Druženje sa bivšom ljubavi nije opravdano! Ukoliko pristanete na ovakav odnos, bićete u zamci

Za mnoge je ovakav odnos nezamisliv...

  • 3
Muškarac i žena Foto: Pixabay

Da li se ijedna velika ljubav završila tako što su bivši ljubavnici počeli da se druže? Hajde sada duboko udahnite i zamislite Anu Karenjinu, Karenjina i Vronskog kako sede za stolom i pričaju o novom filmu koji su upravo gledali. Ne ide.

Veza sa osobom koja iza sebe ima romansu iz koje se izrodilo prijateljstvo ume da budu jako iscrpljujuće iskustvo.

Za mnoge je ovakav odnos nezamisliv, ali smo sigurni da je dosta ljudi prošlo kroz ovu situaciju nametnutu od strane svog partnera.

Većina psihologa smatra da je osnovni problem u ovoj priči neraščišćen odnos, a osim toga često se može desiti da postoji i potencijalna opsesija i idealizacija.

Druženje bivših ljubavnika može mnogo da utiče na trenutne veze, zbog čega smo rešili da pozovemo psihologa Sanju Ranković Ilić koja je za portal Telegraf.rs objasnila da li je normalno provoditi vreme sa nekadašnjim dečkom/devojkom, uprkos činjenici da smo u stabilnoj emotivnoj vezi.

brak, kriza, razvod, problemi u vezi, prevara, briga otuđenost tuga Foto: Shutterstock

Potreba za druženjem sa nekadašnjim partnerom u stabilnoj vezi u okviru ispunjenog partnerskog odnosa, po mom mišljenju ne bi trebalo da postoji i ne smatram je opravdanom. Sve što osobi smeta treba otvoreno i jasno da kaže. Bez okolišanja i igranja igrica - ističe psiholog.

Ukoliko odlučimo da prihvatimo ovakav odnos, takva odluka može da nas dovede u zamku iz koje ćemo teško izaći. Osim svađa, brojnih neprijatnosti pa i stvaranja nepoverenja u vezi, može se desiti da zbog partnerovog prijateljstva sa bivšom ljubavi budemo povređeni, a dugoročno čak i izgubimo samopouzdanje.

Muškarac i žena Foto: Pixabay

Psiholog Sanja Ranković Ilić preporučuje da odmah postavimo granice, jer ćemo tako biti pošteni i prema sebi i prema partneru. Tako ćemo osigurati zdrav odnos, ali i uspeti da predupredimo neprijatne momente.

- Ne treba prihvatati ono što nam smeta u nadi da će se situacija sama od sebe promeniti, jer prećutno dajemo dozvolu za ponašanja koja nam ne prijaju i time se vrtimo u začaranom krugu - zaključuje Sanja Ranković Ilić za Telegraf.rs.

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA