Proverite da li ćete opstati u braku: Istraživanja kažu da ovih 8 stvari predviđaju razvod

Vredi razmisliti o uticaju pojediniha faktora, kako ih smanjiti ili prevazići

  • 2
Muskarac, zena, problem, svadja, bracni par, impotencija, razvod,preljuba Foto: Shutterstock

Da li će brak opstati ili ne, niko ne može da garantuje. Međutim, postoje neki znaci koji ukazuju na to da određeni spojevi ipak neće trajati do kraja života.

Časopis Biznis Insajder otkrio je faktore koji značajno utiču na razvod braka. Naravno, ako prepoznate neke od njih nije nužno da će biti presudno i u vašem odnosu. Ipak, vredi razmisliti o uticaju pojediniha faktora, kako ih smanjiti ili prevazići.

1. Venčanje u tinejdžerskim godinama ili posle 32. godine

Najbolje vreme za venčanje je kad se osećate spremno i kad nađete nekoga sa kim planirate da provedete ceo život. Nemojte siliti ništa, ali nemojte ni odlagati u nedogled. Kada dođe vreme znaćete da ste spremni i da nekome možete reći "da" kad god vas pita.

Istraživanje koje je sproveo profesor Nikolas Volfinger sa Univerziteta Juta, tvrdi da parovi koji se venčaju u tinejdžerskom dobu i parovi koji se venčaju sredinom 30-ih ili kasnije, jesu izloženi većem riziku od razvoda od parova u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama.

Rizik od razvoda posebno je veliki za one koji se venčaju u tinejdžerskoj dobi. Šanse za razvod nakon 32. godine svake godine povećavaju se za oko 5 procenata.

Brak, bračna svađa, razvod, muž, žena, kuhinja Foto: Shutterstock

- Čini se da su kasne dvadesete najbolje vreme za ulazak u brak - kaže profesor Volfinger.

Drugo istraživanje, objavljeno 2015. godine u časopisu "Economic Inquiry", pokazalo je da se šanse za razvod među heteroseksualnim parovima povećavaju sa razlikom u godinama između supružnika.

Najmanja verovatnoća za razvod je kod vršnjaka ili onih među kojima je jedna godina razlike, dok se ta verovatnoća povećava kada je razlika 5, odnosno 10 godina.

2. Imati muža koji ne radi puno radno vreme

Naučnica Aleksandra Kilvald istraživala je heteroseksulane brakove započete posle 1975. godine i saznala da parovi u kojima suprug nije imao puno radno vreme, imaju veće šanse za razvod u poređenju sa parovima gde je suprug radio puno radno vreme.

zaljubljeni ljubavni par razdor razlaz svađa ljubavna, impotencija, prevara razvod Foto: Shutterstock

Međutim, radni status žene nije mnogo uticao na mogućnost razvoda. Iz toga Kilvald zaključuje da je stereotip muškog hranitelja i glave porodice još prisutan i da može uticati na stabilnost braka.

3. Nezavršavanje srednje škole

Šansa da se brak završi razvodom bila je manja za ljude sa većim obrazovanjem. Oni koji su se venčali, a nisu ni završili srednju školu, imali su više šanse za razvod od onih koji su završili fakultet, ističe rezultat Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih (1979.), koje je proučavalo obrasce brakova i razvoda mladih bejbi bumera.

To može imati veze sa činjenicom da niža obrazovna dostignuća predviđaju niži dohodak - što zauzvrat predviđa stresniji život.

- Ja mislim da je zaista teško imati produktivan, srećan brak kad su vaše životne okolnosti vrlo stresne - rekao je psiholog Eli Finkel.

brak, kriza, razvod, problemi u vezi, prevara, briga otuđenost tuga Foto: Shutterstock

4. Pokazivanje prezira prema partneru

Džon Gotman, psiholog sa Univerziteta u Vašingtonu i osnivač Gotman instituta, određena ponašanja u odnosima naziva "4 jahača apokalipse". To je zato što predviđaju razvod zastrašujuće velikom tačnošću.

1. Prezir: Vaš partner je ispod vas (Gotman to ponašanje naziva "poljupcem smrti")

2. Kritika: Često kritikovanje ponašanja i karaktera vašeg partnera

3. Odbrambenost: Igranje žrtve tokom teških situacija

4. Ignorisanje: Nedostatak komunikacije, zanemarivanje i ignorisanje

5. Preterana privrženost

Ako kao mladi niste skloni tome da se grlite, poljubite i držite za ruke, to bi moglo da predstavlja problem. Ali i ako morate na silu da se razdvajate, i to bi mogao biti problem.

razvod, raskid, preljuba Foto-ilustracija: Pixabay

Jedno fasicantno zapažanje rada objavljenog u časopisu "Interpersonal Relations and Group Processes" iz 2001. godine kaže da su parovi koji su se razveli posle 7 ili više godina bili kao mladenci, previše vezani jedno uz drugo i da su pokazivali više ljubavi nego supružnici koji su bili srećno venčani.

- Parovi čiji brakovi započinju u romantičnom duhu posebno su skloni razvodima, jer je takav intenzitet preteško održavati. Verovali ili ne, brakovi koji započinju sa manje "holivudske romanse" obično imaju perspektivniju budućnost - rekla je Aviva Pac za Psychology Today.

6. Dnevni stres

Članak iz 2007, objavljen u "Journal of Social and Personal Relationships", proučavao je razloge koji su doveli do razvoda kod evropskih parova i otkrio da je svakodnevni stres važan razlog odluke o razvodu kod mnogih parova.

Autori su čak otkrili da su nakupljanje svakodnevnog stresa dovodi do zaljubljivanja u drugu osobu, partnerskog nasilja ili čak velikog životnog događaja koji bi podstakao promene u privatnom životu.

Devojka, momak, mladic, par, raskid, problem, svadja Foto: Shutterstock

7. Povlačenje tokom sukoba

Studija iz 2013, objavljena u "Journal of Marriage and Family", pokazala je da povlačenje muža tokom sukoba predviđa veće stope razvoda. Ovaj zaključak izveden je na osnovu izjava 350 novopečenih parova koji žive u Mičigenu.

Osim toga, parovi koji tako rešavaju sukobe su manje srećni u odnosima.

8. Opisivanje vašeg odnosa na negativan način

U studiji objavljenoj 2000. godine u "Journal of Family Psychology", Gotman i kolege intervjuisali su 95 novopečenih parova, a rezultati su pokazali da ocene parova na određenim merama predviđaju snagu ili slabost njihovog braka. Oni koji su negativno pričali o svom braku i svom supružniku imali su veće šanse za razvod, piše Ifl Science.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ? ? ?

    28. april 2021 | 22:53

    vencanje u tinejdzerskim godinama. znaci od 13 - 19

  • A

    29. april 2021 | 08:45

    koliko Vas je " strucnjaka "sacuvalo svoj brak....???? 1% .....a mozda ni toliko.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA