≫ 

3 emocije koje bi mogle da vas iznenade tokom prvog meseca braka

Ova osećanja koja biste mogli da osetite normalan su deo vašeg putovanja u novoj životnoj ulozi supružnika

  • 0
Sarah Vilard Foto: Profimedia/Jam Press/@sarahvilard/Splash

Kada sva euforija i energija koju sa sobom nosi jedno venčanje splasne, otkrićete da ima toliko toga novog što ćete da zavolite u svakodnevnom bračnom životu.

Međutim, u te rane dane i nedelje kada ste novopečeni mladenci, mogu da vas "zaskoče" i neke neočekivane, pomalo iznenađujuće emocije koje će vas zateći nespremne.

Ali ako se pripremite na sve što vas čeka, kako prenosi portal "Marta Stjuart", bićete spremni i za ova osećanja, kako se koje od njih pojavi.

Ljubavni par Foto: Pexels/ Andrea Piacquadio

Tuga ili deflacija

- Period veridbe je uzbudljivo vreme! Toliko je ljubavi, entuzijazma i podrške usmereno prema vama i vašoj vezi. A onda odjednom je sve gotovo - kaže dr Rebeka Montgomeri, klinički psiholog iz Bostona, specijalizovana za odnose i predbračno savetovanje, i dodaje:

- Nemojte da se iznenadite ako osetite udarac emocija nakon venčanja. Mi to zovemo bluz nakon venčanja.

Lek za ovaj bluz, ističe psiholog, podrazumeva upisivanje nekoliko uzbudljivih planova u kalendar i stvaranje budućih situacija kojima možemo da se radujemo. Planirajte druženja sa prijateljima koji nisu mogli da stignu na venčanje, ugodnu večeru u vašem domu ili istražite opcije da odete negde na odmor za produženi vikend.

Dublja ljubav i ponos

U nedeljama nakon vašeg venčanja, Montgomeri kaže da ćete verovatno ponovo ceniti jedno drugo i osetiti pravu dubinu vaše posvećenosti.

- Vašu vezu ćete osećati drugačije nakon braka - objašnjava psiholog: - To bi mogao biti onaj trenutak nakon vaše prve svađe kada shvatite da niko od vas ne ide nikuda ili duboko osećanje da je ta osoba postala više od vašeg partnera. Vi ste sada porodica i osećaćete ponos zbog toga.

kafa, ljubavni par, ljubav Foto: Shutterstock

Pored toga, nakon dužeg vremena i svih obaveza u vezi sa planiranjem venčanja, konačno ćete imati više  vremena da cenite male stvari.

- Uživajte u svakodnevnoj intimnosti vašeg zajedničkog života i uvek nastavite da pričate o svojoj vezi, ljubavi i posvećenosti - savetuje Montgomeri.

Pritisak o tome šta je sledeće

Iznenadićete se koliko će brzo nakon venčanja vaša porodica, prijatelji, pa čak i kolege početi da vas ispituju o vašim daljim, ličnim, životnim odlukama – stvarima o kojima možda niste još ni počeli da razmišljate.

- Pritisak na vas oko sledeće životne prekretnice nastavlja se i nakon stupanja u brak - upozorava Montgomeri: - Može postojati pritisak da kupite dom, da rodite decu ili da napreduje ka bilo kom sledećem cilju.

ljubavni par, zaljubljeni, zaljubljenost, devojka i dečko, muškarac, brada Foto: Shutterstock

Psiholog savetuje da se suočite se sa ovim pitanjima kako dolaze i da se držite tempa za njihovo ostvarivanje onako kako vama i vašem novom supružniku odgovara.

- Postavite svoj tempo kao par i zapamtite da svaka faza vašeg zajedničkog života ima svoje darove. Nemojte ih propustiti - ističe psiholog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA