≫ 

Iznenađujuća istina o odnosima posle porođaja: "Nakon dolaska bebe sve se u potpunosti menja"

Tara Mekinis je probila led i sa drugim mladim mamama je podelila sve što zna o seksu posle porođaja

  • 5
žena krevet

Foto: Pixabay

Tara Mekinis napisala je sve što je iskusila o seksualnim odnosima posle porođaja. Časopis "Today's Parent" objavio je njenu priču.

- Od svih važnih i duboko neobjašnjivih aspekata sa kojim se jedna nova majka suočava, najneobičniji mi je bio način na koji su stranci odjednom počeli da se interesuju o mom seksualnom životu. Poslednjih 35 godina niko me nije pitao o mom stanju libida. A onda odjednom, samo nekoliko meseci nakon porođaja, svi su o tome počeli da razgovaraju - lekari, babice, prijatelji, članovi porodice, ženski časopisi, blogerke i druge mame.

Posmatrajući sa trenutne tačke gledišta, zapitkivanja o mom seksualnom životu počela su kada sam bila trudna. Pretpostavljala sam da će svi izgubiti interesovanje nakon porođaja, ali prevarila sam se, interesovanje je bilo još veće. Skoro četiri godine nakon porođaja, konačno počinjem da shvatam zašto ljude toliko zanima da li novopečene mame imaju seks ili ne.

Sve se svodi na činjenicu da porođaj utiče na ženski libido. Ne samo da se menja naš seksualni apetit, već i naša tela i svi aspekti našeg razmišljanja o seksu. To bi trebalo da bude očigledno. Rođenje deteta menja odnos žene prema gotovo svemu. Moje sopstveno iskustvo sazrevanja bilo je dezorijentisano kao i Kafkina "Metamorfoza". Ipak, o njemu se često ne govori kao o transformaciji, koliko o teretu koji treba odbaciti - napisala je mlada mama.

Potpuno nova normala

 

- Nema povratka posle rađanja dece - kaže Keli Švarc, seksolog.

Nakon dolaska bebe seksualni život se u potpunosti menja. Mnogi klijenti dolaze kod nje u potrazi za ponovnim uspostavljanjem seksualnog života, ali ono što im zapravo treba je „potpuno ponovno upoznavanje“ sa njihovim telom i samim sobom. Sve je to isprepleteno.

- Reči seksologa su mi zvučale tačno. Nakon što sam dobila dete, svaka veća veza u mom životu (profesionalna, socijalna, romantična, porodična) zahtevala je pregovaranje i prekrajanje granica. Bio je to toliko čudan period da je pitanje seksualnih odnosa izgledalo irelevantno - nastavila je Tara.

Par u krevetu, sex, seks, romantika

Foto-ilustracija: Shutterstock

Želja za željom

 

Novopečene majke često žele da osete želju za seksom iako to ne ide lako. Nije da im nedostaje seks već im nedostaje to da im nedostaje. U postporođajnim mesecima gubitak libida je fiziološka stvarnost. Nakon rođenja deteta, nove majke doživljavaju nagli pad estrogena, hormona zbog kojeg osećamo potrebu za seksom i koji pomaže u podmazivanju donjih regija.

Žene koje doje takođe doživljavaju nagli porast hormona, prolaktina, koji stimuliše proizvodnju mleka i dodatno suzbija estrogen. Dodajte tome činjenicu da su mozgovi mnogih novih mama preplavljeni oksitocinom, takozvanim „hormonom maženja“, koji promoviše vezu sa bebom, zbog čega nas zanimaju mnogo više od partnera.

U osnovi, evolucija ne želi da imamo seks kada imamo novorođenče o kojem moramo da se brinemo, pa je stvorila hormonsku kočnicu za uzbuđenje. Lukavi deo dolazi kada ti hormoni opadaju, a mama to još uvek ne želi ili jednostavno želi.

Pored hormona

 

Nove mame izveštavaju da se na kraju dana sa bebom osećaju "prazno", a da ne pominjemo osećaj iscrpljenosti.

Kada se tome dodaju dugotrajni efekti fizičkih promena povezanih sa trudnoćom i porođajem, kao i prateći problemi sa slikom tela sa kojima se suočavaju mnoge žene, kao i stres i anksioznost, nije ni čudo što seks postaje naknadna misao.

Faktori koji se najčešće previde kada je reč o seksu posle porođaja su emocionalni i psihološki faktori. Ne samo postporođajna depresija, već i postporođajne traume i majčinska anksioznost, što očigledno ima prigušujući efekat na želju.

Par u krevetu, sex, seks, romantika

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako sebi da pomognete?

 

Terapija se često preporučuje majkama koje "žele da žele seks", jer može otkriti probleme koji su možda prethodili rođenju vaše bebe, kao i rešiti nove.

Moguće da razvijate ogorčenje protiv partnera koji ne preuzima svoj deo kućnih obaveza, a ogorčenje obično ne dovodi do više seksa. Mnoge nove mame stavljaju potrebe svih ostalih na prvo mesto.

Razvijanje identiteta

 

Za mnoge žene se ceo pojam seksualne želje menja nakon rođenja deteta. Toliko toga što nas kao mlade žene uzbuđuje je u velikoj meri socijalno uslovljeno. Čak i bez izričitog kazivanja, saznajemo da imamo pravo da se osećamo seksi samo ako smo seksi u očima muškaraca.

Posle dece, osećala sam se slobodnom od ovog sna i mogla sam da vidim koliko je moj seksualni identitet bio nerazvijen i zaostao pre rođenja.

Kao i mnoge žene, nakon što sam dobila dete, otkrila sam da me više ne zanima seks ili uzbuđenje koje dolazi sa tim što sam predmet, a ne pokretač želje. Završila sam sa pretvaranjem. Na kraju sam se uklopila, završila sa depiliranjem i čupanjem dlačica i uvežbavala poslušnost samo da bih mogla da se ’osećam seksi’. Na kraju sam imala osećaj da jedino zadovoljstvo na koje imam pravo jeste da pružim zadovoljstvo partneru, dok je sve ostalo sramotno.

Umesto da neutrališe moje seksualno ja, majčinstvo me je na kraju navelo da pristupim dublje i shvatim svoju želju - ali tek nakon perioda razmišljanja. Kao što Švarc kaže, važno je da žene postporođajni period vide kao vreme tranzicije, a ne da žure nazad. „Pravo seksualno putovanje“, odnosi se na intimnost žene sa sobom - napisala je Tara Mekinis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haha

    28. oktobar 2020 | 09:04

    Onda je ovaj moj muz sretan , ni nakon trece bebe volja je svaki put tu, ne znam u cemu je problem, izdravis, prodju svi problemi i hajmo u akciju, ne bilo bilo toliko depresije da zene znaju bolje uzivati🤷🏻‍♀️

  • Imast

    28. oktobar 2020 | 04:23

    Joj što je bloger biti. Pa žene koje su zdrave, prave, opet krenu u napad na svog zdravo pravog partnera nedugo posle. Da ne pričam o seksu u toku trudnoće, neke žene polude za onom stvari.. Ali važno je šta Usa blogeri kažu i ne daj Bože da ne pomenu sex. psihoterapeuta jer to je IN,jer. ja. imam para (A pameti niđe). Sve je tako obično kod zdravih, pravih, obrazovanih ali zatupljen bloger biti to je sada IN u masi neiformisanih Lajkera i Subskrajbera

  • Dar mar

    28. oktobar 2020 | 08:07

    Kao da se pise doktorska disertacija ...,,pitanje sexa postaje irelevantno u tom dezorijentisucem vremenu'' ???? Treba tumac ,sta je pesnik hteo reci!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA