≫ 

Dokazano: I muškarci mogu da imaju postporođajnu depresiju

Muškarci su čak i skloniji ovom stanju od žena, a nisu prošli trudnoću i porođaj

  • 5

Možda vam nije najjasnije kako neko ko se nije prorodio može da ima postporođajnu depresiju, ali sada je dokazano da i muškarci pate od ove bolesti. Evo kako je to moguće.

Prema Gardijanu, više od četvrtine novih očeva pokazuje ozbiljne simptome postporođajne depresije.

Muškarci ne prolaze kroz trudnoću i porođaj, njihovi nivoi hormona nisu podložni stalnim promenama, nemaju bolne bradavice, ali ipak mogu da pate od postnatalne depresije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo

Prema novim istraživanjima iz Švedske, u proteklih deset godina značajan broj muškaraca vodi bitku s prilagođavanjem očinstvu.

Najnovija studija pokušava da utvrdi koliko muškaraca dobija postnatalnu depresiju. Prethodne studije su došle do rezultata da je između četiri i deset odsto muškaraca pogođeno ovim stanjem, dok je mali uzorak od 447 švedskih očeva koji su se dobrovoljno javili na ispitivanje pokazao da 28 odsto muškaraca ima neki simptom depresije.

Sve u svemu, četiri odsto muškaraca imalo je umerenu depresiju, a samo jedan od njih je zatražio stručnu pomoć.

Ono što je utvrđeno je da su očevi skloniji emocionalnim oscilacijama kada ih zatekne novi porodični život.

Foto-ilustracija: Profimedia

Dok žene u Velikoj Britaniji često prijavljuju simptome koji su vezani za postnatalnu depresiju, mentalno zdravlje očeva retko se ispituje.

Elisa Psouni, jedna od autora švedske studije, krekla je da je uočen čak viši nivo depresije kod očeva nego kod majki, koja se ispoljava simptomima kao što su uznemirenost, bes, razdražljivost, čak i sklonost alkoholizmu.

U ovom slučaju, kognitivna terapija može da bude korisna, ali neki moraju na antidepresive.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. decembar 2018 | 08:41

    To je psihicka nespremnost menjanja nacina zivota ,samim tim kad se udje u brak pa preko dece iziskuju drugaciji zivot od momackog,teza je odvika nego navika!

  • gagili

    2. decembar 2018 | 15:30

    Ima tu promasenih ocekivanja sa obe strane a sve zbog neiskrenosti starijih generacija. Niko nije svojoj deci preneo sta stvarno da ocekuju. Majke cerkama pricaju kako muz treba u svemu da im pomaze a sinovima kako zena treba sve sama. Oba pola pogresno ocekuju i padaju u depresiju zbog nerealnih ocekivanja. Zene treba da shvate da nece biti sve kao u bajci a muskarci da nemaju roba nego zenu koja je njihovu decu nosila, rodila i da budu zreli da ucestvuju u podizanju dece zajedno. Realnost je nazalost, sledec- zene ocekuju, muskarci jako malo pomazu, zene cantraju muzevi beze.. zacaran krug.

  • lik

    2. decembar 2018 | 11:14

    Sve je to jer onda nastupi obično manjak seksa. Svako ko nastavi da se seksa kao i pre toga nema depresije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA