≫ 

Neočekivana navika koja je zapravo tajna srećnog i dugovečnog braka: Da li je imate?

Razdvojeni kreveti nisu znak bračne krize, već ključ zdravih i srećnijih ljubavnih odnosa

  • 1

Jedno zanimljivo istraživanje, koje je pokrenula kompanija za proizvodnju dušeka, pokazalo je da jedan od šest parova spava u odvojenim krevetima, a kao glavni razlog za ovu odluku navodi se potreba za odmorom tokom noći

I dok mnogi ne mogu da zamisle da ne dele krevet sa svojim izabranikom tokom noći, naučnici smatraju da je ova odluka sasvim u redu, a za nju nalaze i niz opravdanja.

Zapravo, hrkanje, pričanje, okretanje i prebacivanje nogu i ruku preko partnera, tokom spavanja, najčešće ometaju zdrav san zbog čega se mnogi opredeljuju za "separatisanje".

Doktor Nil Stejnli je učestvovao u istraživanju navika spavanja skoro 30 godina i sam je zagovornik ideje o razdvajanju kreveta sa partnerkom. Godine 2005. on je vodio jednu studiju u kojoj su parovi nosili uređaj dok spavaju, a ovaj "alat" je snimao njihove pokrete i evidentirao buđenje. Rezultat je pokazao da kada jedna osoba hrče, druga počne da radi to isto.

Žena spava u krevetu, devojka, san Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ometanje sna ima negativan uticaj na zdravlje, a može se odraziti i na emotivnu vezu.

Istraživanje Medicinskog Univerziteta u Nemačkoj iz 2016. godine,  pokazalo je da loš san može biti povezan sa problemima u vezi.

Tako ova studije sugeriše da oni koji loše spavaju tokom noći imaju veće šanse za razvod - a osim toga, osoba koja spava loše ima manjak empatije i postaje svađalački nastrojena.

Sa druge strane, postavlja se pitanje da li spavanje u odvojenim krevetima može da se negativno odrazi na seksualni život?

Ovo istraživanje sugeriše da razdvajanje kreveta nema negativan uticaj na seksualni odnos partnera. Činjenica je da može samo da ga poboljša, jer u slučaju da spavate odvojeno više pažnje će obe strane posvetiti seksu, potruditi se oko svakog detalja i na taj način moći dodatno da pokrenu strasti u vezi.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA