≫ 

Problematični ljubavni saveti iz 70-ih: Sami odlučujete kako i gde ćete je poljubiti

Ovakvi saveti su za današnje poimanje muško-ženskih odnosa nezamislive

  • 0
Ljubavni par, ljubav, veza, muškarac i žena Foto: Pixabay

O ljubavi se raspreda od kada je sveta i veka. Ovo je večita inspiracija, a od samog postojanja ljudi pokušavaju da prodru u njenu srž. Jedno je sigurno, ljubavni saveti se menjaju i prilagođavaju vremenu, a što je važi danas ne mora da važi za nekoliko godina.

Za većinu muškaraca devojke predstavljaju zagonetku. Njima je teško da shvate njihovo ponašanje i postupke, pa otuda i toliko knjiga, blogova, stranica posvećenih muško-ženskim odnosima. Jedna od takvih kniga napisana je 1973. godine, njen naziv je "Šta momak želi da zna o devojci", a autor je Helg Piterman. Ovakvi saveti su za današnje poimanje stvari nezamislive, možda čak i skandalozne.

Momcima je savetovano da devojku poljube posle izlaska. Ako se tada ona pribije uz njega, prema Pitermanu, to je dokaz da je uzbuđena.

Prema savetima iz ove knjige, posle poljupca devojka će zaključiti da momak nije ravnodušan, ali ukoliko sazna da se on iste večeri ljubio sa nekom drugom, postaće neljubazna i ljubomorna. Autor navodi da većini mladih devojaka poljubac predstavlja ispunjenje želja i da ga one ozbiljno shvataju.

Kako dalje piše, devojke žive u stalnom sukobu sa svojim osećanjima.

- Pate od malodušnosti, sumnjaju u svoj šarm i sposobnost da privuku mladića, pogotovo ako on nikada nije pokušao da je poljubi. Ipak, one ne žele da partner stekne utisak da su lako osvojive. Zato se drže strogo, zrače hladnoćom i stvaraju nevidljivu prepreku koja u suštini ne postoji - ističe se u knjizi.

Osim toga, mladićima se savetuje da treba da pokušaju da poljube devojke, ali da ne prenagle.

Kažu kako i na kom mestu, mladići bi sami trebalo da odluče.

- Ponekad se isplati da igrate na kartu iznenađenja jer se ljubavna strategija i taktika malo razlikuju od ratne. Ali, to i dalje ne znači da ćete uspeti da je poljubite. Devojka bi mogla da vas ošamari, odgurne ili pobegne. To je jedna od mogućnosti, ali to nije znak da je ravnodušna prema vama - navodi se.

Kako dalje objašnjavaju, ukoliko devojka nasloni glavu i zatvori oči, rizik je mnogo manji.

- Devojke mogu da budu realne i vrlo razborite, a ipak divlje i odlučne da ne popuste pred navaljivanjem. Kada dođe do razgovora o intimnim odnosima, devojka je jednostavno bolesna. Ona se grozi same pomisli na te stvari - kaže se u knjizi, pa se mladićima savetuje da imaju više strpljenja.

- Ako je mladić voli, razumeće da još uvek nije zrela i da sa tim ne treba požurivati. Vremenom će shvatiti da osim romantičnih šetnji i poljubaca postoji i nešto drugo, pa će biti spremna za prisnije odnose.

Inače, tada se smatralo da ženin odnos sa muškarcem utiču odnosi u porodici. Uvreženo je bilo i mišljanje da će se žensko dete kome su roditelji uskratili nežnost, lakše upustiti u avanturu, a posebno ukoliko je njen otac hladan i strog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA