Mučne ispovesti razvedenih žena iz Srbije i celog Balkana: Jako je teško naći partnera ako imaš dete

- Spremnost na partnerstvo posle razvoda zahteva oslobađanje od predrasuda i stigme, ali je važno napraviti dobar izbor ne vodeći se isključivo potrebom popunjavanja praznine koju nosi samoća - kaže za Telegraf psihoterapeut Ivana Sinđić

  • 18
Majka i ćerka, roditelj, razvedena žena, razvod

Foto: Shutterstock

Stigma o razvedenim ženama oseti se i u 21. veku, ali istina je da se danas mnogo liberalnije pristupa emotivnim vezama nego što je to bio slučaj pre nekoliko decenija.

Svako vreme nosi svoje breme, pa je danas, zbog ubrzanog tempa života, prisutan sve površniji pristup u muško-ženskim odnosima.

Kasnije emocionalno sazrevanje, drugačije moralne vrednosti, ali i pregršt drugih faktora doprineli su da u današnje vreme parovi sve manje ulažu u razvoj bliskosti. Oni, pak, koji i dalje veruju u pravu ljubav i spremni su da grade zdrave partnerske odnose često imaju problem da pronađu pravu osobu za sebe, posebno kad izađu iz lošeg braka.

Na društvenoj mreži Fejsbuk jedna hrabra žena otvorila je temu u kojoj su se pronašli mnogi: kako razvedena žena koja ima potomstvo može da pronađe srodnu dušu.

veza posle razvoda braka fejsbuk facebook grupa komentari

Printskrin: Facebook

- Ima li ovde razvedenih žena, imam jedno pitanje. Imate li vi problem kod pronalaska partnera za vezu? I šta bude najčešći razlog da ne ide - iznela je problem na koji su se nadovezale mnoge žene koje su se pronašle u ovom postu.

Odgovori su bili različiti - od konstatacije da je teško pronaći novu ljubav, do optimističkih poruka kako treba čekati onog koji će nas ceniti, a sigurno će se pre ili kasnije pojaviti.

Iskustva žena koje iza sebe imaju okončan brak i pokušavaju da pronađu novog partnera, kao i onih koje su posle razvoda uspele da pronađu "srodnu dušu" pogledajte u našoj galeriji:

Psihoterapeut Ivana Sinđić za Telegraf objašnjava zašto je razvedenim ženama koje imaju decu teško da pronađu novog partnera. Prema njenim rečima, problem sa kojim se susreću mnogo je širi od onoga što posmatramo i izdavajamo kao segmentiranu grupu.

- Imamo nezrele i zrele muškarce, i ta podela sama po sebi govori mnogo - kaže psihoterapeut Sinđić.

Ona navodi da emocionalno zreli muškarci, kako se pokazalo u njenoj praksi, nemaju problem da stupe u vezu sa razvedenom ženom i prihvate njenu decu. Eventualni problem, prema rečima Sinđićeve, može biti kada su deca mala i zahtevaju više posvećenosti, te žena nije u stanju da  svoje primarne obaveze uskladi sa novom vezom.

Muškarci kojima nije po volji što njihova partnerka iza sebe ima brak i potomstvo moraju da raščiste sa sobom šta tačno očekuju od partnerskog odnosa. Pored toga, oni moraju da budu svesni da je kompromis važan faktor u svakom međuljudskom odnosu, te da je, ako ne prihvataju dete ili decu svoje partnerke, jasno da takav odnos nema svetlu budućnost.

Društvene mreže su sve promenile

 

Sagovornica Telegrafa ukazuje na problem pred kojim danas mnoge usamljene žene "žmure":

- U današnje vreme sve manje je interesovanja za vezu i za brak, većina je za kratkoročne odnose i zabavu. A zašto je to tako? Žene, ali i muškarci, postali su previše dostupni. Jednim klikom na nekoj od društvenih mreža trud je devalvirao, a lepeza izbora je široka. Toliki je dijapazon, da bukvalno imamo dostupan "katalog", pa se mogućnost pronalaska partnera svela na kvantitet, a tu onda kod mnogih može da se desi da kvalitet "izgubi trku".

Sinđić podvlači da su internet instant veze postale deo modernog doba. Ali, ona ne negira da je potreba za ljubavlju i bliskošću iskonska i podseća da ova potreba ne izumire proporcionalno sa novim nametnutim normama.

- Danas porodica gubi prioritet i nije vrednovana kao ranije. Nažalost, to će sve više uzimati maha. Hteli, ne hteli, moraćemo da se prilagodimo "novom pravcu". Biće sve teže pronalaziti i muškarce i žene koje su spremni za brak i porodicu. Sve više smo se usmerili na online veze, ali ovde postoji rizik od stvaranja iluzija, jer živu reč i kontakt ne mogu da zamene poruke - ističe psihoterapeut.

Ove dve mreže dominiraju

Foto: Shutterstock

Zbog čega je sve tako? Da li je danas moguće ostvariti bliski muško-ženski odnos ili smo, pod teretom vremena u kom živimo, počeli da verujemo da tako više ne postoji?

- Žene koje žele da imaju partnera mogu to da ostvare. S druge strane, postoje one koje neće partnerstvo, koje bi najpre trebalo da se otvore za ljubav, da znaju da pruže i emituju tu emociju, kako bi je i dobile - objašnjava sagovornica Telegrafa.

Ona, takođe, izdvaja još jedan fenomen:

- Postoje žene koje će učiniti sve da ne bi bile same, pa ih strah od samoće navodi da se vežu za bilo koga i obično izbor samog partnera bude loš.

Pogubni uticaj društva i loših izbora

 

Razvod je sam po sebi bolno iskustvo, posebno na Balkanu, gde žena koja odluči da stavi tačku na loš brak dobija raznorazne "etikete". Činjenica da je u društvu označena kao "raspuštenica" dovoljno govori koliko smo kao društvo skloni osudi i podsmehu, često ne razmišljajući kroz kakav je pakao razvedena žena prošla i zašto se odlučila na takav korak.

Psihoterapeut Sinđić kaže da ima žena koje su (ne)svesno prihvatile "etiketu" "raspuštenice", te da zbog te "sramote" neretko srljaju u pogrešne odnose da ne bi bile same.

foto Pexels

foto Pexels

- Kada žena istinski oseti potrebu koju joj ne nameće društvo, tada je spremna na partnerstvo, tada je u stanju da napravi pravi izbor i donese zrelu odluku. Partner se ne bira iz potrebe da nam neko "hitno treba" kako bi popunio prazninu i oslobodio nas etikete "raspuštenice" - ističe naša sagovornica.

Kad je vreme za upoznavanje novog partnera sa decom

 

Kad je žena stabilna i kad je u stanju da bude sama, onda je i sposobna da pusti odgovarajuću osobu u svoj život, komentariše Sinđić. Tada može da napravi selekciju i da bude svesna na kakve kompromise želi da pristane, ali i na kakve ne.

- Postoje, međutim, partneri koji mogu biti ljubomorni na decu žene sa kojom stupaju u vezu. Neke žene ne biraju partnere oprezno, pa ga vrlo brzo upoznaju sa svojom porodicom i prijateljima. To neretko bude greška, ali se onda iz tog "kola" ne izlazi. Postoji i drugi model ponašanja; žena dovodi jednog, pa drugog partnera i deca upoznaju mnoštvo stranaca sa kojima ne uspevaju da uspostave adekvatnu emocionalnu vezu - upozorava sagovornica Telegrafa.

Ona naglašava da partnera treba upoznati sa bližnjima samo onda kada ga je žena i sama dovoljno dobro upoznala i provela određeno vreme sa njim:

- Treba birati s kim ćemo upoznati svoju decu. To bi trebalo uraditi samo onda kada smo sigurni da ta veza ima šansu da opstane. Opasno je da kroz detinjstvo deteta u domu pravimo "promenadu".

Psihoterapeut podseća da bez obzira na emotivni status svaka žena mora da ima svest o svojoj vrednosti.

- Žena treba da ima dostojanstvo i kad je razvedena i slobodna, da zna da je uvek jednako vredna. Žena ne sme da gradi identitet samo kada je u nekoj zajednici. Ona kao individua najpre treba da ceni sebe. To je jedini uslov za uspešne odnose u koje će se u budućnosti upustiti - zaključuje psihoterapeut.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    1. mart 2021 | 17:36

    Muskarci nece da izdrzavaju ni svoju decu, a kamoli tudju. Dete iz prethodne veze je opterecenje a zena se ocenjuje kao polovna roba. Naravno ako je zena bogatasica onda je Malo bolje. Tako je uvek bilo.

  • Mislite mozgom

    1. mart 2021 | 19:47

    Kako to zene stalno traže neku paznju,brigu,ljubav,postovanje...pitaju li sebe koliko one od toga pružaju?Naravno uvek je bivši muž bio loš,alkoholičar,neradnik,maltretirao je..a sve one andjeli koji hodaju zemljom

  • Hmm

    1. mart 2021 | 19:05

    Moj savet beste od toga na vreme... Ja sam poverovao jednoj takvoj, sad me ceka jos 13 godina alimentacije i zivot bez zene u kuci, a tek zivot bez deteta, ne dao Bog nikom takvu muku... Takvoj zeni nije valjao, ni prvi, neces ni ti, a verovatno ni 5 ti na kraju, ne racunam momke...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA