≫ 

Godine mogu da odrede trajanje braka: Kad je razvod neminovan?

Dok razlika u godinama između supružnika ne određuje sto posto da li će brak biti uspešan ili ne, često može igrati ulogu u tome hoće li on da potraje ili ne

  • 2
Muskarac, zena, problem, svadja, bracni par, impotencija, razvod,preljuba Foto: Shutterstock

Muškarci najčešće odbijaju veze ako su oni ti koji su mlađi. Zapravo, kada je žena određeni broj godina starija od svog muža, šanse da on pokrene razvod mogu naglo da porastu.

Ako je muškarac oženjen ženom koja je tri ili više godina starija od njega, verovatnoća da će on biti taj koji će podneti zahtev za razvod braka se povećava za 87 odsto.

Dok razlika u godinama između supružnika ne određuje sto posto da li će brak biti uspešan ili ne, često može igrati ulogu u tome hoće li on da potraje ili ne.

U studiji iz 2016. objavljenoj u "Journal of Marriage and Family", istraživači su hteli da otkriju kako razlika u godinama može da utiče na verovatnoću razvoda. Profesorka Paula Ingland i njen tim pregledali su podatke 3.622 para intervjuisana za Nacionalnu anketu porodice i domaćinstva od 1987. do 1988, 1992. do 1994. i 2001. do 2002. godine.

U nekom trenutku, u periodu od 1977. do 2002. ukupno 747 od tih parova se razvelo ili rastalo. Oni su onda ispitani ko je inicirao razvod i kolika je razlika u godinama između supružnika.

Rezultati su pokazali da će muškarci koji su u braku sa starijim ženama najverovatnije odustati. Ako muškarac ima ženu koja je tri ili više godina starija od njega, izgledi da će zatražiti razvod mogu da porastu do 87 posto, dok se šanse da žene za pokretanje razvoda mogu smanjiti za 23 odsto.

Izgledi da žena traži razvod povećavaju se za 38 odsto kada su u braku s mlađim muškarcem.

Brak, bračna svađa, razvod, muž, žena, kuhinja Foto: Shutterstock

U toku studije, naučnici su primetili da rizik da žena želi razvod može da se poveća zbog razlike u godinama, pa ako je tri ili više godine mlađa od muža, šanse za rastanak mogu da porastu za 38 odsto. 

Ako muškarac ima ženu koja je mlađa, šanse da zatraži razvod se smanjuju za 50 odsto. 

Ova studija je takođe otkrila da prevelika razlika u godinama može da bude loš znak. Tačnije, za svaku dodatnu godinu koju je žena starija od muža, rizik da će on zatražiti zavod može da poraste za čas osam odsto.

Na početku svi vole mlađe

Drugo istraživanje pokazalo je da su muškarci "najzadovoljniji" kada su im žene mlađe od njih.

U studiji iz 2017. objavljenoj u "Journal of Population Economics", stručnjaci su istraživali kako razlika u godinama između partnera može da utiče na brak vremenom.

Istraživanje se sastojalo od podataka iz 2001. do 2013. godine, a radi se o Istraživanju domaćinstva, primanja i dinamike rada u Australiji, koje je godišnje anketiralo 19.914 pojedinaca iz 7.682 domaćinstva. Ispitanici su izvestili o raznim kategorijama, uključujući koliko su zadovoljni svojom vezom i partnerom na skali od nula do 10.

Rezultati su pokazali da se za svaku godinu u kojoj je muž stariji od supruge može povećati njegovo bračno zadovoljstvo. Međutim, to nije bio slučaj sa ženama.

- Smatramo da su muškarci koji su u braku sa mlađim ženama najzadovoljniji, a muškarci koji su u braku sa starijim ženama najmanje zadovoljni - rekla je Tera Mekiniš, profesorka ekonomije i koautorka studije.

- Žene su takođe nezadovoljne kada su u braku sa starijim muževima, a posebno su zadovoljne ako su u braku sa mlađim muževima - kaže studija.

U roku od šest do 10 godina, nivo bračnog zadovoljstva muškaraca drastično je pao. Studija je takođe pokazala da muškarci sa mlađim ženama nisu uvek bili srećni u svojim brakovima. Zapravo, visok nivo zadovoljstva muškaraca nestao je prilično brzo.

Ovi rezultati pokazuju da postoji viši nivo zadovoljstva u braku za muškarce sa mnogo mlađim suprugama na početku braka, taj viši nivo zadovoljstva prilično brzo nestaje i briše se posle šest do 10 godina braka, objasnila je Mekiniš.

Vremenom, ljudi koji su u braku sa mnogo starijim ili mlađim supružnikom imaju tendenciju većeg pada zadovoljstva tokom vremena u poređenju sa onima koji su u braku sa supružnicima sličnih godina.

Što se tiče razloga zašto su partneri manje zadovoljni u svojim brakovima, Mekiniš napominje da bi to moglo da bude zbog okolnosti poput gubitka posla ili smanjenja finansijskih sredstava u domaćinstvu.

Utvrdili su i da kada je među parovima velika razlika u godinama imaju mnogo veći pad zadovoljstva u braku kada su suočeni s ekonomskim šokom, od parova koji imaju vrlo malu razliku u godinama, objasnila je Mekiniš.

Video: Psiholog Snežana Marić: Kako pandemija korona virusa utiče na bračne odnose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    21. januar 2022 | 01:37

    Ljubav🤔Gde je? O tome se radi!!! Kad se neko iskonski voli, ne postoje godine, studije i ostali "problemi". U svakoj vezi, braku...,postoje razmirice, svi smo različiti i to je normalno. Da je drugačije bilo bi bezlično i dosadno. Tako da, samo treba razgovarati, svađati se ako mora i rešiti problem. Rešiće se... Ako postoji ljubavi između💞

  • ☃️

    20. januar 2022 | 23:03

    Cista glupost...🙄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA