Žene i muškarci definitivno nisu sa iste planete: Kako održati vezu u modernom svetu?

Odlomak iz knjige dr Džona Greja „Nakon Marsa i Venere: veštine za održavanje veze u današnjem složenom svetu“

  • 3
astronaut, žena, ljubav, svemir Foto: Pixabay

Kada sam napisao knjigu "Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere", najveći problem u većini veza bio je kako razumeti i prihvatiti naše polne razlike kako bismo poboljšali komunikaciju i povratili romantičnost. Ta pravila i danas važe, mada je trenutno najveći izazov naći ravnotežu između sopstvenih muških i ženskih karakteristika kako bismosmanjili nivo stresa kome smo izloženi.

Način na koji ćemo se mi kao partneri kod kuće odnositi jedno prema drugom ili će smanjiti našu sposobnost da se nosimo sa stresom ili će biti glavna alatka uz čiju ćemo pomoć uspostaviti ravnotežu i smanjiti stres.

Mnogi muškarci pojma nemaju koliko među ženama vlada potreba da budu primećene i saslušane. Na Veneri, ona želi da muškarac razume proces: njena osećanja, izazove sa kojima se susreće, njene uspone i padove, promašaje, uspehe, borbe i pobede. To čini da se oseća cenjenom. Na Marsu, i on želi da bude primećen, ali manje u  emotivnom, a više u konkretnom smislu – nije mu potrebno da neko razume kako se oseća, već da primeti šta onsve radi. On želi prvenstveno da bude cenjen zbog svojih rezultata. Žena može da oseti da je muškarac ceni tek onda kada on potpuno razume sve što ona radi.

Baš kao što žena ima potrebu da bude cenjena, ima je i muškarac. Međutim, ukoliko ona ne oseća da je partner ceni i on će se na kraju isto osećati.

Kada ona kaže da je on ne poštuje, tada je nemoguće da se on oseća cenjenim. Umesto da prigovara partneru kako se ne oseća cenjenom, žena treba da promeni pristup, da bude određenija i da kaže: "Volela bih da znaš više o tome šta sve radim. To bi mi pomoglo da osećam da me više ceniš."

muškarac, žena, ljubav, mrak Foto: Pixabay

Toliko puta u svojim vezama pomislimo kako partneru ili partnerki pružamo ljubav koja im je potrebna, međutim, ukoliko ne razumemo međusobne razlike, ne možemo uspešno zadovoljiti sve njihove potrebe.

Kako bismo prevazišli ovaj jaz među polovima, na poslu, a i kod kuće, potrebna nam je prava revolucija koja će omogućiti muškarcima i ženama da s više slobode ispolje svoje jedinstvene ličnosti u smislu razumevanja, poštovanja i podrške međusobnim razlikama.

Oslobađanjem od starih stereotipa, svaka osoba je slobodna da ispolji i razvije sve muške i ženske karakteristike svoje ličnosti čiji su sami jedinstven spoj. Istovremeno, ukoliko ste muškarac, na biološkom nivou imaćete određene hormonalne zahteve koji se razlikuju od onih kod žena. Na isti način, ukoliko ste žena, i vi ćete imati izuzetno drugačije hormonalne zahteve od muškarca.

Na osnovu tih hormonalnih razlika muškarci i žene drugačije reaguju na stres, ljubav i uspeh, kao da ih filtriraju kroz različite filtere.

Evo dva primera sa kojima se vrlo često susrećem.

Nezadovoljni muškarac

Muškarac koji je pod stresom, a u toku dana ispoljava svoju osetljivu i brižnu žensku stranu, nastavlja da je spoljava i prema partnerki kod kuće tako što razgovara sa njom, nadajući se da će mu razgovor prijati. On smatra da će mu pomoći, ali što se više ispoveda, to ženski hormoni u njegovom telu više rastu, dok muški hormoni koji smanjuju stres u njegovom telu opadaju. Stoga će njegov stres biti samo još izraženiji. Vremenom će on postajati sve zahtevniji i nezadovoljniji.

Muškarac, žena, krevet, svađa, rasprava Foto: Shutterstock

Ukoliko ne zna kako njegovi hormoni utiču na njegovo stanje i ponašanje, on neće moći da zaključi kako taj osećaj unutarnjeg nezadovoljstva dolazi iz toga što on suviše ispoljava svoju žensku stranu. Umesto toga, spisak njegovih nezadovoljstava partnerkom postajaće sve duži. Biće savršeno uveren da je on taj koji više voli. To će zaključiti stoga što veruje da više pruža, ali pošto je sklon osudi partnera, on ne uviđa da postaje partner koji ne doprinosi vezi.

Nezadovoljna žena

Žena koja je pod stresom, a koja u toku dana ispoljava svoju mušku, nezavisnu stranu ličnosti, nastavlja da je ispoljava prema partneru kod kuće tako što manje priča, nadajući se da će joj povlačenje i osama prijati.

Pošto nivo testosterona u njenom telu raste, ona postaje opterećena obavezama i potrebom da uradi što više i spisak njenih obaveza samo se produžava.

Devojka, momak, mladic, par, raskid, problem, svadja Foto: Shutterstock

Ukoliko ne zna kako njeni hormoni utiču na njeno stanje i ponašanje, ona neće shvatiti da je glavni uzrok njenog stresa to što suviše ispoljava svoju mušku stranu i postaje "ona koja rešava sve", sasvim izgubivši vezu sa svojom ženskom stranom kojoj je potrebno da se ispolji, iskaže i uteši. Ona će smatrati da previše pruža time što obavlja sve zacrtane obaveze, ali prema sebi nije nimalo blagonaklona.

Odsustvo ravnoteža

Kada ne pokazujemo ljubav prema sebi, ni drugi ne mogu da se osećaju da ih volimo. Kada smo sami nezadovoljni

svojom nesavršenošću, onda i naši partneri gube veru da ćemo i njih voleti sa svim njihovim manama.

U oba slučaja problem je u tome što ne shvatamo da nam je potrebna ravnoteža.

Evo kako bi razumevanje uticaja hormona na naše stanje i ponašanje i shvatanje različitih potreba koje polovi

imaju, moglo da pomogne da uspostavimo izgubljenu ravnotežu.

Zadovoljna žena

Žena pod stresom treba svom partneru da pokaže svoju osetljivu i brižnu stranu tako što će pričati o tome kako

na nju utiču problemi sa kojima se susreće na poslu. Slobodno može da se žali, ali ne bi smela da prebacuje partneru zbog svojih problema. On ne mora da se slaže sa njom u vezi sa određenim problemima koje ona ima, niti treba da joj daje savete, već samo da je sasluša i pokuša da je razume.

Ukoliko žena shvati da je neko sluša, u njenom telu se stvaraju antistres hormoni i stres opada. Kako stres u njenom telu nestaje, tako se i njeno srce otvara; ona pokazuje zahvalnost prema partnerovoj podršci. Samim tim nestaje i njena potreba da se žali na njega jer joj je pomogao da se oslobodi napetosti koju je osećala time što ju je saslušao u vezi sa problemima koji je muče, a nemaju veze sa njim.

zagrljaj, ljubav, muškarac, žena Foto: Pixabay

Zadovoljni muškarac

Muškarac pod stresom treba da ispolji svoju nezavisnu, mušku stranu tako što će se zavući u pećinu, neće razgovarati o svojim problemima već će ih trenutno ostaviti po strani.

To će dovesti do porasta antistres hormona u njegovom telu, a samim tim i do smanjenja stresa.

Pošto obnovi utrošeni testosteron, muškarac oseća biološku podršku u narasloj energiji i tada biva spremniji da se usredsredi na partnerku i pokaže interesovanje za nju. Pošto mu je ona ostavila prostor i ništa nije zahtevala, on će joj na tome biti zahvalan i odužiće joj se time što će više vremena provesti sa njom. On će tada moći mnogo pozitivnije da reaguje na njene potrebe i zahteve.

Svaki od ovih primera ukazuje na osnovnu činjenicu koju je lako zaključiti: ukoliko su nam potrebni različiti hormoni kako bismo smanjili stres, to znači da, kada smo pod stresom, ono što je dobro za jedan pol, sigurno nije dobro za drugi – to ćemo malo detaljnije objasniti u narednim poglavljima.

Foto: Ah ljubav

Na kioscima širom Srbije potražite novi broj magazina “Ah ljubav”. Uz primerak magazina dobićete poklon knjigu najčitanijh spisateljica današnjice.

Foto: Ah ljubav

(Telegraf.rs/Ah ljubav)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miko

    6. mart 2021 | 23:00

    Žena može da oseti da je muškarac ceni tek onda kada on potpuno razume sve što ona radi. 17 godina smo u braku i ja je i dalje ne razumem sta stvarno hoće! Ti njeni problemi verujte mi mene bi bile sitnice, pomena nebitne ali eto njoj ogromni! A moji kao brdo a njoj nebitni i neprimetni! Stvarno smo sa druge planete.

  • Primus

    8. april 2021 | 23:56

    Sanjao sam interesantan san : "LEŽALI SMO NA OBALI, A ONDA JE NAIŠAO CUNAMI I ODNEO MI ŽENU...."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA