≫ 

Kad smo posle raskida spremni za novu ljubav: Terapeut otkriva gde najčešće grešimo

Da nova ljubav leči stare rane, jedna je od zabluda kojoj su mnogi skloni

  • 0
Ljubavni par, putovanje, zaljubljeni Foto: Pixabay

Mnogi smatraju da je najbolji način da se preboli stara ljubav ulazak u novu emotivnu vezu, međutim, psiholozi tvrde da je to pogrešan pristup.

- Uprkos teškom raskidu i vezi koja mu je prethodila, ponekad žurimo da se upustimo u novi odnos, ali se zbog prethodnog iskustva teško otvaramo - kaže terapeut Morgan Anderson.

Ona objašnjava da je ono što nas koči nedostatak emocionalnih kapaciteta.

- Nedostatak emocionalnih kapaciteta često se vezuje za strah od odbačenosti i povređenosti - objašnjava Anderson i dodaje da će upravo nesvesni strahovi sabotirati emocije i način na koji gledamo na novu vezu.

- Ako tokom izlaska postavljate pitanja tek reda radi, jer vam to omogućava da ste tu, a kao da niste, nezainteresovani ste ili gradite zidove oko sebe, to je znak da niste spremni za novu vezu.

Ona dodaje da ste spremni za vezu ako ste istinski zainteresovani za osobu s kojom ste izašli, ako je pratite i slušate šta vam govori. 

Takođe, savetuje da je najbolji način da se oporavite od raskida ulaganje u sebe i svoj sistem vrednosti.

muškarac i žena, ljubavni par, bonton, udvaranje, zavodnik, ljubi ruku Foto: Shutterstock

- Kad ljudi vezu dožive kao izvor sreće, tada stvari počinju da se raspadaju. U redu je želeti partnera s kojim ćete biti srećni i koji će vas činiti ispunjenim, ali nije u redu ako očekujete da on bude izvor te sreće - objašnjava Anderson.

Da biste bili u stanju da se posvetite novoj osobi, morate da zaboravite na vezu iz prošlosti.

- Kad nosimo emocionalni teret kog se nismo otarasili, blokiramo sposobnost da budemo prisutni u novoj vezi. Ako ubeđujete sebe da je već trebalo da prebolite bivšeg, to će samo usporiti proces oporavka od raskida - upozorava Anderson.

Ona dodaje da raskid veze ne bi trebalo smatrati velikom tragedijom, a sebe videti kao gubitnika.

- Samo zato što se neki odnos prekinuo, to ne znači da ste gubitnik. Kad primetite da su drugi oko vas ušli u trajnije odnose jer su se verili ili venčali, čestitajte im i slavite s njima. Kad slavite ljubav koju vidite oko sebe, potvrđujete da je ona i vama dostupna - savetuje Anderson.

Ona poručuje da je svako dostojan ljubavi, a da će vam se ljubav najpre dogoditi ako ste dosledni i iskreni.

- Sa ulaskom u  novi emotivni odnos ne bi trebalo žuriti i sasvim je u redu je ako vam treba odmor od stare veze. Na kraju možete da budete srećni i sami, bez partnera - zaključuje Andersen.

Video: Evo šta je bio tajni Titov afrodizijak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA