≫ 

Hajde, iskreno: Da li muškarci u Srbiji mogu da budu srećni sa ženom koja zarađuje više od njih?

Moja žena godinama zarađuje više od mene i ovo je potpuno ubilo naš seksualni život

  • 23
Zasto muškarcima smeta kada žena zarađuje više

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Prema poslednjim istraživanjima čak 38 odsto žena iz Amerike zarađuje više od svojih muževa.

Mnoge studije su do sada utvrdile da će parovi kod kojih žene zarađuju više verovatnije raskinuti vezu ili se neće venčati nego da je situacija obrnuta.

Iako mislimo da smo prevazišli tradicionalne poglede na svet, savremeni muškarci se i dalje osećaju prijatnije u vezama u kojima su oni finansijiski jači. Društvo i dalje gleda na muškarca kao na osobu koja je glava u zarađivanju novca, a donošenje hleba u kuću se i dalje smatra ulogom oca.

Gotovo polovina društva smatra da je ekstremno važno da muškarac donosi novac u kuću, dok je njih 25 odsto reklo to za žene.

Situacija u kojoj žena zarađuje više za neke muškarce je neizdrživa. Oni se tada osećaju manje vrednim i često je ovo razlog za početak nesuglasica u partnerskim odnosima.

Jedan muškarac je na internetu podelio na koji način njegova finansijska nemoć utiče na brak.

- Nekoliko godina unazad moja žena zarađuje više od mene. Ova situacija je potpuno uništila naš seksualni život. Čak sam se vratio na fakultet i radim na tome da dobijem diplomu - napisao je on.

Ovim povodom razgovarali smo da psihologom i specijalistom za partnerske odnose Radmilom Vulić Bojović koja je za Telegraf.rs rekla da je finansijska nadmoć žene jedna od glavnih problema u partnerskim odnosima i objasnila zašto muškarcima smeta kada žena zarađuje više.

Ljubavni par, Žena zaljubljena, ljubavnici, ljubi mušlkarca, muškarac, zavodnik, ljubavnik, žigolo, pare, novac, plaća sex, štednja,

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Mislim da svim muškarcima, na svim meridijanima smeta kada žena zarađuje više. Čak i kada su vrlo savremeni i u duhu vremena nekako je taj tradicionalni obrazac u kojem je muškarac taj koji bi trebalo da zarađuje više i dalje prisutan i živ, pa čak i kada nije tako očigledan niti je to jasno i otvoreno rečeno. U partnerskom odnsu ta tema moći postaje užasno važna i dominantna, a u partnerskoj terapiji to je jedna od glavnih tema, kaže Radmila.

Kada je situacija takva da je žena finansijski jača, često pitanje je zašto muškarac tada ne teži da kompenzuje to što zarađuje manje tako što će ženi pomagati više oko kućnih poslova i oko dece?

- Zavisi od muškarca do muškarca. Neki muškarci pokušavaju da to kompenzuju ili nadomeste većim angažmanom oko kuće i dece, ali ono što je u mom iskustvu češća pojava je to da oni tada još manje doprinose jer za njih znači da kada bi prihvatili "ženske poslove" to još više umanjuje njihovu muškost. Tada problem postaje još dublji - ističe Radmila Vulić Bojović.

Dešava se da žene svesno kriju od muškaraca koliko novca zarađuju kako ih time ne bi sekirale. Pitali smo psihologa koliko je ova odluka dobra?

- To nije ispravno. Sve što se krije mora da ispliva u nekom trenutku. Partnerstvo podrazumeva fer i uzajamni odnos i treba da znamo da sve što krijemo u nekom trenutku će početi da radi protiv nas, upozorava Radmila.

Istraživanje iz 2016. godine koje je objedinilo 6.300 parova došlo je do zaključka da je rizik od razvoda za 33 odsto veći kada muškarac zarađuje manje od žene.

- To jeste jedan od razloga za partnerske probleme, pa i za razvod. Postoje razna istraživanja koja govore da ekonomska nejedankost koja ide u korist žena duboko destabilizuje matricu braka i partnerstva koja je transgeneracijski prisutna i učitana ne samo u našoj generaciji. Nije ovo nešto što se dešava samo ovde i sada. S druge strane postoji nešto što se zove divergentni lični razvoj, kada ljudi krenu s jedne tačke zajedno i tokom vremena zajedničkog života počnu da se razvijaju u različitim pravcima. U poslednji 30-tak godina žene su se izborile za pozicije o kojima ranije nisu mogle ni da razmišljaju i to je nužno dovelo do promene partnerskog odnosa i mislim da se neki muškaarci u ovoj novonastalij situaciji nisu najbolje snašli - zaključuje naša sagovornica.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Erak

    10. decembar 2019 | 14:11

    Moja žena zarađuje više od mene. Ona 35.000, a ja 33.500 dinara, ali nikada mi tih dvanaest i po evra nije natrljala na nos.

  • Nenad

    10. decembar 2019 | 14:39

    Ako se iskreno postuju i pre svega vole, zasto bi to bio problem? Ne seksa se parama nego strascu... Problem je ako zena to stalno prebacuje muzu. To znaci da su njoj vaznije pare i karijera, a to je vec problem za brak.

  • Ja

    10. decembar 2019 | 15:28

    Maštam o balkancu koji zaradjuje vise od mene. Samo mi se kače slepci koji bi hteli da ih ja izdrzavam... Valjda mi sudbina takva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA