Šta venčanje predstavlja za vas: Moćni ritual povezivanja i oslobađanja ili samo društvenu normu ?

Dok god se boriš sa svojim korenima, nećeš moći u budućnosti slobodno da se razvijaš, piše Fajt Lindau

  • 8
venčanje, balon, firma Foto: Unsplash

Ne znam da li reč venčanje u tebi izaziva traumatična ili lepa osećanja. Ja smatram da je to, ako ga sprovedemo svesno, prekrasan i moćan ritual koji potvrđuje našu povezanost sa nekom osobom.

Ako se nisi venčao iz straha ili društvene prinude, već zato što zaista želiš da znaš šta je između vas dvoje moguće, onda venčanje predstavlja čin oslobađanja.

Od večnog kolebanja.

Od zadrške.

Od neprestanih novih početaka.

Od nemogućnosti pronalaženja mira.

Od bežanja od sebe.

Venčanje Foto: Pixabay

Za to ti nisu potrebni ni crkva ni matičar. Dovoljna je duboka želja, pravi trenutak i ceremonija koju ste vas dvoje odabrali. U prethodnoj knjizi "Venčaj se sa sobom" zdušno zagovaram ideju da najpre sebi pokloniš tu vernost i venčaš se sa sobom. Od kada je ta knjiga objavljena, od čitalaca redovno dobijam pisma u kojima ponekad opisuju izuzetno dirljive rituale venčanja sa sobom. Neki se venčavaju u tišini, drugi divlje i bučno, a katkad je to i neverovatno maštovito. Međutim, najviše me raduje kada u tim pismima govore i onome što se kasnije u njihovim životima uistinu promenilo. O tome kako jasnije stoje iza svojih postupaka, s ljubavlju paze na sebe, hrabro plove ka novim obalama.

Svesno sproveden ritual može da bude početak uveliko neophodnog procesa preobražaja. Stoga vas najozbiljnije pozivam da to uradite. Zašto da se uz prekrasnu ceremoniju ne venčaš sa osobom sa kojom želiš da se upustiš u dublji odnos? Pritom se, naravno, podrazumeva da i tvoj partner mora da pristane na to. Već ste venčani? U tom slučaju ova knjiga je možda poziv da još jednom, iznova, svesnije i odlučnije obnovite vaš zavet? Možemo li da se venčamo i sa svojom decom? Zašto da ne!

Venčanje plaža Foto: Pixabay.com

Ponekad posmatram roditelje kako sa svojom decom razgovaraju sa izuzetno čudnog odstojanja, kao da su stranci ili lutke. Šta bi se dogodilo kada bi još jednom svesno izabrao svoje dete i kada biste to nekako zajedno izrazili u okviru ceremonije primerene za decu?

Šta je sa prijateljima? Da li je i to moguće? Pa, naravno! Od te ideje i potiče ritual krvnog bratimljenja. (Ne, ne kažem da sada zbog toga morate da isečete vene i izmešate krv. Sigurno će vam na pamet pasti i nešto bez krvi kako biste proslavili činjenicu da jedno drugom mnogo značite.)

A šta je sa tvojim roditeljima? To isprva možda zvuči smešno. Međutim, iz sopstvenog iskustva mogu da kažem: moj život počeo je da mi pričinjava radost tek kada sam od sveg srca prihvatio oca i majku kao svoje korene. Mnogi klijenti često nose povrede iz prošlosti. Misli poput ove: „Zašto me roditelji nisu voleli više? Trebalo je da imam bolje roditelje“, samo te slabe. Jer, naposletku, već je sve tako kako jeste. Dok god se boriš sa svojim korenima, nećeš moći u budućnosti slobodno da se razvijaš.

Venčanje, devojčica, tinejdžerka, maloletnica Foto: Shutterstock

To što ćeš se upustiti u dublji odnos sa roditeljima ne znači da odobravaš sve što oni rade. Venčavanje sa roditeljima ne znači ni da moraš da živiš sa njima pod istim krovom. Tvoje nedvosmisleno prihvatanje ta dva čoveka pomaže ti da oprostiš, da njih i sebe bolje razumeš i pustiš prošlost da ostane u prošlosti.

Ako ti se čini da bi se osoba koju si izabrao osećala preopterećeno takvim ritualom venčavanja (tvoje dete), ili bi posumnjala u tvoj zdrav razum (roditelji), onda ritual sprovedi sâm. Preporučujem ti da ne potcenjuješ snagu takvog rituala. To je moćan signal upućen tvojoj podsvesti (i tvojoj duši; ako ti taj pojam uopšte nešto znači). Odvoj za toonoliko vremena koliko ti je potrebno. Dozvoli svojoj odluci da sazri. A kada to budeš radio, neka to bude tako da se u svakom pogledu osećaš prijatno.

Odlomak iz knjige Fajt Lindau "Voli bez zadrške", izdanje "Lagune"

ah ljubav Foto: Ah ljubav

Na kioscima širom Srbije potražite novi broj magazina “Ah ljubav”. Uz primerak magazina dobićete poklon knjigu najčitanijh spisateljica današnjice.

ah ljubav Foto: Ah ljubav

(Telegraf.rs/Ah ljubav)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    3. decembar 2020 | 10:10

    Osobi koja se ovde prestavlja kao ja pisuci svakave lazi OPRASTAM.Zivot je isuvise kratak da bi se zamarala komentarima raznoraznih budala ovde.Ja bijem drugu bitku u svom zivotu tako da ako te draga osobo cinj srecnim da me blatis ovde slobodno nastavi.Samo neka ja prezivim.......

  • Marijana Bakov

    2. decembar 2020 | 20:48

    Realno gledano sam cin je jako bitan za zenu ,sa druge strane u 21 veku je demode,ja kao zena sa sela sam za brak ,dakle ako se uzme u obzir selo grad ,brak se sa aspekta stanovnistva iz ruralnih krajeva vrednuje kao nesto sveto,dok se sa urbanog dela gleda kao na nesto zastarelo koje ogranicava slobodu,s obzirom da sve vise mladih zivi vanbracno brak je zastarela institucija

  • Crnogorac

    3. decembar 2020 | 15:31

    Kako sijes tako zanjes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA