"Muž me stalno kontroliše, diktira šta da obučem i ismeva me kad nešto ne uradim kako je zamislio"

Ispovest žene koju bračni partner godinama omalovažava

  • 11
Brak, bračna svađa, razvod, muž, žena, kuhinja Ilustracija; Foto: Shutterstock

I u 21. veku, u jeku borbe za ravnopravnost među polovima, u nekim bračnim zajednicama muškarci se i dalje ponašaju kao "vlasnici" svojih supruga.

Žena iz Velike Britanije koja ima podređenu ulogu u braku rešila je da podeli svoju priču i potraži savet stručnjaka.

- Imam 53 godine, a moj suprug 55. U braku smo 15 godina. Nemamo decu. Suprug me stalno mazi po nozi i tapše po zadnjici i kod kuće i u javnosti. Postaje mrzovoljan kad mu to ne odobravam, a meni je užasno neprijatno što se on tako ponaša. Tera me da nosim kratke suknje kad izlazimo i usmerava me kako da sedim da bi mogao da vidi moje donje rublje. Tako se ponaša od prvog dana našeg braka, ali sam u početku mislila da to radi iz šale. Sada shvatam da sam ga pogrešno procenila.

Često mi naređuje šta da radim od kućnih poslova, kao da ni sama ne znam šta je potrebno da obavim, a onda mi se podsmeva kako sam nešto loše uradila. Kada je stvarno lošeg raspoloženja, žali se da kako mu nisam dokazala da mi je najvažniji na svetu i kaže da me nije briga za njega i za naš brak.

Iscrpljena sam od pokušaja da mu udovoljim. Nikad nisam uspela da ispunim sve njegove želje i prohteve. Zbog toga se osećam loše. Tvrdi da sam ja uzročnik svih naših problema.

Njegove konstantne kritike i naredbe me psihički iznuruju. Šta da radim? Mislim da sam prestara da bih se odlučila na razvod, a s druge strane ne mogu više da trpim ovakvu torturu - požalila se Britanka.

Odgovor psihologa:

Suprug Vas psihički zlostavlja i ponižava, pa nije ni čudo što se osećate iscrpljeno, iznureno i loše. Ništa od svega što ste naveli niste dužni da trpite. On ima potrebu da kontroliše Vaše ponašanje i postupke, da donosi odluke umesto Vas i da Vas konstantno kinji. Atmosfera u kojoj živite je ponižavajuća.

Vaš suprug mora da shvati da ima problem, a onda da pokuša i da ga reši. Kad i ako se to desi, na Vama je da odlučite da li ćete mu biti podrška na tom putu ili ćete "preseći" i zatražiti razvod.

Ako ne možete pravilno da procenite situaciju jer ste emocionalno angažovani, zapitajte se kakav biste savet dali Vašoj prijateljici da ona živi u takvom braku. Odgovor će Vam se sam nametnuti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beži glavom bez obzira.

    4. januar 2021 | 21:01

    Znam ovakve likove, psihijatrija čista.

  • DDF

    4. januar 2021 | 21:14

    Narcis...udaris mu kontru i pocnes da kontriras,pogubice se i nece znati sta ga je snaslo

  • G

    4. januar 2021 | 20:35

    Robinja sam tvoja, voli me ili kako... Lepa brena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA