≫ 

"Pa, žene i jesu uvek krive za sve": Sramotni komentari jačeg pola o pokušaju ubistva kod Kladova

Možda tužnije od toga što žene ne znaju da prepoznaju nasilje jesu komentari muškaraca o ovom slučaju

Dragana Skalušević, Kladovo, pokušaj ubistva Foto: Facebook

Četrdesetjednogodišnja Dragana S. iz Novog Sipa kod Kladova koju je u noći između nedelje i ponedeljka pokušao da ubije suprug Zoran S. (46) navodno je na saslušanju šokirala policajce.

Nakon što ju je suprug tri puta izbo nožem, Dragana ga neće sudski goniti jer "smatra da on nije kriv ni za šta" kao i "da je ćutala, ne bi napao".

Šokantne izjave žene koja opravdava nasilje nad samom sobom, odnosno pokušaj ubistva ostavile su javnost bez reči.

- Ukoliko su zaista tačni navodi u medijima da je žrtva porodičnog nasilja koju je suprug izbo nožem u grudi izjavila u policiji da je sama kriva zbog toga što se desilo, onda je to veoma zabrinjavajuće i jasan signal svima da moramo više da radimo na stalnoj edukaciji devojaka i žena o tome šta je sve nasilje, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a prenosi Beta.

Ona je rekla da žene moraju da prijave nasilnike, “a sebe ne okrivljuju”, dodajući da je “jedan šamar nasilje, a kamoli ovako stravičan pokušaj ubistva”, saopšteno je iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnostnost na čijem čelu je Zorana Mihajlović.

Ona je navela i da “rodni stereotipi i patrijarhalni obrasci umnogome utiču na percepciju žena i njihovu ulogu u društvu, te da i brojna istraživanja pokazuju da upravo rodni stereotipi i predrasude opravdavaju i podržavaju nasilje nad ženama”.

“Imamo istraživanje koje je pokazalo da skoro trećina ispitanika smatra da je nasilje nad ženama privatna stvar i da treba da se reši u okviru porodice. Ili jedna četvrtina njih koja misli da je nasilje isprovocirala žrtva, a 63 odsto se slaže sa tvrdnjom da je dobra žena ona koja se povinuje mužu, čak i kada se ne slaže sa njim. S druge strane, svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije nasilje, a svaka treća mlada osoba, mladić ili devojka, misli da je žena koja nosi kratku suknju i usku majicu sama kriva ako je napadnu”, kazala je Mihajlović.

Psiholog Viktorija Mužina objasnila nam je da ova žena nije kriva za ono što je izjavila, već da su za to krivi pogrešni obrasci ponašanja naučeni u detinjstvu.

- Ona nije njegov terapeut, pa da treba da pazi kako s njim da priča da ne bi izazvala njegov bes ili nešto slično. Očigledno se radi o ženi koja je pripremljena na ulogu žrtve - ako nešto pogrešno kažem, on će me onda udariti. Žena nije kriva, ali ti obrasci koje je naučila u detinjstvu kasnije se prenose i na odraslo doba, pa sutra i na decu.

Nasilje, nasilje nad ženama, ples Printskrin: Youtube/Victim Support

Viktorija kaže da nije kasno da se žene koje se osećaju krivim što trpe nasilje izleče.

- Tu je potrebna dugotrajna terapija i da ona to osvesti kod sebe. Treba raditi i na nekoj široj edukaciji nacije. I dan danas ćete čuti da kažu ženama "ćuti, bolje budi lukava". Nažalost, vi nasilnika nikako ne možete promeniti. Žene prvenstveno moraju da shvate šta je nasilje. I šamar je nasilje, udarac u glavu je nasilje, udarac u ruku je nasilje. Nema manjeg ili većeg nasilja. Kulminacija svega toga je ubistvo - zaključila je psiholog Viktorija Mužina u razgovoru za "Telegraf".

Komentari jačeg pola

Još više zabrinjava činjenica što su određeni komentatori na našem portalu pohvalili Draganu S. što je priznala da je sama kriva za sve.

- Svaka čast ovoj ženi. Priznala je da je izazvala ovakvu reakciju i da je muž nevin. Koliko samo žena ima koje isto ovako izazivaju i na kraju tuže muža?

- Pa, u 90% slučajeva je muškarac izazvan.

- E, ženo, ti si za Oskara. Priznati krivicu, to je tako lepo, a tako retko - bili su samo neki od šokantnih komentara jačeg pola.

Video: Simpatije i zaljubljenost posle godinu dana dobili strašan epilog

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F

    12. februar 2020 | 15:36

    Slazem se da zene ne treba da trpe nasilje, da se stvar resava razgovorom a ne nozem, pistoljem ili pesnicama. Ali ima i onih zena koje zakon zloupotrebljavaju. Npr muskarac radi po ceo dan da bi prehranio porodicu dok zena sedi kod kuce i cuva decu, onda kad on dodje mrtav umoran jer belog dana nije video iz kanala ili fabrickog pogona, ona umesto da ga pita da li je umoran, gladan, zedan, ona krene sa zvocanjem kako on previse radi a ne zaradjuje dovoljno. Da je ona usamljena, da ne moze vise tako... Te joj fali ovo, te joj fali ono. Pa pocne sa pricom kako on samo radi i nikada nije tu... Pa joj ne odgovara njegova majka koja svrati jednom u dve nedelje a njena je tu svake nedelje po 3 dana. Pa ne valja otac sto ne pomogne sinu koji se muci, pa ne valja komet familija, dok je njena zlatna, pa bi malo da se razvede i odvede decu jer ona ne moze da zivi tako dosadan zivot, pa ovo pa ono... I tako svakoga dana... I onda kad joj muz kaze da je umoran za raspravu i da prestane sa tim pricama, ona uporno nastavlja i ne prestaje i ako je 10 puta upozorena da prestane, u muskoj glavi dodje do kratkog spoja i samar je neminovan. E onda je to nasilje! Ali dok zena melje mozak ispranim pricama jer joj je dosadno to nije nasilje. Takvih slucajeva ima bezbroj. Ajde pametni ko je sad tu zrtva?

  • y

    12. februar 2020 | 15:34

    Nijedna majka nije rodila ćerku da je jedan psihopata udara.

  • DD

    12. februar 2020 | 16:59

    Siguran sam da su svi čuli za onu: što ne želiš sebi ne poželi ni drugome. Ali čini mi se da se toga malo ko pridržava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA