≫ 

10 saveta za zabavljanje u četrdesetim godinama: Iskoristite stečeno iskustvo da uživate u pravoj vezi

Definišite svoja očekivanja od veze i šta vama nije prihvatljivo. Ali ne budite previše kruti

  • 3
ljubavni par, ljubav, veze, romantika Foto: Shutterstock

Ponovno vraćanje u svet zabavljanja u četrdesetim godinama može da bude divna stvar. Hrabriji ste, pametniji, mudriji i pronicljiviji nego ikad. Ove kvalitete možete da iskoristite kao svoje tajne supermoći, zahvaljujući kojima zabavljanje u 40-im može da bude ne samo zabavno, već i mnogo uspešnije od zabavljanja u 30-im i 20-im godinama.

Ali, svakako postoje i neke nijanse kojih treba biti svestan da nisu bili faktori u našim dvadesetim. Sigurno niste bili toliko posvećeni svojoj karijeri ili ste imali manje finansijskih obaveza. Svakako niste imali iskustvo dubljih odnosa iz kojih biste učili tada.

Portal "Brides" pozvao je četiri stručnjaka, doktorke Keli Kembel i Ramani Durvasulu, kao i psihologa Fran Volfiš i stručnjakinju za veze Karmeliju Rej, za njihove savete o ponovnom zabavljanju i izlascima sa 40 i više godina.

Zajedno, podrska, brak, ljubav Foto: Pixabay

Izaberite partnera mudro

Broj razvoda na godišnjem nivou počeo je da opada na rekordno nizak nivo u 2019. Na svakih 1.000 brakova svega 14,9 brakova je završilo razvodom, što je u odnosu na ranijih skoro 50 odsto veoma dobra vesti. Nova statistika, međutim, može da bude i posledica toga što sve više mladih odlaže brak kako bi steklo više životnog iskustva, finansijsku stabilnost ili da bolje upoznaju sebe pre nego što kažu „da“. Time je i izbor osoba spremnih za sastanke u 40-im postao sve veći, što vam omogućava mogućnost izbora. Baš zbog toga, kako upozorava Kembel, ne ulazite na brzinu u ozbiljnu vezu.

- Venčanje u 40-im godinama, posebno ako je to prvi put, znači da imate manje godina da provedete zajedno "dok vas smrt ne rastavi", odnosno da bi vaš parter morao da bude "onaj pravi". Upravo zbog toga, želećete da napravite najbolji mogući izbor - objašnjava doktorka.

Uverite se da ste oboje spremni za zabavljanje

Za razliku od zabavljanja u dvadesetim godinama, do svoje četrdesete verovatno ste već imali bar jednu ozbiljniju vezu ili brak. Zato se uverite da ste i vi i vaš partner obradili te odnose i da ste spremni da krenete napred.  A kako možete znati da li vi ili vaš partner živite u prošlosti? Pa, jedna od crvenih zastavica je svakako ako partner često govori o svom prošlom partneru, i to u omalovažavajućem maniru.

- Ako nisu u stanju da o bivšoj vezi razgovaraju na objektivan način ili jasno ne vide ulogu svake osobe u onome što je pošlo po zlu, to može da bude znak upozorenja da nisu preboleli predhoni odnos, da su još ljuti ili su u opasnosti da ponove neprilagođeni obrasci u novoj vezi - sugeriše Kembel.

Sačekajte pre nego što partnera predstavite deci

Ako ste roditelj, svako sa kim izlazite dobija "paket aranžman", zbog čega je ključno da date prioritet emocionalnim potrebama vaše dece u odnosu na želju da pronađete romantičnu ljubav.

porodica, ručak, ručaju. roditelji, deca, jelo Foto: Shutterstock

- Deci je potrebno vreme da se prilagode na razdvojenost svojih roditelja i potrebno im je najmanje dve godine da prebrode bes, tugu i druge emocije. Prerano uvođenje novog partnera u njihov život može da odloži ili ošteti ovaj proces - primećuje Volfiš.

Ako se zabavljate sa nekim najmanje četiri-pet meseci i osećate se sigurnim da idete ka ozbiljnoj posvećenosti, možda je pravo vreme da razgovarate sa svojom decom. Recite im čemu se divite u vezi sa svojim novim partnerom i ohrabrite ih da podele i negativna i pozitivna osećanja o ideji da budete sa nekim novim. Aktivno slušajte i potvrdite njihova osećanja pre planiranja zajedničkog izlaska.

Možda će u početku biti kul prema vašem novom partneru, samo ih pustite da sve legne i da stvore komunikaciju.

- Ako decu upoznate sa nekim sa kim se neobavezno zabavljate, to može da stvori nesigurnost i ambivalentnost kod njih u vezi sa intimnošću, ukoliko vam ta veza ne uspe - upozorava Volfiš. Najvažnije je da u razgovor o svom životu u vezi sa decom budete iskreni. Ne morate da otkrivate svaki detalj, ali laganje o tome šta radite ili sa kim se viđate je definitivno loša ideja.

Vežbajte strpljenje kada je u pitanju seks

U žaru trenutka, ponekad je potrebna sva snaga vaše volje da se oduprete i kažete „ne“. Ali vredi toga, posebno za zrele odrasle osobe.

- Potrebno je vreme da se neko upozna, a razgovor je lepak koji drži ljude zajedno. Ako požurite sa seksom, možete da poremetite komunikaciju i učinite je samo kratkotrajnim naletom požude - kaže Volfiš.

Da biste se pripremili za najbolji seks sa novim partnerom, "oladite" dok niste sigurni u kom pravcu ide vaša veza. Naravno,  osim ako ne tražite samo zabavu. Postavite svoje granice unapred tako što ćete dati do znanja svom partneru da vam je privlačan, ali jednostavno izjavite: „Ne spavam sa nekim dok nisam zaista spreman“.

Nagrada za smisleno i strastveno vođenje ljubavi će se dugoročno isplatiti.

Intima, intimni odnos, seks, ljubav, sreća, nežnost Foto: Shutterstock

Ostanite nezavisni i postanite međuzavisni

Prednost kada imate 40 godina je to što ste verovatno radili na sebi i što vam je prijatnije ono što ste sada nego što ste možda bili pre deceniju ili dve. Ako to nije slučaj, odvojite vreme da razmislite o svojim ciljevima, vrednostima i preferencijama za upoznavanje. Definišite svoja očekivanja od veze i šta vama nije prihvatljivo, ali ne budite previše kruti. 

To će da vam omogući da budete i nezavisan i međuzavisan partner, tako da funkcionišete dobro sami, a da vam je  istovremenoje prijatno da ispunjavate i važne potrebe svog partnera. I obrnuto.

Verujte svojim instinktima

- Većina grešaka u vezi dešava se zato što osoba ne poveruje svojim instinktima i drži se ubeđenja da će se nešto što im smeta promeniti - ističe Durvasula, klinički psiholog.

Do svojih 40-ih iskusili ste mnogo ljudskih susreta tako da je vreme da počnete da verujte "svom stomaku". Osim toga, ako verujete sebi, moći ćete da gledate dalje i da idete napred na osnovu svojih osećanja i zajedničkih vrednosti - pravih temelja uspešnih odnosa.

Uskladite svoj odnos 

Dobar provod je možda bio vaš prioritet kada ste bili mlađi, ali u 40-im veze su uglavnom u rasponu od prijateljstva preko povremenih veza do braka. Morate da uskladite vaša očekivanja od zabavljanja i ciljeve sa svojim karijerama, finansijskim obavezama, porodicama, decom i životnim situacijama.

Više niste 25-godišnjak. Budući da je raspon razloga i očekivanja od veze možda širi, budite jasni sa svojim stavom. Ako neko nije na istoj talasnoj dužini kao i vi, upoznavanje sa vašim očekivanjima može da vam pomogne da donesete odluke koje vas neće ostaviti ogorčenim na tom putu.

Ko je bolji lider: muškarac ili žena? Foto: Shutterstock

- Odredite svoje dogovore i nemojte kompromitovati važne vrednosti samo da biste impresionirali nekoga ko vam se sviđa - ističe Rej, provodadžija slavnih ličnosti i stručnjak za veze.

Izbegavajte pretpostavke

Lako može da se desi da novu vezu gledate kroz vaša prošla iskustva, daleko više nego što biste to činili u svojim 20-im ili čak 30-im.

- Ako ste imali negativna iskustva sa sastancima, mogli biste da pretpostavite da osoba sa kojom izlazite deli slične osobine ili ponašanja nekog u vašoj prošlosti. Ne valja da pretpostavite da su svi sa kojima izlazite isti. Pre vašeg prvog sastanka potrudite se da budete otvoreni. I, dalje, naravno, da zadržite svoju pamet. Na taj način daćete priliku osobi sa kojom ste izašli da vas iznenadi, čime stvarate pozitivnije iskustvo od samog početka  - sugeriše Rej.

Nikad se ne izvinjavajte što ste to što jeste

Možda ste imali dosta pokušaja i grešaka, ali to se ne mora smatrati „prtljagom“. Ako se na sastanku pojavi glupost iz prošlosti, usredsredite se na rast i učenje koje je proizašlo iz toga umesto da mučite sebe.

- Žene se posebno izvinjavaju za ono što smatraju svojim nedostacima -  objašnjava Durvasula i dodaje: - Živeli ste punim životom, nema potrebe za izvinjenjima. Prihvatite svoje greške i pričajte o njima kao o životnim lekcijama.

Vaš partner će ceniti kada slušate njihove greške bez osuđivanja ili neželjenog saveta.

- Ljudi žele da budu viđeni, potvrđeni i prihvaćeni – nedostaci i sve ostalo - kaže Volfiš.

Budite osoba koju želite da privučete

Razgovor na prvom sastanku bi trebalo da bude usmeren na upoznavanje, pronalaženje zajedničkog jezika i utvrđivanje kompatibilnosti. Ali ako vam je dosta toga što ste sami i osećate povezanost, možda ćete biti u iskušenju da preterano govorite o prošlim negativnim iskustvima sa sastancima.

Prirodno je da imate trenutke u kojima se pitate da li radite nešto pogrešno i da želite da vas osoba sa kojom ste izašli uveri u suprotno. Ali niste zbog toga tu, kaže ona.

- Ako vam nedostaje samopoštovanje ili ste nezadovoljni sobom i svojom situacijom, to nije privlačno nekome sa kim tek treba da započnete vezu - insistira Rej. Umesto toga, budite osoba koju želite da privučete. Nasmejte se, budite najbolja verzija sebe i zabavite se upoznajući svog partnera. Uživajte dok se stvari organski razvijaju.

Video: Pitali smo parove da li smeju da razmene telefone i čitaju proruke, pred našim kamerama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve trcim, to se radi u 16 i 17.

    20. septembar 2022 | 23:04

    Sve preko toga je kravlji dzez.

  • Aki

    21. septembar 2022 | 05:41

    To se u narodu kaže "Pojeo vuk magarca ".Gotovo je to preko 40.

  • Inspektor nagib

    25. septembar 2022 | 20:06

    Samo glina, samo glina, moze da izvuce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA