≫ 

Ovo su najpopularnije patike svih vremena: Kultna obuća koja se pojavila 648 puta na filmskom platnu

Poznate ličnosti, poput Kurta Kobejna i Elvisa Prislija, redovno su nosili ove patike

  • 3
patike Foto: Pixabay

Ove patike su bile zaštitni znak mnogobrojnih supkultura i obeležje raznovrsnih trendova. Bile su popularne tokom druge polovine XX veka, a i dan danas ih omladina nosi.

U pitanju su, naravno, starke.

Priča o ovim slavnim patikama datira iz 1908. godine kada je Markis Mils počeo da proizvodi cipele, koje su, za razliku od ostalih u tom periodu, sadržale veliki postotak gume. Tada su napravljene patike vrlo jednostavnog dizajna od platna i gume, onakve kakve ih znamo i danas, piše Kultiviši se.

Možemo reći da su se starke i košarka istovremeno razvijale i dobijale na popularnosti. U tom istom periodu starke su već nosili gotovo svi poznati košarkaši. Američki košarkaški tim na Olimpijskim igrama nosio je bele strarke sa crvenim i plavim elementima, kao boje američke zastave. Ovaj model starki postao je simbol patriotizma u Americi tokom Drugog svetskog rata.

Posle rata, crne ili bele starke postale su zaštitni znak svih profesionalnih košarkaša. Par starki postao je "must have" svim srednjoškolcima i studentima koji su košarku shvatali ozbiljno.

Nakon što je brend vać osvoio svet, 1957. godine Converse je predstavio oksfordke, odnosno plitke starke. Ovaj tip patika postao je dostupan u raznim bojama, čime dobija ogromnu popularnost među širom populacijom i svim onima koji su preferirali opušteni stil.

patike Foto: Pixabay

Starke su nastavile da dominiraju i tokom šezdesetih godina dvadesetog veka. Zbog svog jednostavnog dizajna postaju omiljene među mnogim velikim imenima muzičke industrije, pogotovo među pankerima. Nezaobilazan su modni detalj grupa kao što su "The Ramones" i "The Sex Pistols", a devedesetih i Nirvane.

Pored toga što su ih nosile mnoge poznate ličnosti, poput Elvisa Prislija, Džordža Harisona, Kurta Kobejna, starke su se pojavile čak 648 puta na filmskom platnu. Jedan od prvih filmova gde su starke sveprisutne je i Briljantin (The Grease).

Bogata istorija brenda, njihov značaj u raznim supkulturama, vanvremenska popularnost među poznatim ličnostima, krajnje jednostavan dizajn, specifična individualnost; sve su to atributi usled kojih su starke postale kultne.

Čini se da će zbog svog univerzalnog, a ipak jedinstvenog, bogatog, a tako jednostavnog, dugotrajnog i uvek modernog identiteta starke živeti večno.

Da li i vi volite da nosite starke? Podelite sa nama kroz komentare!

Video: Mesečeve patike glavni hit na aukciji, cena - prava sitnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fr

    8. novembar 2020 | 18:58

    Starke su zakon. Bezsmrtne

  • 7890

    9. novembar 2020 | 00:18

    Popularne su bile i tzv. "šangajke".

  • power

    18. novembar 2020 | 20:33

    Jesu dobre ali meni licno nikako ne odgovaraju pa ih zato i ne nosim. Kada sam ih imao imao sam utisak da mi jedna noga kad hodam stalno izlazi van patike - možda zbog ravnih tabana, ko to može znati .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA