≫ 

Novo otkriće: Hormon pronađen u čokoladi povećava libido kod muškaraca

Testovi su pokazali značajne rezultate naročito kod muškaraca koji imaju slabiji kvalitet seksualnog života

  • 3
čokolada

Pixabay.com

Za mnoge, ovo je klasičan poklon za Dan zaljubljenih, ali nova studija pokazuje da čokolada može pojačati seksualni nagon muškaraca, piše „Mirror“.

Ubrizgavanje hormona koji se nalazi u čokoladi uticalo je da se muškarci dodatno uzbude kada su bili izloženi mirisu parfema ili slikama na kojima se nalaze ženska lica.

Poznat kao „kispeptin“ (kisspeptin), ime je dobio u čast Univerziteta u Pensilvaniji, gradu u kojem se prave „Hershey's Kisses“ čokolade. Kispeptin je hemijska supstanca koja se prirodno javlja i koja stimuliše oslobađanje ostalih reproduktivnih hormona u telu.

- Psihoseksualni poremećaji imaju veliki negativni uticaj na to kako se osećamo i mogu biti veoma uznemirujući ne samo samo za obolele, već i za njihove partnere - kaže glavni autor studije dr Aleksander Komninos.

- Uprkos velikom broju ljudi koji imaju ovaj poremećaj, mogućnost lečenja je i dalje vrlo ograničena. Naše istraživanje pokazuje da kispeptin može pojačati moždane aktivnosti povezane sa privlačnošću, a intrigantno je da je ovaj pojačani efekat još veći kod muškaraca sa niskim seksualnim kvalitetom života.

Par u krevetu, sex, seks, romantika

Foto-ilustracija: Shutterstock

Svaki treći muškarac pati od nekog seksualnog problema. Oni mogu naškoditi vezama i negativno uticati na plodnost. Jedan od najčešćih problema je gubitak libida ili seksualnog nagona, koji se često povezuje sa ličnim problemima, stresom ili umorom. Problemi su svakako psihološke, a ne fizičke prirode.

U studiji je učestvovalo 33 heteroseksualna muškarca u dobi od 18 do 34 godine. Njima je magnetnom rezonancom skeniran mozak dok su mirisali poznate mirise, poput parfema „Chanel No. 5“ koji je povezan sa seksualnim nagonom, kao i dok su posmatrali slike ženskih lica. Pokazano je da je kispeptin čak i jači efekat imao kod muškaraca sa lošijim kvalitetom seksualnog života. Kispeptin je nazvan „Vijagra uma".

Par u krevetu, sex, seks, romantika

Foto-ilustracija: Shutterstock

Tim se sada nada da će uspešno sprovesti prva klinička ispitivanja na pacijentima kojima je dijagnostifikovan nizak libido.

- Otkrili smo da kispeptin može da pojača uticaj mirisa i privlačnosti lica, koji su često prvi koraci ka seksualnom uzbuđenju. Nadamo se da naše sve bolje razumevanje delovanja kispeptina na delove mozga koji utiču na privlačnost i uzbuđenje mogu na kraju dovesti do novih načina lečenja obolelih. Međutim, pred nama je još dug put - kaže Komninos.

Video: Žena mu ne bi odsekla prste da je konzumirao čokoladu a ne alkohol

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    27. maj 2020 | 09:50

    A moja žena meni kaže ne jedi toliko čokolade! Evo dokaza... Sad ga je nagrabusila 😍

  • Zoran

    27. maj 2020 | 10:16

    Zato meni zena stalno kupuje cokoladu. Ja mislio voli me, ugadja mi kad ono ...

  • 🤦‍♀️

    27. maj 2020 | 11:29

    Moze covek da svu cokoladu ovog sveta da porucka, ali dzaba ako je zenu pojeo🙋‍♀️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA