Stručnjak otkriva zašto muškarci ne razumeju šta im žene govore

Muškarci su usmereni na "instrumentalnu", a ne unutrašnju ljubav, kao žene

  • 2
Svađa, ljut muškarac Foto: Shutterstock

Ljubav je pojam koji nije lako objasniti, jer pod njim podrazumevamo mnogo vrsta ljubavi, koje uključuju i različite nijanse osećanja.

- Žene te sitne razlike i te kako mogu prepoznati i često se ljute ako primete da muškarac uopšte ne razume o čemu pričaju kada govore o ljubavi - kaže prof. dr Kodi Komers, profesor eksperimentalne psihologije na Oksfordu, za portal Psychology Today.

Ali te razlike su prirodne i žene bi trebalo da ih razumeju jer proizlaze iz prirode našeg razmišljanja.

- Na primer, žene cene putovanje, muškarci su više usmereni na sam cilj. Oni stvari procenjuju prvenstveno po tome mogu li im pomoći da stignu tamo gde žele stići u životu. Dakle, gledaju imaju li stvari neku funkcionalnu vrednost, i što je ona veća, više će ceniti to što im se pruža - objašnjava on.

Ipak, ljubav uopšte ne možemo procenjivati s obzirom na ciljeve, u ljubavi nema cilja ili mogućnosti da osvojite više bodova i prvo mesto, pa je to verovatno i razlog zbog kojeg žene na takvo razmišljanje ne gledaju blagonaklono.

- Do nesporazuma najčešće dolazi zato što muškarci partnerku ili partnera vole zbog onoga što ona ili on mogu učiniti za njih. Ljubav muškarca, na primer, može proizlaziti iz činjenice da ženu vidi kao idealnu za osnivanje porodice ili procenjuje da može biti dobra podrška tokom njegove karijere. To ne znači da je muškarcima nečija "upotrebna vrednost" jedina inspiracija za ljubav, ali vrlo važna. A to baš nije osnova za romantičnu vezu jer kad se situacija promeni, menjaju se i uloge, kao i "korisnost" druge osobe za ostvarenje određenih ciljeva, pa muškarac lakše izlazi iz veze - pojasnio je prof. Komers.

- Druga vrsta ljubavi, koja se temelji na onome što druga osoba jeste, a ne samo na tome šta može učiniti za nas muškom mozgu može biti teret - kaže profesor.

Zbog toga će muškarci teško odgovoriti na pitanje zašto nekoga vole. Oni opisuju funkciju te osobe, kao alat koji je njima koristan, što ne odgovara onome što žene priželjkuju i očekuju.

- Naravno, nisu svi muškarci isti, ali ako naiđete na jednog takvog, dobro rešenje je imati na umu da "samo“"ljubav u odnosu s njima jednostavno nije dovoljan temelj za srećnu vezu, te da morate razmisliti možete li biti odgovor na muškarčeve potrebe. Odnosno, alat za postizanje njegovih ciljeva - zaključuje rof. dr Kodi Komers.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. septembar 2022 | 22:10

    Ja ovo nista nisam razumeo,ali znam da se svaka nesuglasica ili nerazumevanje ispegla dobrim sexom

  • Kakva je ovo prevara, ne govore hindu mindu.

    17. septembar 2022 | 22:54

    Ovo je provokacija. Hoce da nam podmetnu kako nismo skloni razgovoru. A zna se da smo eksperti u toj oblasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA