Sindrom Petra Pana: 5 znakova da ste u vezi sa emocionalno nezrelom osobom i kako da to prekinete

On je šarmantan, zabavan, duhovit, nežan, romantičan, detinjast... I baš to je problem!

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Kada vam se čini da je osoba sa kojom ste u vezi izuzetno nestabilna, velike su šanse da se zapravo viđate sa tinejdžerom u telu odrasle osobe. Ako se osećate grozno kada to spoznate, razumemo vas u potpunosti. Razumevaju vas i psiholozi, koji kažu da takvi muškarci imaju "sindrom Petra Pana" - osobe koja ne želi da odraste. Uglavnom se radi o osobama koje su u kasnim dvadesetim ili tridesetim godinama života, ali takvo ponašanje može da bude svojstveno i starijima - bez obzira na “godinu proizvodnje”.

Prilikom prvog susreta uglavnom su neodoljivi i “kupe vas” “na prvu loptu”. Ima nečeg toliko uzbudljivog u njihovoj spontanosti i naivnosti… Dok se okrenete oko sebe, već ste se “upecali”! “Pali” ste na njihovu mladalačku zaraznu energiju i želju da se zabave u svakoj prilici.

A onda, kako vreme prolazi, na površinu izbijaju problemi, posebno ako ste tip osobe koji želi ozbiljnu i stabilnu vezu u kojoj će partneri biti ravnopravni i zajednički deliti odgovornost. Tu je, zapravo, ključ - za njih je reč odgovornost nepoznata kategorija. Iako je moguće da će on vremenom postati odgovoran, veće su šanse da će vaš nezreli partner ostati zaglavljen u tinejdžerskom dobu godinama. OK, možda čak i decenijama - da ne bude da vas nismo upozorili.

Evo kako da prepoznate da li je vaš novi partner večiti adolescent zarobljen u telu odrasle osobe:

1. Odluke donosi naprečac

Život vaše “druge polovine” je poput vožnje na rolerkosteru: ako se posvađa sa šefom odmah daje otkaz, ako mu se prijatelji ne jave svaki put kad ih pozove briše njihove kontakte iz telefona i blokira ih na društvenim mrežama, ako mu se ne javite u dogovoreno vreme odmah pravi dramu i preti raskidom na spektakularan način…

Zamorno je deliti život sa nekim ko je takav. Osim ako niste zaljubljeni u “drama kvin” ponašanje.

2. “Ako nisi sa mnom, onda si protiv mene”

Život čine nijanse, ništa nije potpuno crno niti potpuno belo. Ali, tindejdžeri zarobljeni u telu odrasle osobe to ne vide tako. Njihova životna maksima glasi: “Bićeš uz mene i onda kada je svima jasno da sam debelo zabrljao. Jer, ako nisi sa mnom, onda si moj najljući neprijatelj!”

Klinački, složićete se. Setite se ovoga i onda kada ste emotivno angažovani u vezi sa nekim ko na život gleda kao na šahovsko polje.

3. Ima stalnu potrebu da se svađa

Odrasli ste i shvatili da je život lepši kada ste srećni, a ne onda kada se po svaku cenu borite da dokažete da ste za nešto u pravu. Tinejdžeri u telu odraslih to ili ne znaju ili zaboravljaju; njihovo ponašanje pokazuje da im je važnije da budu u pravu nego da budu srećni.

Nemojte praviti početničke greške i izvinjavati se svaki put kada se vaše mišljenje razlikuje od njegovog. Ne dopustite da iko manipuliše vašim osećanjima. Setite se stare narodne - pametniji popušta.

4. Stalno je u ulozi žrtve

Ima problem sa roditeljima, prijateljima, šefom, komšijama, prodavačicom u marketu… Nasamario ga je internet provajder, ulični trgovac, lekar, brat, kolega sa faksa ili posla… Toliko je naivan i dobar da i ne primećuje kada ga neko iskoristi, a onda se neprekidno žali kako je prevaren.

Počinjete da pružate bezgraničnu podršku, pokazujete rzaumevanje, tešite, želite da se osvetite u njegovo ime… Stanite! U ulogu večite žrtve najčešće uskaču oni koji ne žele da prihvate odgovornost kao odrasla osoba.

5. Stalno priča o emocijama

Lepo je kada pored sebe imamo emotivnu osobu koja je puna ljubavi prema svemu što je okružuje. Ali, kada emocije preuzmu kormilo nad razumom, onda nastaje niz nevolja…

“Ko bi mogao da pretpostavi da će se završiti ovako” - rečenica je koju tinejdžeri u telu odraslih veoma često koriste, jadikujući nad vlastitom sudbinom. Trgnite se na vreme! Zrela osoba će znati da “podvuče crtu” i učiće na svojim greškama, nezrela će milion puta uraditi jednu te istu stvar očekujući da će dobiti drugačiji rezultat.

6. Neumerenost u trošenju novca

U ormaru ima sedam crnih majica, ali “ne može da odoli” da ne kupi i osmu. Kad primi platu prvih pet dana jede isključivo po restoranima, a ostatak meseca provodi na “maminoj kuhinji” ili se “grebe za ručak” kod vas. Stalno plaća karticama, jer ne ume da upravlja kešom. U fioci drži gomilu neplaćenih računa, a kamate samo rastu… I uvek ima opravdanje za takvo ponašanje.

Prikočite! Probajte da se teleportujete u budućnost i da “zavirite” kako bi izgledao život sa takvom osobom. Zapitajte se da li tražite partnera ili čeznete za detetom koje ćete vaspitavati. Odgovor na to pitanje olakšaće vam odluku da prekinete tu toksičnu vezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA