5 stvari koje možete da uradite da biste izlečili toksičnu vezu

Ako ne možete jedno bez drugog, ali ni jedno sa drugim, preduzmite sledeće korake

  • 0
Bračna svađa Foto: Shutterstock

Toksični odnosi se obično definišu kao oni u kojima partneri destruktivno deluju jedno na drugo. Neretko su obeleženi i fizičkim zlostavljanjem, a gotovo uvek psihičkom torturom i emocionalnim ucenama.

Da biste znali da li možete da preobratite toksičan odnos u zdrav, važno je da detektujete u kojim segmentima se jedno prema drugom ponašate loše. Primera radi, ako vi i vaša “druga polovina” vičete dok se svađate, trebalo bi to da osvestite i da naučite kako da se jedno drugom obraćate s poštovanjem.

Ali, ako vidite da “druga strana” zloupotrebljava vašu dobru volju, svaljuje svu krivicu na vas, konstantno vas optužuje i ne namerava da se angažuje kako bi vaš odnos bio bolji, onda u toj priči više nemate šta da tražite - povucite se.

Pre nego što zauvek zatvorite vrata za sobom, pokušajte da sprovedete u delo ovih pet koraka.

1. Priznajte da ste u toksičnoj vezi

Ovo bi trebalo da urade obe strane u vezi. Naime, u mnogim slučajevima jednoj osobi je kristalno jasno da se nalazi u toksičnoj vezi, a druga stvari ne vidi tako - ili neće da ih vidi onakvima kakve jesu. Ako samo jedna strana vidi da su stvari loše, popravljanje toksičnog odnosa nije moguće.

Primera radi, vaš partner je narcisoidan tip ličnosti koji voli da popije. Dokle god sam ne shvati da njegovo ponašanje u kombinaciji sa njegovim karakterom destruktivno utiče na vašu vezu, nećete biti srećni. Ali, nećete biti srećni ni ako ćutite i tolerišete njegove “pijane epizode”.

2. Preuzmite krivicu za svoje postupke

Nikad nije samo jedna strana u vezi odgovorna što su stvari krenule nizbrdo. Obično biva tako da jedna strana “brlja”, a druga ćuti i trpi. Ako ste se prepoznali u prethodnoj rečenici, budite iskreni i priznajte kojoj kategoriji pripadate, a onda preduzmite nešto da se stvari pokrenu u dobrom smeru.

Ako “brljate”, osvestite da to radite, izivnite se drugoj strani zbog toga i dajte sve od sebe da prekinete da “brljate”. Ako ćutite i trpite, progovorite već jednom; dok ne kažete šta vam smeta, “druga polovina” neće ni moći da pretpostavi, a samim tim ni da promeni svoje ponašanje.

3. Budite spremni da se promenite

Mnogim ljudima promena jako teško pada. Ali, ako želite da vaša ljubavna veza ne bude toksična, moraćete da budete spremni da prihvatite promene - kako one koje bude napravila “druga strana”, tako i one koje ćete morati da napravite vi.

4. Budite strpljivi

Nijedan odnos, a posebno ne onaj koji je toksičan, ne može se promeniti “preko noći”. Da bi stvar uspela, obe strane moraju da ulože napore, angažuju se i daju sve od sebe kako bi dokazali da im je partner/partnerka zaista bitan/bitna.

Nažalost, ljudi su bića navika; da bismo se odrekli uobičajenog ponašanja neophodno je da ga usvojimo i uvežbamo tako da postane sastavni deo naše ličnosti. Nekad u tom procesu učenja napravimo dva koraka napred a jedan nazad, pa se čini kao da “spasavanje veze” neće uspeti.

Zato je važno da budemo strpljivi i da podržavamo jedno drugo na putu promena, a ne da “lovimo greške”.

5. Potražite stručnu pomoć

Mnogi će odmahnuti glavom kada čuju da bi mogli da se obrate stručnom licu koje će ih posavetovati i naučiti kako da se promene.

Deljenje problema sa nepoznatom osobom, iznošenje “prljavog veša” kao “na tacni”, strah od osude…, sve su to delići mozaika zbog kojih većina parova odbija da razgovara sa bračnim terapeutom. Umesto toga, puste da stvari idu svojim tokom, što najčešće vodi direktno u propast.

Uz usaglašeni uloženi napor i strpljenje i toksična veza može da se preobrati u zdrav partnerski odnos. Ali, ako zaista ne ide, nema vam druge nego da svako ode na svoju stranu, srećan što više ne mora da se “hrani” destruktivnim emocijama, porukama i potezima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA