≫ 

Bebe ipak treba da spavaju sa mamama u krevetu da bi se izbegla iznenadna smrt odojčadi?

Napokon otkriveno kako da sprečimo ovu veliku tragediju koja sve češće pogađa novorođenčad

  • 1

Sinrom iznenadne smrti novorođenčeta je sve zastupljeniji problem. Ovakvo tragično okončanje jednog malog života može da se spreči i to tako što će bebe spavati sa mamama.

Istraživanja koja su sprovedena na četiri kontinenta otkrila su vezu između zajedničkog spavanja mame i bebe i stope sindroma iznenadne smrti odojčadi, koja je znatno niža u kulturama koje podstiču i upražnjavaju zajedničko spavanje.

Mišljenja u vezi sa spavanjem s bebom u istom krevetu su podeljena čak i unutar naučne zajednice, pa tako jedni tvrde da je zajedničko spavanje rizično zbog mogućnosti gušenja, a drugi da ima dobrobiti od zajedničkog spavanja i za bebu i za mamu.

Istraživanje dr Nilsa Bergmana s univerziteta u Kejptaunu, u kojem se pratilo 16 novorođenih beba, pokazalo je da je srce beba koje su spavale same bilo pod tri puta većim stresom od onih koje su spavale sa mamom.

Foto: Pixabay

Značaj dodira "koža na kožu" je posebno važan jer bebama pruža sigurnost i udobnost. Novorođenim bićima je majka jedina sredina za koju oni znaju.

Dr Bergman naglašava da ne bi trebalo da se postupa protiv bioloških roditeljskih instinkata, jer se dugoročno šteti i mami i detetu.

Prema istraživanju dr Roberta Levinia i dr Sare Levini sa Harvard univerziteta, razmena sna može drastično da promeni roditeljstvo.

Foto: Pixabay.com

U Japanu je porodiljino i bebino zajedničko spavanje kulturni standard jer olakšava dojenje. Tamo je zabeležena najniža smrtnosti odojčadi u svetu.

Tako u Japanu ima 2,8 smrtnih slučajeva na 1000 rođenih beba, dok je u SAD-u, na primer, 6,2 smrtnih slučajeva na 1000 rođenih.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. novembar 2018 | 10:35

    Najsladje je u majcinom narucju ,i na ikonima majka Bozija drzi sina svoga u narucju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA