≫ 

4 sigurna znaka da ste u vezi sa narcisom i da pod hitno morate izaći iz takve veze

Da li znate da prepoznate manipulativnog partnera?

  • 2
muškarac sa cvećem, cveće, muškarci foto: pixabay.com

Narcisoidnim se smatraju one osobe koje nemaju empatije, koje su sebične i sebi daju prednost pre svih ostalih. To može uticati na sve aspekte njihovog života, uključujući način na koji rukuju novcem, karijerom, a posebno vezama.

Narcisi često ispunjavaju svog partnera ljubavlju na takav način da je teško otkriti kada vas potcenjuju, a kada su potpuno ravnodušni.

Klinički psiholog specijalizovan za narcizam dr Ramani Durbasula objašnjava za "Insajder" znakove na koje treba paziti ukoliko je vaš partner narcis.

Teško ih je uočiti na prvi pogled, jer su obično izuzetno harizmatični.

Razlog zbog kojeg je mnogima teško da identifikuju narcisa je taj što kada počnu da se vezuju samo vide njihovu harizmu i samouverenost.

Prema dr Durbasuli prvi znak je eksplozija ljubavi - manipulativna taktika u kojoj preplavljuju partnera ljubavlju, služenjem i darovanjem kako biste stekli utisak da vam daju sve što vam je potrebno.

Skoro natprirodna iskra u ovom odnosu može vas preplaviti na neko vreme, ali to je upravo znak na koji bi trebalo da obratite pažnju.


Njihovo ponašanje se menja posle nekog vremena, a to se najviše ogleda u posvećenosti u vezi. Postaju manje privrženi, egocentrični i kontradiktorni.

Ubrzo nakon "medenog meseca" kada ste se već obavezali i uložili u vezu, njihovo ponašanje počinje da se menja. Zaštitnička uloga može prestati, pokloni postaju ređi i umesto toga javljaju se drastične promene u ponašanju.

- Jednom kada vas narcis pobedi - poput deteta koje vam otme igračku, on gubi interesovanje i počinje ciklus devalvacije kada partner zvanično postaje toksičan - kaže ona.

Osećate se kao da vas neko stalno kontroliše i da bez rizika ne smete reći svoje mišljenje.

Budući da narcisi brinu o sebi, svoje potrebe će uvek staviti na prvo mesto. To može značiti da vas partner izoluje od prijatelja, govori vam kada vam je dozvoljeno da izađete, pa čak i šta treba da obučete. Svako neslaganje sa jednim od njegovih stavova dovodi do svađe.

Opravdavate njegovo ponašanje?

Veze na poslu Foto: Pixabay.com

Ako uhvatite sebe da se branite od ponašanja svog partnera, otrovne energije i ponekad zlostavljanja, vi ste definitivno u vezi sa narcisom.

Durvasula kaže da žrtve narcisa obično smatraju da se "stvari popravljaju" ako njegovo ponašanje pripisuju stresu, detinjstvu ili kažu da "on to stvarno nije mislio".

Upravo ta toksičnost može učiniti da se osećate prazno i izgubljeno u vezi u kojoj se nalazite.

Partner vam može reći da će se stvari promeniti i popraviti, ali je najbolje da izađete iz ovakve veze.

Bilo bi dobro i da se obratite psihologu jer on može prepoznati znakove i pomoći vam da prevaziđete stres koji možete osećati usled raskida sa ovakvom osobom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    16. jul 2020 | 04:03

    Pa sto ima veze?

  • Devica

    16. jul 2020 | 07:19

    Sve smo narcisi. Zasto da izadju iz veze nama je to ok. Sta fali prebacivati svoje komplekse na druge?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA