Kako da prebolite raskid: 10 saveta pomoću kojih ćete izlečiti slomljeno srce

Patnja posle prekida ljubavne veze ne mora da se otegne do u nedogled

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Sindrom slomljenog srca zbog prekida ljubavne veze svako od nas je iskusio barem jednom u toku života. Suze, osećaj praznine, bol, uverenje da nikada nećemo moći da se oporavimo samo su deo lepeze osećanja posle raskida.

Naučnici su izdvojili savete koji će vam pomoći da prevaziđete ovakvu situaciju.

1.Dopustite sebi da tugujete

 

Nemojte potiskivati suze, neraspoloženje i patnju, jer će kad-tad isplivati na površinu (najčešće onda kad se najmanje budete nadali). Ako je od raskida prošlo nekoliko dana, ne zavaravajte sebe da ste preboleli bivšeg i da vam je baš super u životu. Suočite se sa svojim osećanjima, kažite sebi da su sve vaše emocije prihvatljive, čak i one zbog kojih se osećate loše. Prihvatite bol i tugu kao normalan deo procesa gubitka voljene osobe.

2. Potražite podršku

 

Slomljeno srce je lično iskustvo, ali to ne znači da bi kroz proces tugovanja morali da prolazite sami. Rame za plakanje i uho za slušanje mogu da budu najbolja prijateljica, mama, tetka, koleginica, komšinica…

3. Isprobajte nešto novo

 

U danima kada ne možete da se pomirite sa činjenicom da vas je voljena osoba ostavila planinarenje, odlazak na prvi čas joge ili pridruživanje ekipi koja praktikuje nordijsko trčanje verovatno će biti poslednje stvari koje će vam pasti na pamet, ali nemojte ih tako olako odbacivati.

Kada zaokupite mozak nečim novim, nećete imati previše vremena da se bavite onim što se desilo u neposrednoj prošlosti. Pored toga, mozak će biti zauzet stvaranjem novih sinapsi koje moraju da se izgrade svaki put kada savladavamo neku novu veštinu, pa nećete mnogo energije trošiti na razmišljanja “zašto me je ostavio” i “da li ćemo se ikada pomiriti”.

4. Dajte sebi injekciju pozitivne energije

 

Tuga loše utiče na imunitet, pogotovo ako dugo traje. Zato je važno da tokom perioda oporavka posle raskida jedete zdravo - što više voća, povrća i ceđenih sokova, da batalite alkohol i slatkiše kako biste se utešili i da pijete dodatnu suplementaciju kako biste ojačali imunitet. Dajte sebi svakog dana injekciju pozitivne energije kroz zdravu hranu i druženje sa optimističnim ljudima.

5. Setite se šta nije funkcionisalo u vašoj vezi

 

Kad se jednom fokusirate na loše strane veze, onda one dobre ostavljate po strani, što u periodu lečenja slomljenog srca može da bude i te kako poželjno. Kratkoročno, ovo može da vas drži “zaglavljenim u prošlosti”, ali je zato dugoročno gledano ovo fantastična strategija da lakše prebolite bivšeg partnera.

6. Gledajte na raskid iz pozitivne perspektive

 

Znamo, teško je, pogotovo kad vam srce i dalje lupa zbog onog koji vas je ostavio, ali život ume da bude lep i bez “druge polovine”, bar u nekom trenutku. Odlučite da taj trenutak bude baš sada i počnite da ugađate sebi, da posmatrate život iz druge perspektive, da uživate u svom slobodnom vremenu...

Takođe, ako je raskid veze usledio jer ste se svakodnevno svađali sa partnerom, budite zahvalni što više ne morate da prolazite kroz to.

Svađa, raskid

Foto: Shutterstock

7. Živite “od danas do sutra”

 

Nemojte praviti dugoročne planove, uživajte u iznenađenjima koje donosi svaki novi dan. Čak i ako danas niste mogli da se pomerite sa kreveta, jer ste osetili nalet neverovatne tuge zbog raskida, nemojte dozvoliti da ujutro ne vidite zrake sunca koji se probijaju kroz prozor. Dozvolite sebi da primećujete stvari koje se dešavaju oko vas i nemojte sve vreme biti fokusirani samo na svoje slomljeno srce.

8. Vodite dnevnik

 

Ako ne volite da pišete, snimajte ono što osećate. Ovaj način “ispovedanja samoj sebi” može da vam skine ogroman kamen sa grudi i da vas natera da iz drugog ugla obradite svoje emocije.

I pisanje dnevnika takođe može da bude lekovito. Pisanje o mislima i osećanjima koja proizilaze iz traumatičnog ili stresnog životnog iskustva može da vam pomogne da se bolje izborite sa emocionalnim posledicama tih događaja. Ako ne želite da pišete dnevnik, pišite pesme.

9. Napravite pauzu na društvenim mrežama

 

Nemojte se zavaravati da ćete “skoknuti” do Fejsa, Tvitera ili Instagrama “samo da vidite šta se tamo događa”. U danima posle raskida većina pripadnica nežnijeg pola odlazi na društvene mreže da bi videla šta se događa na profilu kod bivšeg. Poštedite sebe tog mučenja. Ako niste u stanju da odete na mreže, a da ne virite u njegov profil, pametnije vam je da na neko vreme napravite pauzu.

10. Ostanite neko vreme sami

 

Svaka životna situacija, pa i veza iz koje smo izašli slomljenog srca, nudi nam mogućnost da rastemo i steknemo mudrost za budućnost. Možda ćete biti u iskušenju da se “preko noći” upustite u novu vezu, ali razmislite da li vam je to zaista potrebno. Zapitajte se da li ste spremni za tako nešto i da li ulećete u novu ljubavnu priču samo da biste potisnuli neprocesuirane loše emocije iz prethodne veze.

Najzad, razmislite da li ćete takvim ponašanjem povrediti nekoga ko nije ni kriv ni dužan, a ko se pojavio u vašem životu u pogrešnom trenutku. Bolje je da neko vreme ostanete sami nego da zalud trošite i tuđe i svoje vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA