Nisu više "jači pol"? Muškarci su tokom proteklog veka doživeli 8 dramatičnih promena

Svi misle da su žene doživele ogromne promene za poslednjih 100 godina, ali pogledajte šta se sve dogodilo muškarcima

  • 6
muškarci foto: pixabay.com

Modni trendovi nisu uvek bili blagonakloni prema muškarcima. Oni koji su po svaku cenu želeli da ih slede, morali su da nose čudne, nezgrapne, a ponekad i bizarne kreacije. Osim promena u stilu oblačenja, bilo je transformacija koje su se događale iznutra. Jedna od najdramatičnijih je suzbijanje emocija - u pojedinim momentima muškarci pokazuju osobine svojstvene damama. Uloge žena i muškaraca danas su isprepletene, a ovo je 8 dramatičnih promena koje su tokom proteklog veka zadesile "jači pol".

Porodiljsko bolovanje

Oko 2,2 miliona muškaraca iz SAD zatražilo je porodiljsko bolovanje tokom 2010. godine. Gajiti bebu važno je očevima koliko i majkama, a odrastanje u prisustvu tate mnogo znači mališanima. Ukoliko beba prvih osam meseci života provede u prisustvu oca, bolje će se nositi sa stresom. Dečaci koji odrastaju uz oca pokazuju više empatije i manje egoizma, dok su devojčice veoma živahne.

Porodica ne zavisi od zarade muškarca

Razlike između supružnika se brišu kada je karijera u pitanju, a često se događa da finansijska stabilnost porodice zavisi od majke. Ipak, u većini slučajeva roditelji dele odgovornost.

Kod časti je izbledeo

Vitezovi, bratstvo, izvidnici - ovi pojmovi polako postaju enigma, pa muškarci tumaraju bez jasnih pravila življenja. Slobodni su da odlučuju kako će se ponašati,  šta je dobro ili loše, pametno ili glupo. To i nije tako loše jer osećaju manji pritisak, ali čast kao pojam postaje nepoznanica. Teže uočavaju licemerje, a manje su šanse da će društvo osuditi eventualne ružne postupke, piše Zestradar.

Slobodni su da izraze svoja sećanja

Po prvi put u istoriji, muškarci bez straha mogu iskazati emocije. Malo ko će ih osuditi zbog toga. Naravno, još uvek je teško otvoreno priznati da su muške suze OK, ali veće su šanse da se izgradi jači i stabilniji odnos sa partnerkom.

muškarci foto: pixabay.com

Postali su fizički slabiji

Muškarci su tokom proteklog veka u proseku porasli oko 10 centimetara, ali su istovremeno izgubili fizičku snagu. Moderni način života ne zahteva jačinu koja je nekada bila neophodna radi odlaska u lov ili borbe prsa u prsa. Postoji raznovrstan alat i mašine koji pomažu momcima da odrade teže poslove.

Sve je manje džentlmena

Promena društvenih normi, uticala je da model uglađenog gospodina postane otrcan. Otvaranje vrata damama ili pomoć oko teškog prtljaga nekada je bio na ceni. U poslednje vreme muškarci izbegavaju ovakve gestove, jer ih dame shvataju kao uvredu. Danas otvoreno razgovaraju o ljubavnim iskustvima, i švalerskim poduhvatima, ne želeći da zaštite intimu dame sa kojom su bili u vezi. Naprotiv, javno iznose detalje, pa čak i na društvenim mrežama.

Podela kućnih poslova više nije tabu

Parovi koji dele poslove u domaćinstvu ređe se suočavaju sa raskidom i razvodom. Naravno, momci baš i ne žude za krpom i usisivačem, ali je pomoć u kući neophodna radi stvaranja boljih međusobnih odnosa.

Žene doživljavaju sebi ravnim

Nisu svi muškarci došli do tog nivoa svesti, ali polako se ide ka tome. Jednakost polova u zaradama stvorila je uslove da žene postanu poštovane od strane muškaraca, što nije bio slučaj pre 100 godina.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гидри

    23. decembar 2019 | 22:55

    Ја још увек држим до џентлменства.. И не видим да се жене жале на то, или им смета.. Баш напротив... И уживају у свој пажњи које им пружам.. Само им треба пажљиво, нежно и шмекерски прићи, и пружити искреност и љубав.. И отвориће вам се сва врата... Рекох већ, жене су благо, украс света, и треба их мазити и пазити.. Велики пољубац за све даме...

  • Feliks Krul

    23. decembar 2019 | 22:27

    Ljubav samo ljubav je vrijedna a kad ima ljubavi zena se voli i postuje i skidaju joj se zvijezde sa neba ...za nju se junacki gine ako treba...ona okom a mi skokom ....zena je jaca jer ima najsladje voce za kojim nase usne zude

  • Marko cg primorje

    23. decembar 2019 | 22:17

    Ja cutim kao zaliven🤫🤫 i ❤ im cijelo na 🤲 dajem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA