5 načina da lakše prebolite bivšeg: Ostavljeni često prave iste greške, a jedna je posebno opasna

Raskid veze ume da bude bolan, posebno ako ste bili ludo zaljubljeni u muškarca koji vas je ostavio

  • 0
devojka gitara tužna priroda lepa Foto: Pixabay

-Tri dana moraš da plačeš za muškarcem... A četvrtog obuješ cipele sa visokim potpeticama i obučeš ono u čemu sebi najlepše i najzavodljivije izgledaš - jedan je od najboljih saveta glumice Marije Feliks da prebolite bivšeg.

Zvuči previše dobro i previše lako da bi bilo istinito, jer malo ko zna kako da izađe na kraj sa raskidom u kratkom vremenskom periodu.

Ipak, rešenje postoji.

Psiholog Valter Riso otkriva pet koraka koje bi trebalo slediti onda kad vam je srce slomljeno i kad niste u stanju da zaboravite na bivšeg.

Ne idealizujte bivšeg

Ovo je najveći problem sa kojim se većina devojaka suočava posle raskida i ujedno je glavni razlog zbog kog proces oporavka posle raskida toliko boli – idealizacija bivšeg. Opasnost koju nosi takvo ponašanje dodatno odgađa proces oporavka od raskida.

- Obično sve svoje težnje projektujemo na partnera, ali bez obzira na to da li ste vi ili vaš bivši prekinuli vezu, to je znak da između vas nešto nije funkcionisalo – objašnjava Riso. - Možda i dalje volite tu osobu, ali veza je odnos dve strane i ako jedna od strana više nije zaljubljena ili srećna u emotivnoj vezi, nema svrhe da ostanu zajedno.

Žena devojka suze plač Foto: Shutterstock

Psiholog savetuje da je najlekovitija stvar koju možete učiniti za sebe prekidanje idealizacije bivšeg partnera. Iz nekog čudnog razloga, posle raskida u sećanjima ostaju samo dobra vremena i zaboravljamo sve ono loše što smo „pregrmeli“ zajedno.

- Sklonite takve misli u stranu - savetuje Riso. – U suprotnom, samo ćete sami sebe dodatno povređivati i produžiti agoniju.

Setite se zašto se veza završila

Veze se prekidaju iz više razloga, bilo da jedna strana više nije srećna ili više nije zaljubljena, ili se možda neko od vas promenio i ima drugačije planove za život.

Poznati italijanski terapeut preporučuje da se setite svih onih razloga zbog kojih se veza završila.

- Raskidi se ne događaju „preko noći“. Sigurno je da vam bar u poslednje vreme nije išlo, ali zbog zaljubljenosti na to niste obraćali dovoljni pažnje – podseća Riso.

Klin se klinom ne izbija baš uvek

Mnogi misle da će preboleti bivšeg tako što će odmah „uskočiti“ u novu emotivnu vezu. Međutim, započinjanje bilo koje vrste veze posle raskida je najgori način za prevazilaženje sindroma slomljenog srca.

Ljubavni par Foto: Pixabay

- Najbolje je dati sebi vremena, srediti svoj život i izlečiti svoje emocionalne rane. Ako se odlučite za novu vezu, ne samo da možete da povredite sebe, već i novog partnera koji nije ni kriv ni dužan. Ne budite sebični i ne zalećite se – savetuje Riso.

Promenite pogled na svet

Najbolji način za prevazilaženje bolnog raskida emotivne veze je izlazak iz zone udobnosti - usudite se da eksperimentišete. Ako želite da prošlost ostavite za sobom, najbolji način je da proširite svoju viziju sveta.

- Iako o tome ne razmišljamo, ljubavna pauza je sjajna prilika da započnete ispočetka. Možda vam se u početku neće tako činiti, ali budite sigurni da vam raskid daje priliku da upoznate i sebe i sve koji vas okružuje iz druge perspektive – kategoričan je psiholog.

Volim te, ali sebe volim više

- Volim te, Ričarde, ali sebe volim više – čuvena je rečenica koju je izgovorila Samanta u kultnoj seriji „Seks i grad“.

Smit, Samanta, Sex and the city, Seks i grad Printskrin: Youtube

Bez obzira na to koliko ste voleli bivšeg, ne smete da dozvolite da zbog ljubavi prema nekom drugom manje volite sebe, podseća psiholog.

-Ljubavni odnos podrazumeva da partnera volite bezgranično, ali najvažnija osoba u vašem životu ste ipak vi. Setite se toga svaki put kad pomislite na bivšeg i tada još snažnije zavolite sebe – savetuje Riso.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA