"Sviđaju mi se i momci i devojke. Uopšte mi nije jasno šta sam ja onda?"

"Postanem anksiozna čim počnem da razmišljam o tome..."

  • 5
Zbunjena devojka

Foto-ilustracija: Pixabay

Ima 16 godina i potreban joj je savet koji se tiče seksualnosti.

- Od prošle godine neprestano tražim odgovore na internetu, iako znam da situacija nije toliko jednostavna, pogotovo za mladu osobu kao što sam ja, koja je imala malo iskustva u vezama - ispovest počinje devojka koja je želela da ostane anonimna.

- Određeno vreme sam prihvatila odgovor da je u pitanju biseksualnost, zato što mi je jasno da moja seksualna orijentacija svakako nije heteroseksualna. Međutim, čini mi se ni da biseksualnost nije odgovarajući termin.

Fizički me privlače momci, ali sam samo jednom bila zaljubljena, a to je bilo pre četiri godine. Definitivno me privlače i devojke, mada ima dana kad nisam toliko zainteresovana za to, dok drugih jesam. Neko bi poverovao da ovo jeste biseksualnost, ali nikad nisam bila zaljubljena u devojku i ne znam da li bih uopšte mogla biti u romantičnoj vezi sa osobom istog pola.

- Znam da sve ovo zvuči prilično luckasto i da imam dovoljno vremena da sve shvatim, ali postanem anksiozna čim počnem da razmišljam o tome - kaže šesnaestogodišnjakinja.

Ljubav

Foto-ilustracija: Pixabay

Odgovor: Hvala vam što ste nam pisali. Nismo iznenađeni što se osećate konfuzno. Danas ima toliko izbora da mora da je potpuno zbunjujuće biti tinejdžer pred kim se račva toliko različitih puteva.

Najlakši način da snizite nivo stresa je da uklonite prisutni pritisak kojim pokušavate da dođete do konkretnog zaključka. Internet pretraživanje vam neće pomoći. Ovo je dilema koju takav pristup neće rešiti.

Zapravo, mislimo da ste u idealnoj situaciji, jer imate otvorene opcije i divni period eksperimentisanja koji vas čeka. To može da se desi ako svoje brige o seksualnoj identifikaciji stavite po strani. Vi ste ovaploćenje savremene mlade žene, svesne seksualnih želja i radoznali oko toga gde će vas one odvesti. Nalazite se u uzrastu u kom morate da se čuvate od predatora, ali i da se sačuvate od sebe same.

Seksualnost je veoma složena, pa se ne treba okarakterisati terminom toliko slobodnim kao što je biseksualnost. To je bespotrebno i nije od pomoći. Društvo se veoma promenilo u odnosu na raniji period. Postali smo hrabriji i počeli smo da prihvatamo to s kim ležemo u krevet. Nekada davno, tinejdžeri su morali unapred da znaju kakav će život voditi - i u profesionalnom i u emotivnom segmentu.

Danas nema takvih izvesnosti. Poenta je u tome da ne morate da se odlučite, a ako to i uradite - opet možete da je promenite. Umesto da se neprestano preispitujete, bolje vam je da otvorite svoj um i usmerite energiju u izučavanje velikog divnog sveta koji vas čeka, i koji će vam ponuditi sve ono romantično, fizičko i intelektualno što vam je potrebno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA