≫ 

Blam je nositi obične stvari, tinejdžeri aplikacijom "skeniraju" markiranu garderobu

Nova aplikacija koju koriste mladi širom sveta pojavila se i na našim prostorima

  • 59
Devojke, mobilni telefon

Foto: Profimedia

Deca školskog i srednjoškolskog uzrasta danas insistiraju na nošenju markirane garderobe. Za razliku od dece koja su odrastala u prošlom veku i koja su nosila garderobu koju su nasledila od rođaka, današnja deca smatraju da je "blam" nositi garderobu koja je kupljena u butiku nepoznatog brenda.

U skladu s tim neko se dosetio da osmisli aplikaciju koja skenira kodove na garderobi i na osnovu toga saznaje da li je roba original ili lažnjak.

Stručnjaci upozoravaju da se materijalizam raširio u svim segmentima društva pa tako i kod najmlađih.

Deca koja ne nose markiranu garderobu od strane vršnjaka su izložena ismevanju i zadirkivanju.

Među decom u višim razredima osnovne škole postalo je jako važno kako se oblače, pa deca čiji roditelji ne mogu da priušte markiranu garderobu, pate i osećaju se manje vredno od onih koji imaju sve.

Osnovni problem je u porodici. Na roditeljima je da prosude koliko je kupovina najskuplje garderobe i uređaja dobra za njihovo dete.

Mala matura, osnovna škola Branko Radičević

Foto: Nikola Tomić

Za razliku od ranijeg perioda kada smo u škole nosili majice, dukserice i farmerke za koje nismo marili koje su marke, današnje devojčice žele da nose farmerke, sakoe i bluzice koje zahtevaju odvajanje dobrog dela kućnog budžeta, a dečaci teže ka kupovini sportskih stvari i patika za koje takođe treba izdvojiti pozamašnu sumu novca.

Za mnogu decu skupa garderoba i telefoni predstavljaju statusnoi simbol i dokaz uspeha i bogatstva, a zapravo istina je potpuno drugačija.

Roditelji treba svakodnevno da podsećaju decu da statusni simboli nisu samo materijalne prirode.

Deci treba govoriti da treba da budu zadovoljni sobom zbog dostignuća u školi, zbog svog mira u porodici, zbog odličnog uspeha u sportu ili odnosu s drugima.

Video: E, on vala baš ume da „raskomoti“ žene

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceda Ekser

    9. novembar 2019 | 12:37

    Dragi roditelji,dodjite da vidite kako se oblace deca u Fr.(kazu zemlja mode)!Jednostavno,nemarkirana roba,skromno,daju vaznosti nekim drugim vrednostima....A kod nas setaju markirani kao pokretne reklame,ali SVI i stari i mladi!!!

  • Aleksandr

    9. novembar 2019 | 17:13

    Ovde u Nemačkoj, možeš da nosiš šta god hoćeš. Niko se neće okrenuti za tobom. Totalno im je nebitno, da li je brendirano ili nije.

  • Ceca

    9. novembar 2019 | 15:04

    Nije blam nositi garderobu nasledjenu od brata,sestre,rodjaka i od kineza,blam je sto ih roditelji nisu ucili da odelo ne cini coveka,da je bitan kakav je covek i koliko vredi.Dzaba skupa garderoba kad im um jeftin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA