5 znakova da se prema partneru ponašate kao majka: Jedan od njih posebno izluđuje muškarce

Zdrav partnerski odnos podrazumeva međusobno uvažavanje i poverenje

  • 0
Muškarac žena svađa par Foto: Shutterstock

Većina parova nastoji da u vezi ima ravnopravno partnerstvo. Želja da brinemo o voljenoj osobi je sasvim prirodna, ali se neretko događa da devojke, odnosno supruge prekorače onu tanku granicu između brige o partneru i onoga što liči na brigu o detetu.

Psiholozi su izdvojili pet znakova koji ukazuju na to da se u vezi ponašate više kao roditelj, a manje kao partnerka.

1. Svađa bez rešenja

Rasprave i svađe su sastavni deo svake veze, ali samo pod uslovom da ih uspešno rešite. Ako traju beskonačno dugo, jedino što ćete osetiti i vi i vaš partner jesu ljutnja i gnev.

Prisetite se kako su izgledale vaše svađe sa roditeljima dok ste bili deca. Svađe s partnerom trebalo bi da budu upravo suprotne tome, jer su i vaše uloge ravnopravne.

2. Čišćenje za partnerom

Isitna je da muškarci češće znaju da budu neuredni nego žene, ali ako pratite partnera u stopu i čistite za njim svaku mrvicu, on će se osećati loše, a vi još gore.

Ista je stvar i sa garderobom koja stoji na podu - partner bi trebalo da bude svestan da je on taj koji bi trebalo da pospremi iza sebe.

Da bi vaša veza bila srećna, dovoljno je da ravnopravno podelite kućne zadatke – tad se niko neće osećati loše.

3. Opravdavanje

Svaka žena želi da voljenog muškarca vidi u najboljem svetlu i da pred drugima brani odluke koje je doneo. Ali, ako imate konstantnu potrebu da branite partnera i njegove postupke, u jednom trenutku ćete se sigurno osećati loše.

Zena koja zvoca, zvocanje, svadja Foto: Shutterstock

Nemojte biti prema njemu majčinski nastrojeni – recite mu ono što vam se ne dopada u njegovom ponašanju i podstaknite ga da prihvati odgovornost.

4. Kontrolisanje

Kad se zaljubimo, čini se da je ceo svet naš i želimo da sa voljenom osobom provodimo što više vremena zajedno. Ali, da bi veza opstala, i vi i partner bi trebalo da imate vreme za sebe, za viđanje sa prijateljima, za bavljenje hobijima...

Kad osetite potrebu da budete prisutni u svakom trenutku života vašeg partnera i da kontrolišete šta on radi dok nije sa vama, setite se da to može da razori vezu. Ako ste skloni tome da kontrolišete svaki aspekt veze jer nemate poverenja u svoga partnera, onda nastaje problem...

5. Zvocanje

U redu je da kažete partneru ono što vam se ne dopada u njegovom ponašanju, ali ako konstantno zvocate budite sigurni u jedno – to će ga udaljiti od vas.

Niko ne voli da sluša prigovaranje bez prestanka, niti da se oseća kao stvar koju bi trebalo popraviti. Ovo je, ujedno, ponašanje koje najviše izluđuje muškarce, bez obzira na to koliko godina imaju – da li su u ranim dvadesetim ili su odavno zakoračili u leto života.

Radije se odlučite za konstruktivan razgovor kojim ćete definisati šta vam smeta kod njega i kako da to promeni. Naravno, i njemu dajte istu mogućnost, jer to što ćuti ne znači da mu je sve u vezi sa vašim ponašanjem potaman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA