≫ 

Studije pokazuju - nedostatak ovog metala u telu deteta može da bude uzrok autizma

Manjak ovog metala može da utiče na pojavu autizma u ranom razvoju

  • 2

Autizam je jedna od najneistraženijih bolesti novog vremena. Iako se vodi kao genetski poremećaj, naučnici su dokazali da na njegovo nastajanje može da utiče nedostatak cinka u organizmu tokom ranog razvoja bića.

Tačan uzrok autizma je još uvek nepoznat, ali njegova pojava je povezana sa genetskim faktorima i uzrocima iz okoline, uključujući nedostatak cinka.

Istraživanje koje je objavljeno u "Frontiers in Molecular Neuroscience" pokazuje da nije sto odsto poznato da li nedostatak cinka doprinosi autizmu, ali da su naučnici definisali mogući mehanizam za to.

Studija je pokazala da je cink sastavni deo veza između moždanih ćelija, neurona koji se formiraju tokom ranog razvoja kroz složene molekularne mahinacije, kontrolisane od gena povezanih sa autizmom.

Foto: Profimedia/Corbis

Sali Kim sa Univerziteta Stanford ističe da je autizam povezan sa specifičnim genskim varijantama uključenim u formiranje, sazrevanje i stabilizaciju sinapse tokom ranog razvoja.

- Naši nalazi povezuju nivoe cinka u neuronima kroz interakcije sa proteinima kodiranim ovim genima koji su odgovorni za autizmom - rekla je Kim.

Otkriće da cink oblikuje karakteristike razvoja sinapsa kroz određene proteine sugeriše da nedostatak ovog mineralnog materijala tokom ranog razvoja može potencijalno da doprinese nastanku autizma.

Foto-ilustracija: Foter/Andwhatsnext

Istraživač Kreg Garner iz nemačkog centra za neurodegenerativne bolesti navodi da trenutno nema kontrolisanih studija rizika od autizma i unošenju cinka od strane trudnica ili beba.

- Još je rano za preporuke, ali verujem u eksperimentalni rad na modelu autizma koji je objavljen - rekao je on.

Trebalo bi paziti jer previše cinka može da smanji količinu bakra koji apsorbuje telo, što može da dovede do anemije i slabih kostiju.

Nedostatak cinka ne znači da ga ne unosimo dovoljno, možda se radi o apsorpcionim problemima u crevima.

VIDEO: Tamara Vučić: Autizam nije bolest

(Telegraf.rs /klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petra

    20. novembar 2018 | 16:01

    Pogledajte predstavu u Madlenijanumu,Čarobna serpa,da vidite kako glume autisticnadeca.Fenomenalni su!

  • Volr

    20. novembar 2018 | 20:16

    Znaci uzas.Ceo svet zna da autizam u 99% slucajeva izazivaju teski metali ziva i aluminijum a sada kazu nedostatak cinka.Zamena teza i zaludivanje nesrecnog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA