Otkriven novi uslov za srećnu vezu: Pored poštovanja, ljubavi i posvećenosti važno je i ovo

Novo istraživanje pokazalo je da postoji još jedan važan faktor koji vezu čini srećnom i dugovečnom

  • 7
Par, krevet, ljubav, ljubavna veza

Foto: Shutterstock

Opšte je poznato mišljenje da svi srećni parovi i uspešne emotivne veze imaju neke zajedničke osobine koje ih vezuju.

Preduslovi za dugoročnu sreću u ljubavi do sada su pre svega bili međusobno poštovanje, poverenje i posvećenost partnera.

Istraživači sa Univerziteta Martin Luter i Univerziteta Bamberg objavili su nedavno da uz te opšte poznate komponente, postoji još jedan bitan faktor za srećnu vezu, a to je veliki osećaj lične moći.

Do tih podataka su došli posle intervjua koje su uradili sa 181 parom, koji su u proseku osam godina proveli zajedno, a barem mesec dana zajedno i žive.

Ispitanici starosti od 18 do 71 godine odgovarali su na pitanja o raznim aspektima veze, poput posvećenosti, a istraživači su izračunali i odnos snaga među partnerima. Jedan od autora studije dr Robert Kerner sa Instituta za psihologiju Martin Luter objasnio je da u ovom slučaju "moć" podrazumeva uticaj na druge ljude i uspešno odupiranje pokušajima drugih da utiču na njihovu sreću.

Prema ovoj studiji, najvažniji faktor zadovoljstva u vezi, kad je u pitanju moć nije međusobni odnos snaga partnera, već lični nivo moći koji svaka osoba za sebe veruje da ima.

- Da bi održali srećnu vezu, oba partnera moraju da imaju priliku da donose odluke o zajedničkom životu, jer u suprotnom neće biti zadovoljni - rekao je Kerner i dodao da su subjektivni osećaj moći i sposobnosti slobodnog delovanja posebno pozitivno uticali na kvalitet odnosa.

muškarac, žena, momak, devojka, ljubav, par,

Foto: Pixabay

Ranije studije su pokazale da je moć u prošlosti retko bila uravnotežena u vezama, a muškarci su često imali veći uticaj na odluke nego žene. Kako se društvo odmaklo od tradicionalnih rodnih uloga, dinamika moći se promenila, napominju istraživači.

- Romantični odnosi postali su ravnopravniji, posebno u zapadnim društvima - rekao je Kerner.

Istraživači su otkrili da muškarci i dalje imaju više pozicijske moći u tradicionalnom smislu - više zarađuju, obrazovaniji su i imaju veću potrebu za donošenjem odluka.

Žene još uvek imaju manje moći od muškaraca u tom smislu, a i dalje postoji razlika u platama među polovima, pa se pokazalo da muškarci i dalje rade na bolje plaćenim poslovima. Ipak, istraživači kažu da ovi faktori nisu presudni za kvalitet odnosa.

- Čini se da su mnoge žene zadovoljnije vezom u kojoj se partner oseća kao "glavni" u odnosu - objasnio je autor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    24. jul 2021 | 22:59

    Za srećnu vezu je potreban samo novčanik. Iz iskustva vam pricam. Ženio sam se 3 puta, sa prve dve žene sam bio švorc,lep i mlad.. sada sam sa trecom ženom,imam dvoje dece, kucu,posao,ide hvala Bogu,ima para za sve,samo sam malo ostario i poruzneo.. živi bili, i svi imali € ❣ Verujte mi da bez para nema života..

  • Nisam više naivko

    25. jul 2021 | 00:14

    Samo papučarima treba novac. Radim sa kolegama koji nemaju kintu ali imaju svačiju ženu koju požele. Od njih sam mnogo naučio ali na žalost sa zakašnjenjem. Ne treba se ženama dokazivati jer to ne daje rezultate. One vole posvećene psihopate i za njih su spremne sve da učine bez materijalne koristi. Ako verujete da živite sa izuzetkom u velikoj ste zabludi.

  • Bebe

    29. jul 2021 | 12:17

    Nikad nisam, niti cu birati muskarca inferiornijeg u svakom pogledu, u odnosu na sebe. Da, moze biti u svemu bolji od mene, imponovace mi, i cak mislim da je tako kod vecine zena, to je evolutivno pitanje, malo je drugacije kod muskaraca, oni su manje izbirljivi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA