5 znakova da je vaš partner ljubomoran: Terapeut predlaže rešenja za srećnu vezu

Ljubomora je posledica nesigurnosti jednog od partnera

  • 1
Ljubomora, zavist, devojka, momak, muškarac, žena, drug, prijatelj Foto: Shutterstock

Jedan od glavnih neprijatelja emotivne veze je ljubomora, emocija koja neretko ima rušilačku snagu.

Većina parova to otkrije uglavnom kada je kasno da se ova ne baš prijatna emocija kontroliše, odnosno da iz nje ne nastane karambol.

Britanski stručnjak za odnose i psihoterapeut Neil Vilki objasnio je šta par sve može da preduzme kako bi rešio problem ljubomore u vezi.

On kaže da je za početak vrlo važno znati i razumeti odakle i kako ona dolazi.

- Ljubomora kod parova je složena mešavina osećanja, misli i postupaka koja se javlja iz osećaja da vezi preti neka opasnost - navodi Neil Vilki i dodaje da ova emocija često dolazi iz uverenja da je partner emocionalno povezan s drugom osobom.

- Postoji romantična ljubomora, gde je percepcija romantični interes između vašeg partnera i nekog drugog, i ljubomora intimnih odnosa gde je percipirani interes za nekog te prirode - objašnjava psihoterapeut.

On, takođe, navodi i razloge koji bi mogli da budu uzrok ljubomore, uključujući i objašnjenje zašto bi ona mogla da postane intenzivnija u određeno doba meseca i kako se boriti protiv najčešćih posedica ljubomore kod partnera.

- Ljubomora može imati čvrsto uporište u karakteru, ali može biti uzrokovana i prethodnim problemima u vezi čiji se uticaj još oseća. Ljubomora najčešće uključuje emocije kao što su manjak samopouzdanja, ljutnja, usamljenost, osećaj neizvesnosti, strah od gubitka partnera, nepoverenje i nesigurnost. Ona može da ima koren u iskonskoj težnji za razmnožavanjem i osiguravanjem opstanka ljudske vrste. Muška ljubomora u heteroseksualnoj vezi mogla bi da dosegne vrhunac oko ciklusa ovulacije partnerke - tvrdi Neil.

Iako se čini da je ljubomora jedan od pokazatelja ljubavi prema partneru, što se naročito manifestuje u životinjskom svetu, Neil ističe da je ljubomora "otrovna" emocija koja može da uništi odnos ako ne bude sanirana u ranoj fazi veze.

On savetuje da ukoliko imate partnera koji je ljubomoran, pre nego što mu pomognete da se reši tog problema, morate sami da vidite da li ste svojim postupcima i gestovima dali povoda za ovakve emocije.

Neil tvrdi da postoji pet jasnih znakova koji ukazju da imate posla sa osobom koja pati od pojačanog osećaja ljubomore.

1. Ispitivanje

Postavlja vam dodatna pitanja poput onih - gde ideš, s kim, koliko ćeš ostati na kafi...

Budite vrlo otvoreni i jasno partneru iznesite svoje planove kako ne biste davali povoda za sumnju iz koje kreće ljubomora.

2. Proveravanje telefona

Kada partner ima potrebu da proverava vaše pozive i poruke, kao i naloge na društvenim mrežama ili elektronsku poštu, rešite situaciju tako što ćete mu dopustiti da to uradi.

Ukoliko se pobunite i odbijete još će vam manje verovati i biće skloniji ljubomorni, pa i scenama, tvrdi psihoterapeut.

3. Zlobni komentari

Partner koji je ljubomoran pokušava da vas isprovocira zlobnim komentarima. Ne reagujte. Napravite pauzu posle takvih izjava i smirite se.

Nemojte da dozvolite sebi da postanete agresivni i da se branite, jer ćete stvoriti utisak da ste zaista "krivi". Umesto toga, recite mu da vam je žao što se tako oseća i što tako govori i pitajte ga šta možete da učinite da se bolje oseća.

4. Tišina

Ranije ste se stalno smejali i pričali o svemu i svačemu, a sad većinu vremena provodite u napetoj tišini. Kad pitate partnera da li je sve u redu, odgovara vam s kratkim  "da".

Umesto toga, postavite partneru pitanje kako se oseća i čekajte odgovor. Dajte mu priliku da objasni šta ga muči. I nemojte da odustanete, ako odgovori na početku budu kratki i bezvoljni.

5. Ispitivanje o navodnom suparniku ili suparnici

Vrlo je česta situacija da ljubomoran partner odjednom počne da postavlja pitanja o prijatelju ili prijateljici, kolegi odnosno koleginici koje percipira kao "pretnju".

Otvoreno i iskreno odgovorite na sva pitanja i osluškujte šta je tačno podstaklo kod njega ljubomoru. Uverite partnera da ste mu verni i da nema konkurenciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubomoru

    22. oktobar 2021 | 12:14

    Uvek izaziva jedan od partnera svojim bezobIrnim ponasanjem .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA