≫ 

Krave se uvek okreću ka vetru, a psi unervoze: Kako smo nekada određivali vremensku prognozu?

Evo kako možete u prirodi da procenite da li će da pada kiša

  • 5
vreme, olija, grmljevina Foto: Pixabay

Danas nam je potpuno prirodno to što vremenska prognoza može da predvidi vreme nedeljama, ili čak mesecima unapred, te smo često skloni tome da se iznerviramo kada prognoza nije u potpunosti tačna. Da li uopšte možete da zamislite vreme pre tehnologije, kada ljudi nisu mogli da znaju kada ih očekuje kiša? 

Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete da predvidete vreme, a da niste meteorolog.  Naravno, te procene nisu toliko tačne, ali su nekada isključivo one bile na raspolaganju ljudima.

Miris cveća

Verovalo se da je miris cveća najjintenzivniji neposredno pred kišu, arome su jače u vlažnom vazduhu koji prethodi padavinama.

Crveno nebo pri zalasku Sunca

Crveni oblaci tokom predvečerja znače da svetlost putuje bistrom stazom sa zapada da osvetli kišne oblake u istočnom pokretu. Ovakvo nebo znači dolazak kiše.

zalazak sunca Foto: Pixabay

Proverite kosu

Ako je ženska kosa kovrdžava, ali počne da se spušta i ispravlja, to može biti znak rastuće vlage, koja često prethodi kiši.

Obratite pažnju na krave

Krave više vole da leže kada dolazi kiša i imaju tendenciju da stoje okrenute prema vetru.

Pogledajte svog psa

pas, kuca Foto: Pixabay

Psi su često osetljivi na oluje. Čak je i nauka dokazala da kuce mogu da predvide nevreme. Ako primetite da je vaš ljubimac pomalo nervozan, obavezno ponesite kišobran u šetnju.

Proverite košnice

Pčele ne vole vlažno vreme i ne mogu da lete po jakom vetru. Njihov masovni povratak u košnicu može biti prvi znak toga da stiže oluja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA