≫ 

5 koraka koji će vam pomoći da lakše prebolite težak i bolan raskid

Nervni sistem je u stanju da čuva mnoga bolna sećanja

  • 4
Devojka, tuga, uznemiravanje, silovanje Foto: Shutterstock

Ako je iza vas težak raskid, a vreme izgleda ne leči rane i ne smanjuje bol, u nastavku teksta možete pronaći savete kako da se oslobodite prošlosti i jezivih sećanja koja vas sprečavaju da se ponovo prepustite ljubavi.

Da li ste znali da vaš nervni sistem ima memoriju?

Svaka neuron ima svou ćelijsku memoriju. Vaše emocije su povezane sa limbičkim sistemom,  koji je, između ostalog, odgovoran za regulaciju hormnona, interpretaciju emocionalnih reakcija i čuvanje sećanja. Neki bolni događaji se čuvaju u mozgu, a neki u telu, zavisno od emocionalne reakcije i intenziteta koji to sećanje izaziva.

Svaki put kada vas nešto asocira na bivšeg partnera, poput mirisa, hipotalamus aktivira emocionalnu reakciju, kao na primer bes, mržnju, tugu, ili strah, ali i fizičku reakciju, koja može biti povećan puls, mučnina ili znojenje.

Na početku novih odnosa, vaš mozak "nadjačava" ovaj zaštitni mehanizam sa srećnim hemikalijama poput dopamina. Kada hipotalamus postane neuravnotežen vi doživljavate vezu i svoju voljenu osobu boljim nego što oni zaista jesu. Vrlo često ste zapravo bili vezani za adiktivnu hemikaliju koju vaš organizam proizvodi (dopamin), nego za osobu sa kojom ste.

Vaša instinktna odbrambena reakcija mogu biti bes ili mržnja prema toj osobi, ali to ne rešava vaš problem.

Ovo se ne odnosi isključivo na ljubavne odnose, to mogu biti i porodični ili prijateljski.

silueta, zena, depresija, tuga Foto: Shutterstock

Evo kako se osloboditi neprijatnih emocija koje povezujete sa osobom iz svoje prošlosti:

1. Razmislite o iskustvu koje vam stvara bol

Setite se situacija u kojima ste osetili  bes i zapišite sve što se dogodilo i kako ste se osećali. Pisanje samo po sebi može da vas smiri. Zatim pročitajte. Najverovatnije će vam delovati smešno to što ste se oko tako nebitnih stvari nervirali.

2. Pronađite pozitivne strane bivšeg odnosa

Sigurno je ta veza imala svoje lepe strane. Zabeležite  šta vam je lepo donela ili koji su bili razlozi zbog čega ste duže osteneli u njoj. To mogu biti, na primer sigurnost, osećaj bezbednosti, društvo, ljubav, nega ili bilo šta pozitivno što je taj odnos za vas predstavljao.

3. Priznajte da se osećate povređeno

Odatle potiču ljutnja, povreda i bol. Niko od nas ne želi da prizna sebi da je bio iskorišćen, ali šta je onda uzrok straha ili besa? Kakvo iskustvo iz prošlosti? Budite vrlo otvoreni i iskreni prema sebi. Ne stidite se pred sobom. Niko neće imati pristup tim informacijama osim vas.

4. Dozvolite sebi tugovanje

Isplačite se, oslobodite se besa i osetite bol. Ispraznite svoje emocije.

5. Učite iz svojih grešaka

U redu je priznati da vas je ta osoba možda povređivala, iskoristila, izdala, kontrolisala, manipulisala ili vas je lagala. Sad ste mudriji. Nemojte da ostanete u ulozi žrtve, već upotrebite to negativno iskustvo kao korisnu lekciju. Ne ponavljajte iste greške u budućnosti.

(T.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stub

    9. avgust 2020 | 14:41

    Svaki put i ja kad pomislim na to kolika je jaka ljubav udahnem i tesko mi je....godinama volim i nikada necu prestati

  • Boba

    9. avgust 2020 | 11:06

    I posle mnogo godina, kad pomislim na bivšu veliku ljubav uzdahnem. Morali smo se rastati. Rastali smo se plačući oboje. Odavno sam ga prebolela. Nikad se više nismo ni čuli ni videli. Takav je bio dogovor. To je bio jedini način da vezu do kraja prekinemo. A morali smo.

  • Siki

    9. avgust 2020 | 00:11

    Losem oprosti sve, i dobrog zavolis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA