Sve stvari koje su Karla Lagerfelda učinile modnim genijem

Odlazak modne legende šokirao je ceo svet

  • 0

Nemački dizajner Karl Lagerfeld, kreativni direktor kuće Chanel i modna ikona već pola veka, napustio nas je u 85. godini života.

Uživao je status boga među smrtnicima u svetu mode, u čijem je vrhu ostao više od 50 godina. Bio je najpoznatiji po njegovoj vezi sa modnom kućom Chanel u koju je kročio 1983. godine. Brendu je pretila opasnost da postane zastareo i dosadan pre nego je on došao i dodao šljokice i moderne krojeve odelima od tvida po kojima je kuća i dan danas poznata u svetu.

Kaia je bila jedna od njegovih omiljenih manekenki. Foto: Tanjug/AP

Sportska crna odela, seda kosa vezana u rep i tamne naočare za sunce činili su ga prepoznatljivim i jedinstvenim.

- Ja sam kao karikature sebe samog i to mi se dopada. To je kao maska, a za mene karneval u Veneciji traje tokom cele godine, izjavio je on jednom prilikom.

Njegov umetnički instinkt, osećaj za biznis i upečatljiv ego doneli su mu veliki uspeh u svetu mode gde je poštovan i ulivao strah konkurenciji, ali i modelima.

Odbijao je da gleda u prošlost što je bio deo njegove ličnosti. On se družio sa mladima i odlazio na žurke. Obožavao je da ide u provod sa ćerkom Sindi Kravford Kaiom Gerber kojoj je samo 17 godina, a koja je zajedno sa njim lansirala kolekciju 2018. godine.

Njegova mačka Čupet takođe je poznata i ima preko 100.000 pratilaca na Instagramu. Crtao je svoje kreacije sam i to rukom što je danas retkost. Imao je veliku strast prema čitanju i svakoga dana je čitao svetsku štampu.

Bio je nedeljama lošeg zdravlja. Foto: Profimedia

Bio je poznat po grubom odnosu prema modelima i netrpeljivosti prema svima koj inisu bili trendi. Često je bio kritikovan zbog svog britkog jezika. Otpustio je najbolju prijateljicu koja mu je bila model jer se slikala bez njegove dozvole.

- Ja sam neka vrsta modno nimfomanijaka koji nikada nema orgazam, rekao je za sebe 1984. godine.

Poznato je da je ispijao po 10 limenki dijetalne kole dnevno, ali je u 2000-im mnogo smršao jer je hteo da nosi pantalone broj 28. Naročito je želeo da stane u odela modne kuće Christian Dior. Kada ne bi radio, što se retko dešavalo, Karl se povlačio u jednu od njegovih mnogobrojnih kuća u Parizu, Nemačkoj, Italiji ili Milanu, od kojih su sve bile uređene istim stilom iz 18. veka.

(Telegraf.rs/timeslive.co.za)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA