≫ 

Najluđi svadbarski običaji širom sveta: Plaču mesec dana, otac pljuje mladu, gaze roditelje...

Neverovatni običaji širom sveta

  • 0
venčanje svadba foto: pixabay.com

Brak se i dalje smatra najradosnijim životnim događajem širom sveta, ali običaji koji se upražnjavaju na venčanju se razlikuju od kulture do kulture, a neki su prilično čudni.

Hajde da vidimo nekoliko najčudnijih svadbarskih običaja širom sveta:

Plač majke božje

Kineska etnička grupa Tudžia kojoj pripada blizu 8 miliona ljudi, ima vrlo čudan običaj - kako bi izrazila svoju sreću povodom veridbe buduća mlada mora svaki dan da plače sat vremena narednih mesec dana. Njoj će se povremeno pridružiti i rođake u plakanju, a majka mlade počinje da plače 10. dana, a baka 20. dana.

Jadno pile

Mongolski parovi koji treba da se venčaju prvo treba da ubiju pile zajednički držeći nož kao da seku svadbenu tortu. Cilj je naći zdravu jetru. Čim je nađu mogu odrediti datum venčanja.

Gazi familiju

Na Markiskim ostrvima u Francuskoj Polineziji porodica mlade se mora pregaziti, doslovno. Čim se ceremonija završi, svi moraju leći na zemlju zajedno, okrenutim licima ka zemlji i dopustiti da mlada i mladoženja hodaju po njima. Ovaj čin simboliše tranziciju u brak.

venčanje svadba foto: pixabay.com

Ribe mu došle glave

Tradicionalni običaj Falaka na južnokorejskim venčanjima je da mladoženju rodbina i prijatelji drže dok mu stopala tuku sušenom ribom. U Južnoj Koreji smatraju da prebijanje poboljšava njegovo pamćenje i noge.

Pljuvanje mlade

Članovi kenijskog plemena Masai smatraju da ćete najbolje oterati uroke ako ne budete previše podržavali mladence. Upravo zato očevi pljuju svoje ćerke kada kreću na venčanje. Preterana podrška i ohrabrivanje smatraju se izazivanjem sudbine u kulturi ovog plemena.

Ko može više?

Novopečeni bračni parovi u Rusiji uživaju u slatkom hlebu zvanom karavaja na svadbi.

Ukrašen pšenicom za prosperitet i isprepletanim prstenovima koji simbolizuju vernost, karavaja se nudi supružnicima, a ko god uzme veći zalogaj (ne koristeći ruke), smatra se glavom porodice.

WC je zauzet... 3 dana

U jednom plemenu u Borneu venčanje, a posebno naredna tri dana nisu nimalo prijatna. Bizarni običaj nalaže konstantan nadzor i restrikciju toaleta, smatrajući da će im to doneti sreću, pa tako mladenci moraju da trpe.

venčanje svadba foto: pixabay.com

"Borba" sa taštom

Na jermenskim venčanjima, majka mlade i mladoženja na ramena stavljaju lavaš (pita hleb) kao simbol bogatstva i prosperiteta.

Možete poljubiti mladu, ali i mladoženju

U skladu sa švedskim običajima, muški gosti na venčanjima imaju pravo da "ukradu" poljubac od mlade svaki put kada se mladoženja udalji od nje. Obrnuto, ženske gošće to isto mogu da urade mladoženji, ali samo ako su mladoj okrenuta leđa.

A koji bi se običaj mogao smatrati "najluđim" u Srbiji?

Kod nas su se mnogi neobični običaji zadržali sve do danas, ali među njima je možda najneobčnije čuveno pucanje u jabuku - dok je mladoženja ne obori, neće odvesti mladu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA