I zaljubljivanje može da se nauči: 3 stvari koje treba uraditi da biste osetili leptiriće u stomaku

Stručnjaci za ljubav otkrivaju da li je moguće izabrati da budemo zaljubljeni

  • 2
Novogodišnji pokloni, momak i devojka, ljubav, novogodišnja jelka Foto: Shutterstock

Vrlo često čujemo da je ljubav smisao života, a mnogim ljudima je važno da su ostvareni i da imaju jake emotivne veze. Međutim, nije se baš lako zaljubiti, a nekada nam baš u nedostatku uzbuđenja u životu fale oni čuveni "leptirići u stomaku" koji su sinonim za zaljubljivanje.

Da li je moguće zaljubiti se svesno, odnosno odlučiti da baš iz nekog razloga hoćemo da osećamo onu uzbuđesnot koju donosi zaljubljenost? 

Stručnjaci za veze objašnjavaju da li je zaljubljivanje stvar čiste "hemije" ili to može da bude stvar svesne odluke.

1. Uverite se da to želite i da ste spremni da se zaljubite

Pre nego što čak i počnete da pokušavate da naterate sebe da nekoga zavolite, morate da se uverite da ste spremni da se zaljubite. Prema rečima bračne i porodične terapeutkinje Frensis Paton, ako želite da se zaljubite ozbiljno da to možete učiniti samo ako donesete odluku.

U nekoga ko vas privlači, kome ste spremni da poveriti vaša najdublja osećanja i ko vam je kompatibilan, možete se zaljubiti sa nemarom - kaže Paton.

Prema Kaje Murti, kliničkom hipnoterapeutu i ​​treneru za emotivne odnose, kada pokušavate da pronađete načine i razloge da volite nekoga, to je svestan izbor koji pravite.

- Drugi vam govore koliko je ova osoba dobra i vremenom vi počnete da primećujete dobro u njima i ubeđujete sebe da je ta osoba dobra za vas i počinjete da je volite - kaže ona.

- Kada izaberete da se zaljubite u nekoga zbog te osobe, njenog karaktera i načina na koji se osećate kada ste u njenom prisustvu ili mislite na nju, to je dublje. To je više od puke privlačnosti, to je ljubav. Volite osobu zbog onoga što ona jeste, a ne samo ono što on ili ona predstavljaju - objašnjava terapeut.

Ponekad može pomoći i razumevanje "nauke" o ljubavi.

Kada uspete da razumete kako i zašto se ljudi osećaju zaljubljeno, tada možete naučiti kako da pokrenete dopaminske i serotoninske receptore u vašem mozgu kako biste lakše osetili ljubav.

Ljubav, zaljubljenost, par, zaljubljeni Foto: Pixabay

2. Naučite kako da se otvorite za ljubav

Morate sebi dati priliku da se otvorite prema osobi u koju želite da se zaljubite. Ne mešajte požudu i ljubav.

Prema Paton, tajna namernog zaljubljivanja je u razvijanju emocionalne intimnosti.

- To se odnosi na emocije, deljenje sopstvenih osećanja i saosećanja koja delite sa partnerom. Na kraju se zaljubite u osobu s kojom se zbližite i kojoj možete da poverite svoja osećanja, a koja se usudila da i ona vama poveri svoja - kaže Patton.

Morate da dozvolite sebi da budete ranjivi i podelite svoje snove, strahove i traume sa svojim partnerom kako biste mogli da se emocionalno povežete i razvijate međusobnu empatiju i ljubav.

Otvarajući se nekome, možete da se osećati slobodnije i ugodnije sa tom osobom. Pronađite male stvari koje biste voleli kod potencijalnih partnera i fokusirajte se na njih.

3. Radite na izgradnji intimnosti kroz vežbe

Najlakši način da naučite sebe da volite nekoga je da primetite sve što ta osoba radi za vas i za druge ljude.

- Ako vam se sviđa način na koji se osoba ponaša prema drugima, posebno prema starijima i slabijima, onda znate da se toj osobi vredi diviti, voleti je i biti s njom - kaže Murti.

Ona dodaje da je lako zaljubiti se i zavoleti nekoga ko je otvoren za druge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majda

    13. septembar 2021 | 22:48

    Ovo je smesno. Pa ne moze vestacki. To se dogodi gde treba i tada treba negovati a ne pogaziti. Ko tada ne iskoristi kajace se ceo zivot

  • PECA

    13. septembar 2021 | 22:16

    Ali stručnjaci za veze?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA