≫ 

3 veštine u komunikaciji čine da imate zdrave i srećne emotivne odnose

Ukoliko ste naučili šta vam tačno treba i to umete da verbalizujete, veće su šanse da budete srećniji u vezi i odnosima sa ljudima

  • 0
Ljubav, zaljubljeni par Foto: Shutterstock

Da biste dobili ono što hoćete, potrebno je da znate način kako to da zatražite, naročito kada su u pitanju odnosi u emotivnim vezama. Pogrešno je smatrati da tražiti ono što vam treba znači biti sebičan.

Veština u komunikaciji u svakom slučaju olakšava svakodnevicu, a i omogućava onima koji je imaju da lakše dođu do onoga što žele.

Stručnjaci za komunikaciju i veze tvrde da ljudi sa ove tri komunikacijske veštine često imaju zdrave i srećne veze.

1. Traže ono što im je potrebno 

Pitati znači tražiti. Na pitanje se može odgovoriti sa "da", "ne" ili ponovnim pregovorima. Dajete informacije drugima o tome šta vam je potrebno i dajete im priliku da to ispune. Važno je upamtiti da tražiti nije isto što i zahtevati. Zahtev prihvata samo jedan odgovor - a to je "da".

Zahtevanje često odbija druge. Recimo da ste zamolili svog partnera da odloži vaš planirani odmor, on možda neće moći da vam da ono što vam je potrebno iz raznih razloga, ali će pokušati da nađe rešenje. Ako ste pak postavili zahtev, ako vam on nije ispunjen, morate ljubazno i ​​kreativno odreagovati na bilo koji odgovor koji dobijete.

2. Znaju da razlikuju svoje potrebe i želje

Traženje svega što želimo može se izjaloviti. Postoji sigurno ogromna lista vaših želja, ali popis onoga što nam je zaista potrebno je kraći.  Bitno je da naučimno da razlikujemo želje od potreba. Ta distinkcija nam omogućava  da tražimo ono što nam je potrebno. Ako smo dovoljno jasni u svojim preciznim potrebama, to nam pomaže da nastavimo i da tražimo druge puteve ako prva osoba koju pitamo kaže "ne". 

Počnite s identifikacijom potreba. Zapitajte se šta vam treba u vezi, pazeći pritom da odvojite želje od potreba.

Vežbajte da tražite ono što vam je potrebno. Kao i izbor reči i način govora na kojim ćete zatražiti ono što vam je potrebno, piše YourTango.

3. Nude pomoć

Naša spremnost da pomognemo drugima da zadovolje svoje potrebe takođe  je ključna. Bez toga naši odnosi mogu biti iskrivljeni i mogu se u njih uvući ljutnje. Ponuditi bilo šta: podršku, vreme i resurse uključuje spremnost da drugome damo nešto od sebe. Ova velikodušnost duha pomaže vezama da rastu i traži da obratimo pažnju na ono što se događa našim voljenima.

Vežbajte da dajete ponude i ne očekujte ništa zauzvrat.

Dakle, postoje korisne komunikacijske veštine koje možete naučiti: pitati, tražiti i nuditi. One mogu "popraviti" kvalietet ne samo vašeg empotivnog života, nego i odnosa sa prijateljima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA