≫ 

Kako je moguće pronaći ljubav pomoću matematičke formule? Evo šta treba da znate

Sve što vam je potrebno je... matematika! Da li je moguće pronaći ljubav uz pomoću brojki?

  • 1
matematika, matematicka formula ljubavi

Foto: Pixabay

Matematičar Bobi Sigal je pokušao da reši ljubavne probleme uz pomoć matematičke formule. Da li je bio na tragu revolucionarnog otkrića ili kalkulacije i ljubav ne idu zajedno?

Pre par godina učenjak iz Velike Britanije je pokušao da odgonetne zbog čega je u 33. godini još uvek singl.

kisa poptop kisobran osiguranje poplave muskarac

Foto: Shutterstock

Inspirisan radom ekonomiste s Mančesterskog univerziteta koji je 2010. godine napisao studiju "Zbog čega nemam devojku?", Bobi je pokušao da primeni Drejkovu jednačinu koja se koristila kako bi se izračunalo koliko inteligentnih civilizacija (osim nas) postoji u svemiru. Drejkovu formulu je primenio na sopstvenom slučaju ne bi li odredio broj potencijalnih partnerki.

- Krene se od pretpostavke da je broj "odgovarajućih" osoba beskonačan, a onda se sužava izbor - kaže Bobi.

I tako je počeo. Analizirajući ukupan broj ženske populacije u svom okrugu (Mančester  i okolina), uneo je starosnu dob kao varijabilu (vršnjakinje i do 10 godina mlađe). Zatim je smanjio brojku unevši parametar onih koje su fakultetski obrazovane.

Usledio je nešto komplikovaniji parametar - trebalo je da odredi koju od svih tih žena smatra privlačnim. Tada je iskoristio društvene mreže. Analizirao je listu svojih prijateljica na fejsbuku i od 1.200 koje ispunjavaju prvobitne kriterijume (lokacije, godište i obrazovanja), tek svaku 20. je smatrao privlačnom.

par, ljubav, veza

Foto: Pixabay.com

Tako je dobio novu jednačinu. Ukupnu cifru potencijalnih partnerki iz svog okruga, a kojih je bilo 29.369, podelio je sa 20. Sledeći parametar je bio da su devojke singl, kao i da bi one njega mogle da smatraju privlačnim. Cifra koju je na kraju istraživanja dobio jeste 73. Među 73 devojke iz njegove šire okoline nalazila se potencijalna ljubav njegovog života.

To je veliki broj ako ste uvereni da za svakog od nas postoji samo jedna osoba koja nam je suđana, a opet beznačajna cifra ako uzmete u obzir da na svetu postoji nekoliko milijardi žena.

par, ljubav, veza

Foto: Pixabay.com

- Ipak, reč je samo o suvoparnoj računici. Na papiru, jedna od tih 73 žena bi bila idealna za mene. Ali, da li bih ja njima odgovarao? Postoje mnogi drugi faktori koje nauka ne može da uračuna, kao što je hemija među potencijalnim partnerima. Kolioko puta nam se desi da nas neko privuče, ali zapravo tek kad dođe do fizičkog kontakta ispostavi se da nismo kompatibilni - zaključio je Bobi koji je danas u 35. još uvek singl, ali i dalje namerava da usavršava ovu ljubavno-matematičku formulu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika...

    10. septembar 2019 | 20:32

    Oooo...to kod mene nikako i nikad ne bi bilo mogce..uvek sam imala lose ocene iz mattematike...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA