4 alarma koji upozoravaju da ste pred razvodom: Jedan je najopasniji

Postoje jasni znaci koji ukazuju da je nekom emotivnom odnosu došao kraj

  • 3
Svađa, ljut muškarac Foto: Shutterstock

Mnoge duge veze i brakovi neretko upadaju u krizu i u nekom momentu se pojavi neki od znakova koji bi mogao da ukaže da je kraj na pomolu.

Međutim, problem postaje nerešiv kada se udruženo pojave četiri alarma, koje je poznati psiholog Džon Gotman nazvao "četiri jahača Apokalipse".

On objašnjava da su to kritikovanje, odbrambeni stav, podizanje zida i prezir.

Gotman naglašava kako su istraživanja pokazala da ovakvi odnosi u braku vode do nestabilnosti i konačno do raspada veze.

1. Kritikovanje

Kritikovanje se razlikuje od prigovaranja, objašnjava Gotman i navodi primere.

Prigovaranje je: "Umorna sam posle posla i frustrira me što me je sačekala puna sudopera sudova".

Kritikovanje: "Umorna sam posle posla, za šta ti nemaš razumevanja i nikada ne opereš sudove, pa me uvek čeka puna sudopera".

U prvom slučaju akcenat je na sudovima i potrebi za pomoći, kaže Gotman, a u drugom na krivici partnera koji nije ništa uradio.

Upotreba kritike u vezi uglavnom je posledica nezadovoljenih potreba. Nažalost, kad te neispunjene potrebe prekrijete kritikama, tad je još manja šansa da će stanje postati bolje, odnosno da će partner nešto uraditi da vama bude bolje.

Kritikovanje uglavnom za posledicu ima svađu i ozbiljan sukob.

Probajte da izbegnete kritikovanje u komunikaciji i na miran način recite šta vam smeta. Tako otvarate mogućnost da se situacija među vama “popravi”. Potrudite se da sa partnerom podelite kako se osećate i stavite mu do znanja koje su vaše potrebe.

2. Odbrambeni stav

Kako Gotman objašnjava, odbrambeni stav je reakcija na kritiku druge strane. Njega odlikuju objašnjenja koja su opširna, kontra kritika, kao i zauzimanje pozicije žrtve.

Preuzmite odgovornost umesto da se branite, čak i ako verujete da ste uticali na stvaranje samo malog dela problema koji imate. Preispitajte vašu percepciju i pogled na stvarnost, jer je vrlo moguće da ćete shvatiti da u svim konfliktima postoji udeo u odgovornosti obe strane veći nego što su spremne da priznaju.

Svađa, ljuta žena, izvinjavanje, muž Foto: Shutterstock

3. Podizanje zida

Ovo je reakcija koja se dešava kada partneri komunikaciju učine nemogućom.

To je stanje čestih sukoba i svađa, bez rešavanja situacije koje natera partnere da se "zatvore" i ograde se sigurnim prostorom u kome neće dolaziti u situaciju da iznova budu povređivani.

U toj situaciji važno je izmaći se iz problema i posmatrati ga sa strane, odnosno napraviti pauzu da se odmorite od psihološkog stresa koji je uzrokovan konfliktima. Potrebno je vreme za restartovanje kako biste ponovo mogli da razgovarate o problemima na zdrav i konstruktivan način.

4. Prezir

Gotman ga smatra najopasnijim od "četiri jahača Apokalipse" . Prema istraživanju ovog čuvenog psihologa, prezir se pokazao kao najveći i najsigurniji pokazatelj neminovnog razvoda braka. On je povezan čak i sa zdravstvenim problemima partnera prema kome je usmeren.

Prezir je predimenzionirana kritika, jer se zauzima superioran stav. On je tipično ponašanje ljudi koji izražavaju svoje nezadovoljstvo koristeći sramoćenje i sarkazam, a sve da bi se druga strana osećala poniženo i zgaženo.

Uglavnom nastaje dugotrajnim nezadovoljstvom u braku ili posle nečega što se doživi kao partnerova izdaja.

Ako želite da sačuvate brak važno je da umesto prezira poradite na izgradnji novih komunikacijskih veština kroz koje ćete partneru pokazati kako se osećate, ali na mnogo zdraviji način.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radosnica

    27. oktobar 2021 | 19:28

    Kad je moj bivsi muz postao sarkastican da bi mi unistio samopouzdanje onda sam ga na najlepsi nacin ostavila bez da uzmem ista od njegovog bogatstva. Ostao je u shoku za ceo zivot

  • Milan

    27. oktobar 2021 | 01:12

    Sve je tačno od A do Š

  • Skorpija

    29. oktobar 2021 | 07:36

    Sve je tu sa obe strane. Bezveze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA