Da li su ćelavi muškarci zaista bolji u seksu od onih kosmatijih?

Odavno se veruje da su ćelavi muškarci zveri u krevetu, ali jesu li zaista?

  • 11

Dok su nekada bili na ceni muškarci sa gustom kosom, u današnje vreme sve je više žena koje ćelavce smatraju privlačnim.

U mnogim slučajevima razlog za to leži u glasinama da su ćelavi muškarci jednostavno bolji u seksu od "kosmatih". A postoji i razlog zbog čega se tako misli. Naime, nedostak kose se povezuje sa višim nivoom testosterona.

Testosteron = Alfa mužjak

 

Testosteron je polni hormon koji je prisutan u muškom i ženskom telu, ali nivo testosterona koji se nalazi u ženskom telu je mnogo niži od nivoa testosterona u muškom telu. Nizak testosteron u muškom telu je takođe povezan sa raznim neprijatnim simptomima, pa čak i nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Testosteron kod muškaraca počinje da igra značajnu ulogu pre rođenja - ovaj hormon pomaže genitalijama da se formiraju, a obezbeđuje i spuštanje testisa iz trbušne šupljine u skrotum. Kada dečak uđe u pubertet, testosteron se ponovo aktivira, pa tako mu produbljuje glas dečaka i podstiče rast dlaka u intimnim regijama, na grudima, ispod pazuha...

Dvejn The Rock Džonson

Foto: Instagram/therock

Među odraslim muškarcima testosteron i dalje igra značajnu ulogu kad je reč o održavanju zdravog tela.

Ovaj hormon je odgovoran za održavanje svih karakteristika koje su povezane sa muškošću, a koje se ponekad nazivaju i atributima "alfa muškaraca". Osim što pomaže u razvoju mišića, testosteron takođe igra ulogu u održavanju zdravog srca i zdravih kostiju. Pored fizioloških efekata testosterona, hormon takođe igra ulogu u emotivnom i psihološkom zdravlju čoveka.

Studije su pokazale da postoji veza između niskog nivoa ovog esencijalnog polnog hormona i rizika od razvoja simptoma povezanih sa depresijom. Nizak libido takođe nije retkost među muškarcima koji pate od nedostatka testosterona u cirkulaciji.

Kakva je veza između ćelavosti, testosterona i dihidrotestosterona?

 

Prvo što treba da znate jeste da sam testosteron ne izaziva ćelavost. Ljudsko telo sadrži enzim koji uzrokuje pretvaranje testosterona u drugi hormon, koji naučnici nazivaju dihidrotesteronom.

Džeremi Miks, Jeremy Meeks

Foto: Profimedia/Alamy

Dihidrotesteron je povezan sa ćelavošću

 

Istraživanjem je utvrđeno da ovaj modifikovani oblik testosterona uzrokuje da se folikuli dlaka na čovekovoj glavi s vremenom smanjuju, što potom dovodi do ograničavanja dovoda krvi u folikule dlake. Uz ograničenu količinu krvi, folikuli dlaka su takođe ograničeni od osnovnih hranljivih materija koje su im potrebne za proizvodnju kose. Kako se folikul dlake smanjuje i dotok krvi postaje ograničen, folikul počinje stvarati dlaku koja je sitnija. Taj se proces nastavlja da se ponavlja i na kraju folikul prestaje da proizvodi dlaku u potpunosti.

Kada se to dogodi, muškarac počinje da gubi kosu. A kada su nivoi dihidrotesterona u muškom telu visoki, sasvim logično je i nivo testosterona visok. Međutim, stvari su malo složenije kad je reč o povezanosti seksa i ćelavosti...

Naučnici su  otkrili i da genetika igra veoma važnu ulogu kad je reč o riziku od pojave ćelavosti kod muškaraca.

Samim tim, kad je reč o seksu bilo bi pogrešno pretpostaviti da je svaki ćelavi muškarac superioran u odnosu na onog sa gustom kosom. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    22. oktobar 2019 | 23:43

    Ja volim celave. Ali da nije i po telu celav, nego da ima malje po grudima i ostalo, ta kombinacija mi je najvise sexy

  • Rico

    22. oktobar 2019 | 23:12

    Statam i Dwayne su celavi od steroida. A ovaj treći isarani, nije celav nego se samo kratko šiša. 😁

  • Čupavi Marko Predator

    22. oktobar 2019 | 22:57

    Nisu bolji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA