≫ 

4 načina na koje surovo povređujete partnera: Možda ih niste svesni, ali su oni tihe ubice vaše veze

Nekada nismo svesni da nečim što kažemo ili učinimo možemo da nanesemo bol voljenoj osobi

  • 1
Svađa, ljuta žena, izvinjavanje, muž

Foto: Shutterstock

U vezi, ali i u braku partneri neretko imaju potrebu da jedno drugom vrate "sve milo za drago", bez razmišljanja da li će povrediti drugu stranu.

U tim situacijama uglavnom je reč o sujeti zbog koje ne možete da izbrojite do 10 i pređete preko učinjenog, a onda kada se strasti stišaju da sednete i razgovorom rešite problem.

Najbolje rešenje i najmanje mučno, ako ste namerili da emocionalno povredite partnera, jer je i on vas povredio, jeste da prekinete vezu s njim.

Možete lako rešiti svoj problem i istovremeno dobiti ono što želite. Posebno ako je veza nezdrava i toksična, raskid će vas spasiti još veće emotivne traume.

Prema mišljenju psihologa i bračnog terapeuta Vendi Lion, nema situacije u kojoj postoji realan razlog da nekoga emocionalno povredite.

- Ako ste zbog nečega uznemireni, budite jasni, ljubazni i direktni u komunikaciji. Naučite kako da komunicirate i povežete se bez povređivanja jedno s drugiom - kaže ona.

Ona ističe da postoje 4 okrutna načina koje ljudi koriste da bi povredili partnera .

1. Ignorisanje

 

Vaš partner pokušava da razgovara sa vama, a vi se pravite da ga ne čujete i odbijate bilo kakvu komunikaciju. Ćutite i upućujete mu poglede pune prezira.

Vaš partner, koji je duboko prilagođen vašoj energiji, odmah oseća vašu vibracijsku poruku u svom telu i vaša negativna osećanja intenzivno, poput udarca pesnicom u stomak.

Čak i da ste verbalizovali da neporazum koji se dogodio nije strašan, po vašem ponašanju i bojkotu komunikacije on će osetiti jaz između vas i više će ga povrediti vaše ćutanje i neiskrenost, nego da ste izgovorili i neke "teške" reči.

Ako vaš partner impulsivno odreaguje na vaše ponašanje, skloni ste da se u takvoj situaciji pravite da ne znate o čemu govori i da ga čak optužite da preteruje.

Vremenom većina parova postaje sve bolja u ovoj neslavnoj, poražavajućoj tehnici.

Najmanjim pokretom, blagom promenom držanja tela, pogledom ili promenom glasa dajete mu do znanja da vam nije više stalo do njega, odnosno šaljete mu poruku: Volim te samo kad radiš ono što ja želim. Ako mi se usprotiviš, to će te koštati.

To je umetnost suptilne surovosti, tiho nasilje koje ne ostavlja vidljive otiske prstiju. Vaš partner će se osećati napadnuto, ali neće moći logično da objasni šta se dogodilo.

2. Uloga žrtve

 

Za one koji vole da zadrže kontrolu, a da ih drugi nikada ne dožive kao kontrolora, "uloga žrtve" je skoro savršena tehnika ucene.

Kažete partneru da želite nešto, a on to ne želi ili ne može da vam ispuni u tom momentu. Vi započinjete konflikt tako što se naljutite i nadurite, a onda počnete da kukate i nabrajate tiho žaleći sebe šta ste vi sve učinili za njega i za vezu. Tako izazovete grižu savesti kod partnera i on konačno nevoljno popusti. 

Ponekada vam i to što ste stigli do cilja nije dovoljno, pa želite uslugu sa osmehom!

Umesto da zahvalite voljenoj osobi što je pristala na ustupak i dopustite joj da pokaže kako se oseća zbog toga, uzvraćate pitanjem: "Šta nije u redu?" ili "Šta se dešava?", i ponašate se kao da ste žrtva njihove loše energije.

Zanemarili ste partnerova osećanja, a dobili ste ono što želite. Jeste sada srećni?

Vrhunac je ako još imate potrebu da nametnete osećaj da je voljena osoba negativac, posle svega što je učinila nerado, a da ste vi velika žrtva tih nepristajanja.

nersećna veza, partner, svađa, momak, devojka

Foto: Freepik/drobotdean

3. Emotivni nasilnik

 

Ne prihvatate “ne” kao odgovor i umesto da ućutite, započinjete svađu.

Cilj je proliti tonu negativne energije na partnera i stvoriti efekat balona pod pritiskom. Što izvršite veći pritisak, više ćete ih povrediti.

Postajete verbalno nasilni i držite predavanje voljenoj osobi kao da je dvogodišnje dete.

Poruka je jasna - nećete ustuknuti niti umanjiti pritisak koji oseća dok ne dobijete ono što želite. Nadjačavanjem i nadgornjavanjem komplikujete ono što bi inače trebalo da bude jednostavna i laka poruka.

4. Slušate i govorite samo što vi hoćete

 

Dajete voljenoj osobi samo deo onoga što znate da želi posebno u razgovorima. Nudite mrvice, uskraćujete ostatak kako biste osigurali ulogu onog ko drži konce u svojim rukama.

To je ne baš suptilna igra koju vi najviše pokazujete tonom vašeg glasa i govorom tela.

A šta je ono što voljena osoba želi? Njoj su potrebni vaša ljubav, naklonost i pažnja.

Skloni ste da prekidate voljenu osobu u pola rečenice i skrećete na drugu temu dok vam ona prepričava svoj dan na poslu.

Kažete da ćete saslušati šta ima da ispriča, počnete da slušate, a onda uzmete telefon i počnete da šaljete poruke ili surfujete internetom.

Takođe se možete pretvarati da obraćate pažnju, povremeno govoreći čuveno OK. A u stvari, nije vas briga za razgovor i ono što druga strana pokušava da vam kaže.

Surovo, zar ne?

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😇

    18. maj 2021 | 19:47

    Ljubav... Svi je hoce a niko nije spreman da se ceo da u toj ljubavi.. Naravno samo voljenoj ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA