Stručnjak za ljubav otkriva da li "pauza" zaista može da spasi vezu

Kada im se čini da njihova veza nikuda ne ide, pauza je većini parova prva opcija

  • 1
Svađa, rasprava, ljubav

Foto: Shutterstock

U emotivnim vezama, "pauza" je fraza koja se koristi da opiše ono što se obično smatra privremenom razdvojenošću.

Kada im se čini da njihova veza nikuda ne ide, pauza je većini parova prva opcija. Razlozi za pauzu mogu biti različiti, ali cilj je da se vratite u vezu sa obnovljenim osećajem posvećenosti i strasti.

Prema najvećoj statistici o raskidu ikada napravljenoj, koja raspolaže podacima sakupljenim od 13.866 ispitanika, 70 odsto strejt parova raskine u prvoj godini veze. Istraživanje koje je sproveo Bendžamin Jorgensen (Benjamin Jorgensen), 64 odsto Amerikanaca je prošlo kroz raskid duge veze, dok se 41,9 odsto veza na daljinu se raspadne (uporedivo sa 41,2 odsto brakova). Od 10 do 17 odsto bračnih parova se razdvojilo i potom ponovo pomirilo, a oko 40 odsto razdvojenih bračnih parova pokušalo je da se pomiri.

Pitanje koje se postavlja je - da li pauze zaista funkcionišu?

Prema rečima terapeuta za parove i stručnjaka za ljubav, Ketrin Ford, zdrave veze uključuju ravnotežu između različitih stepena udaljenosti dok se i dalje održava kontakt.

- Vešta upotreba bliskosti i distance je veoma važan deo intimnosti - objašnjava ona za Very Well Mind.

Kako kaže, normalno je da odnosi variraju, i distanca je nekada čak i poželjna.

- Kratka pauza je jedan od načina da se stvori distanca u vezi, ali zavisi od toga koliko vam je distanca potrebna i koliko dugo traje - objašnjava ona.

Prema njenim rečima, pauze su ponekad potrebne, ali često mogu biti znak nestabilnosti odnosa. Stručnjaci ovaj obrazac raskida i pomirenja nazivaju "odlivom odnosa", fenomenom koji je češći među mladim odraslim osobama.

Prema jednoj studiji, skoro polovina parova je izjavila da su raskinuli, a zatim i da su se pomirili sa svojim partnerom.

- Pauza u nekim slučajevima može biti od koristi, ali neki stručnjaci upozoravaju da ova vrsta obrasca odnosa može imati negativan uticaj na pravac i ishod budućih veza. Ako postanete skloni raskidu, a zatim i pomirenju, to bi moglo povećati verovatnoću da ćete se kretati kroz sledeće veze na sličan način - upozorava Ketrin.

Iako pauza nosi izazove i rizike, to ne znači da ne može biti korisna strategija kada se koristi na odgovarajući način. Stručnjak za ljubav sugeriše da, iako pauze ponekad mogu biti rizičan potez, ponekad mogu biti pravi korak za vezu.

- Ključno je da se pobrinete da pravite pauzu iz pravih razloga, uspostavite jasna osnovna pravila i mudro iskoristite vreme da biste dobili jasnoću - zaključila je ona.

Video: Ljubavni brodolom: Ove kombinacije znakova horoskopa nikada i nikako neće uspeti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duck

    4. jul 2022 | 00:17

    Žena i ja smo skoro pravili "pauzu", ja bogami ubacio u drugu brzinu za to vreme a ona izgleda u šestu... Sad je opet super sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA