≫ 

Proslaviti ljubav nije jeftino: Evo koliko je koštala svadba Zorane i Matije

Ako vas je nekada zanimalo koliko zapravo košta svadba, ili je sami trenutno organizujete, računajte na sledeće brojke. Kroz ovo su morali da prođu fiktivni par Zorana i Matija tokom planiranja venčanja.

  • 0
venčanje Pixabay.com

Nekad se govorilo "Sto sela, sto običaja", ali se ipak, manje-više, sve svodilo na isto. Mlada diže nakonče, baca sito na krov kuće, ljubi svekru i svekrvi ruku, vojvoda nosi petla, a starojko komanduje. Onda se onih sto sela slilo u gradove, s njima i onih sto običaja, ali se ipak, manje-više, i sada sve svodi na isto. Mlade su ili trudne ili su im haljine previše tesne, pa ne mogu da dižu sve buckastije nakončiće, zgrade i kuće visoke, ko će do krova sito da dobaci, vojvoda postoji samo u pesmama, a umesto starojka komanduju organizator i moderator venčanja.

U jednoj ruci tablet, u drugoj mobilni, pod miškom fascikla s tabelama i spiskovima. Na fascikli odštampano "Svadba Zorane i Matije" i mladinom rukom, fluorescentnim flomasterom, docrtano srce i dopisano "Ljubav". Šest dana pred svadbu Zorana je precrtala srce i "Ljubav", a onda se markera dohvatio i mladoženja.

Svadba je bila vesela, svi su se sjajno proveli, đuskali, lepo se jelo, mladenci su bili prelepi, samo su se malo kiselo smeškali. Nije ni čudo kad se uzme u obzir kroz šta su sve morali da prođu od trenutka kad su rešili da pred svima proslave svoju ljubav. A prošli su čitav spisak...

Restoran

Hteli su nešto autentično, još neviđeno i lepo, a lepo je rastegljiv pojam. On je, pod uticajem svoje sestre, želeo mermer, zlato, teške bordo draperije i stolice „obučene“ u crno s crnim mašnama, a mlada je tražila eleganciju, prozračnost, prirodno svetlo, bele podove i plafone. On je navijao za restoran na reci, ona za lep pogled, a oboje su zahtevali veliki parking i jak WiFi signal. Zbog ovog poslednjeg odbacili su tri najpovoljnije ponude.

svadba Foto: Pixabay

Najviše beogradske cene idu od 120 evra po osobi, pa naviše, a najniže od 25 evra, pa naviše. Po Srbiji može, kažu organizatori svadbi, da se prođe i po ceni od 11 do 18 evra. Tetkama, strinama i ujnama više nije dozvoljeno da donose torte bez fiskalnih računa i deklaracija, a i prasići su zabranjeni.

Sto ukrašen sa 1.100 ruža

Želje mladenaca su, ma koliko blesave bile, za organizatore venčanja svetinja. Neke mogu da se ispune, neke ne, ali se oko svih trude. Ništa se ne odbija tek tako, čak ni kad mladoženja traži policijsku pratnju, a bilo je i toga.

– Jednom smo na terasi restorana imali 120 stolica okrenutih ka mladencima koji su sedeli ispod luka za venčanje. Gosti su nakon ceremonije prešli na drugi nivo restorana, na koktel, a terasa je u roku od 20 minuta pretvorena u banket salu. Za to vreme postavljeno je 15 stolova sa stolicama, tanjiri, escajg, čaše i kompletna dekoracija, a mladenački sto je okićen sa 1.100 ruža teških skoro 100 kilograma. Bio je to jedan od najvećih izazova, ali i jedna od najlepših svadbenih postavki koje sam ikada videla – s ponosom priča Milica Tešanović, vlasnica agencije „Vajt“ (White).

Lažni matičari sve popularniji

Na Zapadu je lažni matičar priznat kao profesija, a kod nas se ovim poslom uglavnom bave glumci. On mladence ne može da venča, to pre ili nakon svadbe radi pravi matičar, ali zato venčanju daje poseban pečat.

svadba Foto: Pixabay

– Njegova uloga je da na zanimljiv, duhovit i neposredan način ispriča priču mladog para, da upozna sve goste s njihovom ljubavlju i da ponekad, uz pomoć kumova, najbližih prijatelja ili roditelja, iznenadi i same mladence nekom anegdotom iz njihove veze. Lažni matičar mora da bude duhovit i dobro pripremljen, da lepo govori i da ume da drži pažnju, jer samo tako može da učini venčanje zanimljivim – otkriva Milica Tešanović.

Venčanica

Od dana kada su se verili, Zorana je neprekidno vršljala po internetu tražeći jedinstvenu kreaciju, da se razlikuje od čipkastih dugih haljina sa šlepovima, kakve su nosile sestre i drugarice. Gledala je haljine sirena-kroja, one s puno žipona, kratke satenske, čak i neke u boji, ali nije bila sigurna da zna šta traži. Iz šest salona je izašla sa suzama u očima, ubeđena da za "Rajka nema kape", ali joj je organizatorka venčanja našla nešto "sasvim drugačije i potpuno originalno" – usku, čipkastu dugu haljinu sa šlepom.

Venčanica Foto: pixabay.com

Stajala joj je savršeno! Bog nek poživi organizatorke venčanja, jer su mnogo pametne i spremne za sve. Pa, ko bi se drugi setio da mladi ponese bele baletanke i spase je štikli od 12 cm.

Ni u Beogradu ni u unutrašnjosti pristojna venčanica ne može da se iznajmi ispod 200 evra ni da se kupi bez 400. Treba izabrati najmanje tri meseca pre "visoke sezone (maj i septembar)". Mlade koje nemaju nameru da ikad više obuju bele cipele, kupuju domaću obuću od par hiljada dinara, a trend-seterke vole "Džimi Ču" salonke od 400 ili "Lobutin" od 800 evra.

Odelo

Da se Matija pitao, a nije, nikada ne bi stavio onaj satenski pojas. Ne može da diše i stoji ukočeno kao da je progutao motku. Da se on pitao, a nije, cipele bi se manje sijale i bile bi šire. Da se on pitao, a sad priznaje da je bolje što nije, sigurno ne bi izabrao odelo u vrednosti prosečne plate koje mu je, hvala nebesima, skinulo pet kilograma i dodalo 10 centimetara.

Ali Zorana je čula da u TC "Rajićeva" radi Ivan, koji tačno zna šta kome dobro stoji. Prepravke se podrazumevaju, a šiju i po meri.

svadba Foto: Pixabay

Svaki treći, četvrti mladoženja kreće s idejom da će nositi frak, ali ta zamisao traje kraće od mamurluka nakon momačke večeri. Za frak treba hrabrost.

Frizura i šminka

Da je bilo para i za to, Zorana bi nadogradila kosu da joj lokne budu raskošnije. On je ponavljao „Obuzdaj se malo“, pa je ona morala da se zadovolji onim što joj je priroda podarila. Matiji nije bilo jasno zašto je morala da isproba tri punđe pre nego što se odlučila za pletenicu ukrašenu belom satenskom trakom, a ona nije mogla da se nakaje što je odustala od šnale sa "Svarovski" kristalima. Makar je dobila svilene trepavice i japanske obrve.

svadba Foto: Pixabay

Šminka je bila savršena. Nije se "mrdnula" nakon silnog cmakanja sa svim zvanicama, a na fotkama je delovala prirodno. Šminkerke naplaćuju od 30 evra pa naviše, "make up artisti" 150–200 evra. U Čačku, svadbena frizura košta 50–70 evra, u Beogradu može da se nađe i za 30. Svaka proba šminke i frizure se plaća, ali manje.

Torta

Pet spratova, pet ukusa – lako su se dogovorili. Njemu je bilo svejedno da li je šlag ili fondan, a ona nikako nije mogla da „prelomi“ kakve figurice želi. Na kraju je izabrala vickasti par – on pokušava da pobegne, ona ga vuče za kravatu i vraća natrag. Njegovoj mami nije bilo pravo.

svadba Foto: Pixabay

Od 1.250 do 3.500 dinara po kilogramu, plus dekoracija.

Kutija za novac

Iako su u vreme reklame, poznate po rečenici "A od kuma – televizor" bili deca, navukli su traumu od svadbenih poklona i hvalisanja najdarežljivijih zvanica. Svima je naglašeno da ne kupuju darove, već da donesu novac, pa su za koverte nabavili posebnu kutiju. Ona je čula da su u modi kutije za novac napravljene po uzoru na mladenačku tortu. Njemu nije bilo pravo da tolike pare daju za malo kartona, ali mu se na kraju, kad su otvorili koverte, brk veselo smeškao.

Muzika

Bend je izabran po preporuci kuma. Tvrdio je da vrhunski sviraju i pevaju baš sve i da prave neviđenu atmosferu. Nisu se pokajali što su ga poslušali, ali zato umalo da otkažu svadbu kad je trebalo da izaberu pesmu za prvi ples. Ona je tvrdila da su se prvi put poljubili na koncertu Sergeja Ćetkovića uz pesmu "Pola moga svijeta", on da je to bilo uz pesmu "Samo me zagrli", pa je kum opet spasao stvar predloživši da, ko svi normalni parovi, plešu uz duet Ivane Selakov i Mirze Selimovića "Da se opet rodim".

harmonika Foto: Pixabay/ jacqueline macou

Bendu je laknulo što neće po hiljaditi put, kao lane, da sviraju "Lutko" grupe S.A.R.S.

U Beogradu se popularni svadbarski bendovi rezervišu najmanje godinu dana ranije, a koštaju oko 1.600 evra. Nema naručivanja pesama, pa nema ni bakšiša. U unutrašnjosti bend, u zavisnosti od broja članova, može da se nađe i za 400–500 evra. Naručivanje i plaćanje pesama se podrazumeva. Umesto liste omiljenih pesama, mladenci danas prave "crne liste" – numere koje ne žele da čuju na svom veselju.

Cveće

Ona je bila prezadovoljna cvetnim aranžmanima od belih kala koje je odabrala, on jedva da ih je i video. Zamolio je da ga ne tera da se bavi cvećem i da pokuša da za aranžmane ne potroši pola svadbenog budžeta. Srećom, nikad neće saznati da je njegova mama dodala 200 evra za cveće.

svadba Foto: Pixabay

Od Milice Tešanović, vlasnice agencije za organizaciju venčanja "Vajt" (White), čuli smo da najjeftiniji aranžman za mladenački sto košta 30 evra, a da je najskuplja cvetna dekoracija u Beogradu koštala 25.000 evra. Cveće uglavnom završava u smeću.

Fotografije i video zapis

I njegovoj i njenoj majci je pozlilo kad su im saopštili da neće biti poziranja sa svim zvanicama nakon čestitanja u crkvi, niti "šetnje" oko stolova u restoranu dok ih i poslednji gost ne izgrli pred objektivom. Pristali su na slikanje u crkvi, ali su zato ugovorili „prewedding fotoshooting“. Scenario su pisali danima, rekvizitu su nabavljali nedeljama, a lokacije su tražili više od mesec dana. Vikend pred venčanje, kad su bili u najvećoj panici, nastao je njihov foto-album i video-zapis napravljen dronom.

"Najpametnije potrošene pare", složili su se. Pun paket dobiće za 1.500 evra: albume pre i posle, slike, više buk-albuma, kratak video, dugačak video, snimanje dronom...

Tekst Nataša Damnjanović

ah ljubav Foto: Ah ljubav

Na kioscima širom Srbije potražite novi broj magazina “Ah ljubav”. Uz primerak magazina dobićete poklon knjigu najčitanijh spisateljica današnjice.

ah ljubav Foto: Ah ljubav

(Telegraf.rs/Ah ljubav)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA