• 24

Seksolog odgovara zašto muškarci kada vide lepu ženu kažu "Ma, neće ona slavski kolač da mi mesi"

Lepota kod mnogih žena ume da bude pogrešno shvaćena od strane jačeg pola

  • 24

Sigurno ste mnogo puta do sada pomislili kada ste videli lepu ženu 'Blago njoj, njoj su sva vrata u životu otvorena'.

Ako pitate lepe žene da li je to stvarno tako, većina će vam reći da im je lepota zapravo u životu više odmogla nego pomogla zbog čestih predrasuda koje se vezuju za lep izgled.

Mnogi smatraju da je lepa žena samo lepa i da nema nikakve druge vrline - da ne ume da kuva, da nije pametna i da ništa u životu nije ostvarila svojim unutrašnjim karakteristikama nego samo spoljašnjim izgledom. Otuda i česti komentari muškaraca kada vide prelepu ženu da neće ona slavski kolač da im mesi.

Zašto muškarci imaju takav stav kada je reč o lepim ženama razgovarali smo sa urologom-seksologom prof. dr sc. Aleksandrom Miloševićem koji je za Telegraf.rs otkrio odakle takav pogled muškaraca na lepe žene.

- Pristalica sam toga da smo svi različiti i teško mogu da generalizujem bilo šta, lepo ili ružno. Međutim, činjenica je da lepota izaziva u nama, pogotovu kod muškaraca, neku prvu vizuelnu reakcija koja privlači. Žena je s druge strane racionalnija zbog manjka tog čudnog testosterona koji muškarce stvara da budu lovci i onda je taj prvi pogled jako bitna stvar. Kod žena je, jer nemaju toliko testosterona, mnogo racionalniji pristup pa često lepota ne predstavlja prvi manir na koji one reaguju pa padaju na uši, na neki manir pa i na novčanik i na razne funkcionalne stavri koje im daju sigurnost u životu, nešto što će im održati porodicu. Sama činjenica što muškarci reaguju na lepotu nagoni žene da budu lepe, kaže doktor Milošević i dodaje:

- Danšnje društvo lepotu često uspeva da iskvari svojim odnosom prema tome. Ima i bilo je mnogo lepih i uspešnih žena, a nikoga ne interesuju njihove sudbine koje mogu da budu zbog toga kasnije ružne. Imate primer Merlin Monro koja je bila model lepote u životu i prva diva u Plejboju, a znate kakva je bila njena suidbina. Moje mišljenje je da su muškarci ljubomorni na to što su žene lepše od njih. Onda pokušavaju da svojom snagom to nadoknade i da ženu koja je lepa na neki način uvrede i iskoriste.

Marilyn Monroe, Merlin Monro

Foto: Guliver/Hulton Archive/Getty Images

Imamo brojne primere lepih žena koje nisu uspele da nađu srodnu dušu pa su ostale same. Da li su ove predrasude zapravo razlog njihove samoće?

- Muškraci ili žele da pobede lepu ženu ili je se boje jer smatraju da nisu dovoljno vredni da je zasluže. Na neki način lepe žene jesu ugrožene, a imali smo prilike i da vidimo primere malih, nikakvih muškaraca kao što je recimo Vudi Alen, da budu u društvu prelepih žena. Takvi muškarci imaju obično manje kompleksa od onih koji žele da se takmiče s lepim ženama jer ne mogu da budu lepši od lepih žena. Suština kod muškarca je - da li voli žene, ako iskreno voli žene onda će imati drugačiji pristup tome, onda će lepota biti samo jedan od faktora. Duhovna lepota je za pravog muškarca takođe bitna stvar. Lepota može da bude bitna na prvi pogled jer je to nešto što nas privuče, ali jako je važno da požuda i privlačnost pređu u fazu privrženosti. Pogledajte ljubav između roditelja i deteta. Dete nikada nije svesno lepote svojih roditelja i doživljava ih kao ljubav, a ne kao lepotu ili ružnoću, ističe dr Milošević i nastavlja:

- Lepota je vrlo relativna stvar i sugurno, ako u jednoj vezi ne pređe u privrženost postaje nebitan faktor. Bitna je samo za prvi utisak i zbog toga možda lepe žene koje imaju tu mogućnost da privuku mnogo muškaraca češće doživljavaju razočarenja. One onda budu iskorišćene i ostavljene baš zbog toga što muškarci vole da vladaju situacijom, pogotovu nad lepom ženom od koje se suštinski boje, pa je zbog toga mnogi izbegavaju, a drugi žele da je pobede da pokažu da su moćniji od nje i da je ostave, a retki su oni koji pronađu duhovnost u toj ženi stimulišu je i dođu do tog nivoa privrženosti, kaže naš sagovornik.

Šarliz Teron

Foto: Tanjug/AP

Da li onda muškarci pre biraju za brak žene koje su manje lepe?

- Muškraci lepu i privlačnu ženu žele na neki način da iskoriste i otuda postoji taj poremećaj komunikacije između lepih žena i muškaraca. Da biste vi ušli u jednu duhovnost vi morate da oslušnete tu lepu ženu da vidite da li ona ima neki drugi kvalitet sem lepote. Ako ste zaneseni lepotom ostaćete na nivou požude koja može da bude i strah i nećete doći do nivoa ljubavi, ali ja to zovem privrženost. Lepota onda više nije bitan faktor, zaključio je prof. dr Aleksandar Milošević.

Video: Audio snimak kruži Srbijom i upozorava sve devojke koje imaju veze na jednu noć

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Sudija Dred

    Bas ti sto propovedaju pravoslavno-kulinarske standarde, ne ponasaju se u skladu sa hriscanskim ucenjem. Srbija je danas zemlja bogougodnih licemera.

  • Istina

    Slavski kolac da bi doneo blagoslov u kucu treba da mesi moralna zena. A jos ako je lepa nema vece srece za muskarca

  • Milos

    Prvo da ja to prevrnem pa cemo lako za slave i kolace...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima