≫ 

Stručnjaci za ljubav otkrili šta je ključ dobrog prvog sastanka: Obratite pažnju na govor tela

Postoje vrlo suptilni znakovi govora tela koje možete uočiti i pomoću kojih možete shvatiti u kom pravcu se odvija vaš prvi sastanak

  • 0
Prvi sastanak, ljubavni par, partneri Foto: Shutterstock

Prvi ljubavni sastanci mogu biti uzbudljivi jednako koliko i neprijatni, pa se često nameće pitanje šta je zapravo ključ dobrog prvog sastanka i mogućnosti drugog?

Na ova pitanja odgovorili su istraživači i sutračnjaci za ljubav. Kako se ispostavilo, postoje vrlo suptilni znakovi govora tela koje možete uočiti i pomoću kojih možete shvatiti u kom pravcu se odcija vaš prvi sastanak.

Studija je uključivala runde brzih sastanaka, odnosno svaki je trajao pet minuta. Tokom tih pet minuta fiziološke reakcije ispitanika beležila je narukvica, kao i njihov govor tela i pokrete.

Nakon sastanka, svaka osoba dala je svoje mišljenje o osobi s kojom je razgovorala, ali i o sveukupnom utisku. 

Na temelju podataka, čini se da savršen prvi sastanak čini to koliko obe osobe mogu da se sinhronizuju u usklade jedna s drugom, piše Mind body green.

- Sinhronizacija se definiše kao usklađivanje afektivnih stanja i bioloških ritmova u vremenu, u svrhu društvene regulacije - navode istraživači.

Dok se sinhronizacija odnosi na istovremeno podudaranje između partnera, usklađivanje se odnosi na sekvencijalno prilagođavanje ponašanja kao odgovor na partnera.

Kada jedno drugom nenamerno "kopirate" govor tela, to je primer usklađivanja ponašanja, a istraživači su otkrili da su parovi koji su se najviše privlačili čak doživeli i da im se nervni sistemi međusobno usklađuju.

- Kada su muškarac i žena sinhronizovani i usklađeni u toku sastanka, njihov međusobni romantični i seksualni interes je takođe visok - pišu autori studije.

U svakom slučaju, psiholog i koautorka studije Šir Atzil, kaže da rezultati pokazuju da je govor tela snažan znak privlačnosti, ako ne i katalizator.

- Povezivanje s partnerom zavisi od toga koliko dobro možemo da sinhronizujemo svoja tela. Istraživanje pokazuje da bihejvioralna i fiziološka sihronizacija mogu biti koristan mehanizam za privlačenje partnera. Dakle, to znači, praktično gledano, da, ako vam se sprema prvi sastanak, obratite pažnju na govor tela vašeg partnera i na to da li se nalazite na istom nivou - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA