≫ 

8 istina i mitova o vezi: Da li se suprotnosti privlače i treba li pre braka živeti s partnerom?

Mnoga uvrežena mišljenja o vezi, ispostavljaju se kao netačna

  • 6
ljubav, par, partner, kuhinja Foto: Freepik/ lookstudio

Verovanje da se suprotnosti privlače, kada govorimo o emotivnim vezama, prema najnovijim istraživanjima "pada u vodu".

Jedna od najvećih zabluda u koju upadaju partneri u vezi je da će jedno drugo moći da promene.

Neka uvrežena mišljenja koja važe u vezama, a u koja smo ubeđeni, zapravo su zablude i mitovi, tvrde psiholozi.

1. Mit: Suprotnosti se privlače 

Studija koju su sproveli psiholozi na Univerzitetu u Groningenu u Holandiji, pokazala je da je verovanje da se suprotnosti privlače, zapravo mit. Skoro da ne postoje duge veze u kojima partneri imaju potpuno različite osobine.

- Za dugovečan odnos potrebno je imati slične polazne osnove i poglede na svet, a suprotnosti mogu samo kratkoročno da budu zanimljive i da se privuku - rekao je psiholog Vejni Anderson.

2. Mit: Mogu da promenim partnera

Jedna od najčešćih greški u vezi je ideja da možete da promenite partnera. Bilo koji takav pokušaj mogao bi kao rezultat da ima raspad veze. Niko nikoga ne može da promeni, ako to drugi ne želi.

ljubav veza partner Foto: Freepik

- Ako partner odluči da poradi na svom karakteru, to je isključivo njegov izbor, a ne vaš - istakla je stručnjak za veze Andrea Sirtaš.

3. Istina: Na izbor muškarca utiču ženski hormoni

Žene, zavisno od toga u kojoj hormonskoj fazi se nalaze, privlače različiti muškarci. Tokom ovulacije biraju fizički atraktivne i manje pouzdane tipove, dok su im pre ovulacije zanimljiviji pouzdani i stabilni muškarci.

Pripadnice lepšeg pola tako za vreme ovulacije privlače tipovi muškaraca koji imaju viši nivo testosterona i s kojima, instiktivno prepoznaju, da bi mogle da produže vrstu.

4. Mit: Pre braka bi trebalo da živite zajedno

Danas više od 80 odsto parova živi zajedno pre braka, otkrilo je novo istraživanje. Stručnjaci tvrde da zajednički život povećava rizik od raskida. Gotovo petina parova koji su živeli zajedno raskinuli su vezu pre nego što su došli do matičara.

Međutim, da li će doći do razvoda kod onih koji su posle dugog zajedničkog života ušli u brak, zavisi od karaktera partnera i njihovih uverenja.

- Partneri koji ne žive zajedno pre braka češće su religiozni i ozbiljnije shvataju brak, pa ređe traže razvod - objašnjava psiholog dr Tomas Bradburi sa Univerziteta Kalifornija.

Novogodišnji pokloni, momak i devojka, ljubav, novogodišnja jelka Foto: Shutterstock

5. Istina: Feromoni utiču na privlačnost

Feromoni su hemijske izlučevine u znoju koje kod suprotnog pola mogu da izazovu privlačnost. Tako žene kod muškaraca privlači i njihov znoj, odnosno derivat testosterona androstendion.

Taj derivat uzbuđuje žene i čini ih srećnijim, a dejstvo traje i po nekoliko sati, pokazalo je američko istraživanje.

Osim znoja, prirodan miris u kombinaciji s parfemom koji sadrže feromone može da pojača nečiju privlačnost, ali samo ako se dobro slaže s njegovim jedinstvenim genotipom, otkrila je nemačka studija.

Ako je miris prejak, on odbija, što je jedan oblik obrambenog mehanizma.

6. Mit: Muškarci se plaše uspešnih žena

Iako uspešne žene mogu da im deluju pomalo zastrašujuće, muškarcima se pre svega sviđaju inteligentne i samopouzdane partnerke.

Oni u njima vide ravnopravnog partnera koji će im pomoći da se što lakše nose s problemima. Osim toga, moć je svakako dobar afrodizijak, dodaje psiholog.

7. Mit: Sa fizičkom intimom bi trebalo sačekati

Nepisano pravilo je da bi sa fizičkom intimom trebalo pričekati do trećeg sastanka. Ovo ne bi trebalo nikako da se shvati doslovno, preporučuju stručnjaci.

Najvažnije je da partnera dobro upoznate pre upuštanja u intimne odnose. Ako se osećate spremnim za fizičku intimu i pre trećeg izlaska, to je sasvim u redu. Svaka veza je jedinstvena, najvažnije je slušati sebe, poručuju psiholozi.

8. I istina i mit: Brak ubija intimu

Povodom ove tvrdnje mišljenja stručnjaka su podeljena. Istraživanja su pokazala da bračni parovi imaju kvalitetnije intimne odnose nego oni koji nisu razmenili bračne zavete.

Mnogi parovi koji su u braku se žale da je nestalo uzbuđenja, a veliki broj njih je priznao da im je dobar san draži od fizičke intime.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iz iskustva

    16. maj 2021 | 20:31

    Suprotnosti se privlace samo u pocetku, dok traje zaljubljenost. Posle razlike postanu velike kao kuća i jako smetaju...

  • Matija

    16. maj 2021 | 23:07

    Možeš promeniti partnera donekle al ne sasvim

  • 🙄

    17. maj 2021 | 09:57

    Suprotnosti se ne privlače. Lično ja, poštujem sve ljude, ali da partner ima drugačije poglede na krupne stvari u životu, stvarno mi ne bi bilo zanimljivo, niti bi bilo zajedno. Možda ljudima koji nisu sigurni u svoje stavove, može da bude zanimljiva osoba suprotna od njih, do te mere, da promene svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA