≫ 

Idealna razlika u godinama za uspeh u vezi: Naučnici tvrde da godine nisu samo broj

Istraživači su otkrili da što je veća razlika u godinama između supružnika, veća je verovatnoća da će se na kraju razvesti

  • 3
Ljubavni par, stariji čovek, sastanak, dejt Foto: Shutterstock

Dugo se tvrdilo da godine i ljubav imaju dosta toga zajedničkog. I ispostavilo se da - da, zapravo i imaju.

Svi smo upoznati sa stereotipima koji se obično primenjuju na odnose sa velikom starosnom razlikom.

Ako se mnogo stariji muškarac oženi ili izlazi sa mnogo mlađom ženom, on pljačkaš kolevke, a ona trofejna žena. A ako mnogo starija žena izlazi sa mnogo mlađim muškarcem, onda je ona puma (verovatno i pljačkaš kolevke), a on je lovac na pume ili njeno bogatstvo.

U svakoj od ovih situacija, obe strane se suočavaju sa negativnim komentarima onih koji su ubeđeni da se njihova veza ne uklapa prihvatljivi model ljubavnih odnosa, zbog navodne velike razlike u godinama. Neretko okruženje uvek veruje da mora da, osim ljubavi, mora da postoji još neki razlog (a to je obično novac), da takvi parovi završavaju zajedno u vezi. Da li su u pravu?

Kolektivno gej venčanje u Meksiku Foto: Tanjug/AP

Bez obzira na argument da li je par zajedno, i da li par ostaje zajedno, prema nauci, kako prenosi portal Your Tango, njihova veza je zaista daleko više ograničena zbog ogromne razlike u godinama. Iako će mnogi reći da su godine samo broj, zapravo postoji specifična razlika u godinama koja omogućava pronalaženje prave ljubavi sa drugom osobom.

Koja je idealna razlika u godinama za vezu?

Istraživači Endrju Frensis-Tan sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru i Hugo M. Mialon sa Univerziteta Emori u Atlanti sproveli su studiju o trajanju braka, tokom koje su otkrili da što je veća starosna razlika između partnera u toliko se povećavaju i njihove šanse da se na kraju rastanu. Odnosno, što ste bliži svom partneru po godinama, veća je verovatnoća da će vaša veza dugoročnije uspeti.

Kako su izračunali, razlika u godinama povećava vaše šanse za raskid ili razvod za više od trideset puta u odnosu na par u kojem su oba partnera istih godina. Studija je uključivala anketiranje više od 3.000 nedavno oženjenih i nedavno razvedenih američkih muškaraca i žena. Pregledajući njihove odgovore, istraživači su utvrdili da što je veća razlika u godinama između supružnika, veća je verovatnoća da će se na kraju razvesti.

Kolika je razlika u godinama prevelika?

Preciznije, ukoliko između vas i vašeg izabranika ima oko pet godina razlike oko pet godina, suočavate se sa 18 odsto većom šansom da se raziđete. Ali, ako vas dvoje delite starosnu razliku od oko deset godina, taj broj se prilično povećava — sve do 39 posto! A ako ste kojim slučajem sa čak 20 godina mlađim ili starijim partnerom, istraživači su uvereni da su vaše šanse za opstanak svega pet odsto, odnosno imate gotovo sigurnih 95 procenata šanse da ćete se raziči.

Koja razlika u godinama najbolje funkcioniše u vezama?

Ispostavilo se da je pronalazak nekog ko je vaših godina zapravo prava stvar. Brak sa nekim ko je svega godinu dana stariji ili mlađi od vas znači povećanje vaših šansi za razvod za čak tri odsto. Iako je jasno da su ljudi različiti i da napreduju u svim vrstama veza koje postoje, naučnici smatraju da je ovaj obrazac vredan pažnje.

Naravno, korelacija nije jednaka uzročno-posledičnoj vezi, a istraživači su identifikovali i nekoliko drugih faktora kada su veze u pitanju, kao što su podaci koliko dugo ste se poznavali pre venčanja, koliko novca zarađujete, koliko često idete na verske službe i vaši stavovi jedni prema drugima. Sve to se mora uzeti u jednačinu.

Dakle, na kraju, godine su, iako bitan faktor, samo jedan od mnogih aspekata veze, zaključuju i naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrkajlo

    18. septembar 2022 | 23:05

    Kum Zorzo mi je danas u Stovaristu objasnio da je idealan broj godina partnera=kada se broj godina muskarca podeli sa 2 i doda 7..... Mislite o tome!!!!

  • Siki

    20. septembar 2022 | 09:00

    Sta su godine? NISTA. Um,Srce,Dusa su knjige punih upustva♥️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA