• 57

Blam je nositi obične stvari, tinejdžeri aplikacijom "skeniraju" markiranu garderobu

Nova aplikacija koju koriste mladi širom sveta pojavila se i na našim prostorima

  • 57

Deca školskog i srednjoškolskog uzrasta danas insistiraju na nošenju markirane garderobe. Za razliku od dece koja su odrastala u prošlom veku i koja su nosila garderobu koju su nasledila od rođaka, današnja deca smatraju da je "blam" nositi garderobu koja je kupljena u butiku nepoznatog brenda.

U skladu s tim neko se dosetio da osmisli aplikaciju koja skenira kodove na garderobi i na osnovu toga saznaje da li je roba original ili lažnjak.

Stručnjaci upozoravaju da se materijalizam raširio u svim segmentima društva pa tako i kod najmlađih.

Deca koja ne nose markiranu garderobu od strane vršnjaka su izložena ismevanju i zadirkivanju.

Među decom u višim razredima osnovne škole postalo je jako važno kako se oblače, pa deca čiji roditelji ne mogu da priušte markiranu garderobu, pate i osećaju se manje vredno od onih koji imaju sve.

Osnovni problem je u porodici. Na roditeljima je da prosude koliko je kupovina najskuplje garderobe i uređaja dobra za njihovo dete.

Mala matura, osnovna škola Branko Radičević

Foto: Nikola Tomić

Za razliku od ranijeg perioda kada smo u škole nosili majice, dukserice i farmerke za koje nismo marili koje su marke, današnje devojčice žele da nose farmerke, sakoe i bluzice koje zahtevaju odvajanje dobrog dela kućnog budžeta, a dečaci teže ka kupovini sportskih stvari i patika za koje takođe treba izdvojiti pozamašnu sumu novca.

Za mnogu decu skupa garderoba i telefoni predstavljaju statusnoi simbol i dokaz uspeha i bogatstva, a zapravo istina je potpuno drugačija.

Roditelji treba svakodnevno da podsećaju decu da statusni simboli nisu samo materijalne prirode.

Deci treba govoriti da treba da budu zadovoljni sobom zbog dostignuća u školi, zbog svog mira u porodici, zbog odličnog uspeha u sportu ili odnosu s drugima.

Video: E, on vala baš ume da „raskomoti“ žene

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Hmmm

    Radim u jednoj sportskoj radnji,cesto roditelji dodju sa decom i kupuju im samo Nike,Superdry,eventualno Adidas,jer boze moj,ako kupe nesto drugo ,Nece biti KUL.Jednoj zeni,kad sam predložila Campion trenerku,uvredila se,nece njeno dete da nosi te glupe marke,za koje niko i ne zna (?) ..Ne bih nikoga da uvredim sada ovim sto cu reci,ali mnogi roditelji dodju obuceni u stare, iznosene stvari,pola njih ima manje od pola zubi,ali daju poslednji dinar na decine hirove,placaju gomilama cekova..Stvarno mi ih bude zao,sto ne znaju kako,pa vaspitavaju decu kupujući im to sto oni traže.

  • @

    Sramota dokle smo stigli. Da su vaspitana deca ne bi se ponasala ovako. Za to su krivi roditelji. To sve polazi od kuce. Svi smo nekad bili jednaki. Sad nam namecu markirano, te ovo, te ono... roditelji ispustili decu, a o televiziji da ne pricam. Starlete i razne prostitutke su u prvom kadru a deca to sve gledaju i nema nigde normalnih roditelja koji ce reci to ne treba tako

  • Stamenković Buržuj

    Svojoj deci kupujemo samo najskuplje telefone i garderobu i učimo ih da budu elita od malena. Šaljemo ih na kampove sa decom drugih uspešnih roditelja i tu se već sada profiliše novi sloj elite koja će vladati narednim generacijama. Decu morate od malena usmeriti na to da ne budu gubitnici. Samo brandirano, samo kvalitet, samo skupo, skuplje! Budućnost pripada drskima i hrabrima, sirotilja će raditi za njih.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima