≫ 

Zabrinuti ste za zdravlje vašeg deteta? Evo kako da sprečite pojavu bolesti kod novorođenčeta

Briga svakog novopečenog roditelja jeste zdravlje deteta i zaštita od mnogih bolesti koje ga vrebaju

  • 0

Kada buduće roditelje pitaju da li bi više voleli da dobiju dečaka ili devojčicu, odgovor je najčešće da ih ne zanima pol deteta i da im je jedina briga da dete bude zdravo.

3 horoskopska znaka koja će do kraja godine postati roditelji

Dešava se da se bebe rode sa nekim zdravstvenim problemima dok se druge vremenom susreću sa nekima od njih. Ono što je jako važno jeste da zdravlje i životne navike roditelja dosta utiču na to kakvog će zdravlja biti njihovo potomstvo. Čak i neke bezazlene svakodnevne navike koji mnogi budući roditelji uzimaju zdravo za gotovo mogu da ostave trajne posledice po zdravlje deteta.

Veoma je važno da se u toku trudnoće obrati pažnja na zdravlje majke, ali ne treba zanemariti ni uticaj zdravlja i navika oca. Ukoliko elite da izbegnete neke probleme kada se beba rodi, i dalje u njegovom ili njenom životu, veoma je važno da obratite pažnju na sledeće mere prevencije.

Prestanite sa porocima

Prestanite sa poročnim ponašanjem kako bi vam deca bila zdrava. Foto: Pixabay.com

Ukoliko ste uzimali određene lekove ili ako pijete alkohol više nego što je to normalno, morate odmah da prestanete sa tim. Vaša beba će imati koristi od vašeg zdravlja i energije koju ulažete u njeno pravilno podizanje, te je veoma važno da pazite da ne budete poročni u bilo kom smislu. Ako sumnjate da će vam trebati pomoć u odvikavanju od alkohola ili cigareta, razgovarajte sa vašim lekarom kako biste pronašli opciju koja vam najviše odgovara.

Pušenje je izuzetno opasno po bebu

Izlaganje bebe duvanskom dimu može da dovede do pojave astme, bolesti pluća i srca i u najgorem slučaju raka. Mnogi pušači puše kako bi ublažili stres, a odustajanje od duvana može da dovede do povećanja stresa. Obratite se lekaru koji e vam predložiti metode odvikavanja od pušenja i raspitajte se i negativnim posledicama koje ono ima po vašu bebu.

Dojenje

Majčino mleko je najbolja hrana. Foto: Profimedia.com

Ako ste u mogućnosti najbolje je da dojite vašu bebu. Stručnjaci savetuju da oko šestog meseca možete da počnete da dajete bebi i čvrstu hranu. Majčino mleko sadrži zdrave masnoće, vitamine, proteine i još mnogo toga zbog čega je najbolj ai najzdravija hrana za bebu. Pored svega toga, lekari ukazuju na imunološke prednosti dojenja.

Čvrsta hrana

Kada beba počne da jede čvrstu hranu, prvo joj dajte voće i to nikako citruse, i žuto povrće, a zatim i drugu hranu. Pokušajte da se držite što zdravije hrane, izbegavajte višak masti i proteina kao i štetne aditive. Namirnice poznate kao dobre za borbu protiv raznim vrsta bolesti su kokosovo ulje, urme, čist med i orasi. Raspitajte se kod lekara koje namirnice i kada smete da uvedete u detetov jelovnik.

Svež vazduh

Vežbanje je odlično za telo i um, a dokazano je i da smanjuje stres. Probajte da što više šetate u toku dana i razvijte svakodnevne navike kao što je joga ili kućni trening. Mnogi programi vežbi za majke kreirani su na način da uključuju i bebe.

Budite oprezni, ali ne i paranoični

U redu je da brinete ali nemojte da dozvolite da vaš strah preraste u paranoju. Foto: Pixabay/Profile

Ponekad će vam možda biti neugodno, ali zamolite goste da operu ruke pre nego uzmu bebu u naručje, a ako su bolesni pokušajte da odložite posetu za neki drugi dan. Potrudite se da podignete svest o obavezi pranja ruku i opšte higijene u vašem domu, naročito ako pored bebe imate još neko malo dete u kući.

Previše antibiotika

Umesto da zamolite lekara ili pedijatra da vašoj bebi da antibiotike, pitajte da li je neophodno njihovo korišćenje. Uznemireni roditeji najčešće trae od lekara da prepiše uglavnom nepotrebne antibiotike njihovoj deci, a to moe da dovede do pojave bakterija u organizmu koje su stvorile otpornost na antibiotike.

San je veoma bitan

Spavanje je ključno kada se radi o jačanju imuniteta i borbi protiv infekcija. Bebi treba dosta sna, a tako i njenim roditeljima pa se pobrinite da svi imate optimalnu količinu sna. Neki roditelji ne spavaju dovoljno neposredno posle rođenja deteta, ali u svakom slučaju izbegavajte da do kasnih noćnih satiostajete budni.

VIDEO: Čudo iz blizine: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA